Text: Kono Designs LLC
Foto: Luca Vignelli
Angajații unei clădiri de birouri renovate din Tokyo își împart spațiul cu culturi de legume, fructe și orez. De fapt și muncesc la ele, le culeg și (în parte) le mănâncă la restaurantele din cadrul clădirii.
Un program hibrid
Amplasat în centrul comercial al oraşului Tokyo, sediul companiei japoneze de recrutare Pasona Group este o clădire de birouri corporatistă, cu nouă etaje, de 19.974 m2. În loc să se ridice o nouă structură de la zero, s-a renovat o clădire veche de 50 de ani, păstrându-se învelişul şi suprastructura.
Proiectul constă într-o faţadă dublă ventilată, spații pentru birouri, o sală auditoriu, restaurante cu auto-servire, o grădină pe acoperiş şi, cel mai remarcabil, facilităţi de agricultură urbană integrate în clădire. Spaţiul verde ocupă o suprafaţă totală de peste 3.995 m2, cu 200 de specii (fructe, legume şi orez) care sunt culese, preparate şi servite la restaurantele din cadrul clădirii. Este cea mai mare şi cea mai directă formă de agricultură ecologică de acest fel realizată în interiorul unei clădiri de birouri din Japonia.
Faţada dublă înglobează flori sezoniere şi portocali plantaţi pe balcoanele de 91.4 cm adâncime. Bazându-se parţial pe climatul exterior natural, plantele creează un perete verde viu şi o identitate dinamică pentru public. Modificarea a reprezentat o pierdere importantă din punct de vedere al rentabilității imobiliare în sectorul birourilor de închiriat. Oricum, Pasona a mizat pe beneficiile agriculturii urbane şi pe spaţiul verde pentru a atrage publicul şi a asigura un spaţiu de lucru mai bun pentru angajaţii săi.
Planuri parter (stânga) și etaj curent (dreapta). Cu verde închis, zonă de cultivare la pardoseală, cu verde deschis, zonă de cultivare la plafon
Instalaţii redirecţionate
Toate conductele, ţevile şi coloanele verticale ale acestora au fost mutate pe perimetru, pentru a se obține o înălţime maximă la interior, între grinzi. S-au instalat corpuri de iluminat mascate pe marginea inferioară a grinzilor, transformând spaţiul dintre grinzi într-o mare boltă de lumini, fără a coborî mai mult tavanul. Această metodă de iluminare, folosită în tot spaţiul de lucru, de la etajul al doilea până la etajul al nouălea, a avut ca rezultat un consum de energie cu 30% mai mic faţă de metoda montării tavanului convenţional.
Educarea noii generaţii de fermieri urbani
Pe lângă crearea unui mediu de lucru mai bun, Pasona a pornit și der la faptul că în acelaşi timp că, în Japonia, oportunităţile de plasament în agricultură sunt foarte limitate din cauza decăderii constante a acestui sector la nivel naţional. Compania se concentrează pe educarea şi cultivarea viitoarei generaţii de fermieri prin realizarea de seminarii publice, conferinţe şi programe de stagii de practică. Programele dau posibilitatea studenţilor de a avea acces la studii de caz, de a dobândi experiența de management şi de a beneficia de consultanţă financiară pentru a promova atât agricultura tradiţională, cât şi pe cea urbană ca profesii profitabile şi oportunităţi de afaceri. Acesta a fost unul dintre motivele principale pentru care Pasona a creat agricultură urbană în sediul său din centrul oraşului Tokyo, propunându-şi să inverseze tendinţa de reducere a numărului de fermieri şi să asigure producţia viitoare de produse alimentare sustenabile.
Producţie şi distribuţie
În prezent, Japonia produce mai puţin de 1/3 din grânele sale pe plan local şi importă peste 50 de milioane de tone de produse alimentare anual, care în medie sunt transportate pe o distanţă de peste 14.480 km, cea mai mare din lume. Deoarece recolta produsă la sediul Pasona este servită în restaurantele din clădire, aceasta susţine conceptul de „produse alimentare cu zero km” al unui sistem sustenabil de distribuţie al alimentelor, care reduce costul energiei şi al transportului.
Dependenţa Japoniei de produsele alimentare importate se datorează suprafeţei sale limitate de teren arabil. Abia 12% din pământul acesteia este adecvat pentru agricultură. Zona agricolă din sediul Pasona este un teren arabil urban foarte eficient, amenajat ca fermă verticală cu tehnologie agricolă modernă, pentru optimizarea recoltei obţinute. În ciuda energiei suplimentare necesare pentru întreţinerea plantelor, proiectul se bazează pe avantajele pe termen lung şi pe sustenabilitatea recrutării de noi fermieri urbani, care să practice distribuţia şi producţia alternativă de produse alimentare prin crearea mai multor ferme urbane şi reducerea distanţelor parcurse de produsele alimentare în Japonia.
Prin folosirea atât a agriculturii hidroponice cât şi a celei bazate pe sol, la sediul Pasona, culturile şi angajaţii biroului împart un spaţiu comun.
De exemplu, vrejuri de roşii sunt suspendate deasupra meselor de conferinţă, lămâi şi pomi fructul pasiunii sunt folosiţi ca pereţi despărţitori ai sălilor de şedinţă, frunze de salată sunt crescute în sălile de seminar şi lăstari de fasole sunt cultivaţi sub bănci.
Holul principal este dotat de asemenea cu un lan de orez şi un câmp de broccoli. Aceste culturi sunt prevăzute cu lămpi cu halogen, lămpi fluorescente şi cu LED şi un sistem de irigaţii automat.
Un sistem inteligent de control al temperaturii monitorizează umiditatea, temperatura şi vântul, pentru a echilibra confortul uman în timpul programului de lucru şi a optimiza creşterea culturilor după terminarea acestuia. Aceasta maximizează randamentul culturilor şi recoltele anuale.
Îmbunătăţiri sociale şi psihologice
Agricultura urbană asigură îmbunătăţirea sănătăţii mentale, a productivităţii şi relaxării la locul de muncă. Îmbunătăţirea calităţii aerului poate mări productivitatea la locul de muncă cu 12%, reducând simptomele obişnuite de disconfort şi indispoziţii la locul de muncă cu 23%, reducând absenteismul şi costurile cu personalul. Angajaţii din sediul Pasona sunt rugaţi să participe la îngrijirea şi recolta culturilor cu ajutorul specialiştilor agronomi. Acest tip de activitate încurajează interacţiunea socială, ducând la o mai bună coordonare a lucrului în echipă. Le asigură de asemenea acestora un simţ al responsabilităţii şi succesului în creşterea şi îngrijirea culturilor, care sunt în final preparate şi servite la restaurantele din clădire.
Credite & info
DE PROIECTE
Arhitectură: Kono Designs
Director: Yoshimi Kono
Arhitect responsabil de proiect: Yi-han Cao
Antreprenor general: Nomura Co.,Ltd.
Coordonator amenajări interioare: Studio O Co.Ltd