Fundația Pro Patrimonio lansează un nou proiect prin care meșteri din zona Câmpulung Muscel și tineri designeri înzestrați experimentează și creează obiecte de inspirație culturală tradițională, adaptate nevoilor contemporane. Obiectele și povestea lor vor fi dezvăluite la Londra și itinerate la București și Câmpulung Muscel, în această toamnă. Căutarea unui loc comun între proiectare și tradiție e ceea ce stă la baza acestei colecții, centrată pe zona Muscel.
Proiectul „Meșteșug Golescu” face parte din strategia fundației de concepere a unui brand durabil legat de patrimoniu. Colecția de obiecte de uz zilnic, inspirate de patrimoniul de arhitectură, este rezultatul unui proces de lucru având ca punct de iradiere Vila Golescu și meșteșugurile din Muscel, pornind de la noțiunea de peisaj cultural (natural, antropic, socio-antropologic). El este creuzetul din care se distilează în timp patrimoniul ca resursă culturală valoroasă (cele mai bune practici de locuire și culinare, trai în comunitate etc.) ce poate fi folosit critic, prin inovație, și în mod inteligent, ca resursă economică, de către designeri și meșteri. Cu alte cuvinte, reutilizăm un moment istoric nu prin conservare și muzeificare, ci prin locuire și integrare în viața cotidiană”, declară Mirela Duculescu, istoric de design și curatorul expoziției – declară Mirela Duculescu, istoric de design și curatorul expoziției.
Programul expozițiilor
- Londra: 17-25 septembrie, Centrul Cultural Român (18 Fitzhardinge St, W1H 6EQ), London Design Festival 2016
- Câmpulung: 1-9 octombrie, Vila Golescu (str. Soldat Golescu 3)
- București: 11-15 octombrie, Galeria Posibilă (str. Popa Petre 6, Sector 2)
La acest moment, se concep tot felul de lucruri utile din lemn, piatră, lut, fier ori împletite sau țesute: ustensile și vase pentru gătit și luat masa, corpuri de iluminat etc.; concret: 5 serii de obiecte versatile, despre care vă vom povesti la momentul cel mai potrivit. Ce e important de menționat este faptul că se urmărește procesul, experimentul, relația designer-meșter, nu obiectul final prestabilit.
La începutul acestei veri, s-au ales meșteșugarii. Astfel, din cei peste 40 meșteri documentați, 7 au fost aleși să reprezinte zona, adunându-se la un loc idei, concept și tehnică, iar povestea din trecut e împletită cu nevoia din contemporan.
„Colecția Golescu își propune să creeze o familie de obiecte — marcă a locului de unde provin, punând împreună designul contemporan cu tradiția meșteșugului local. Relația noastră și a designerilor cu meșterii s-a construit cu răbdare și înțelegere reciprocă. Provocările sunt de ambele părți: designerii își construiesc ideile pornind de la tehnicile și limbajul local, iar meșterii își adaptează și chiar aprofundează meșteșugul în procesul colaborării,” consideră arhitectele Andreea Machidon și Elena Maior, asistenți curatori în proiect.
Organizatorii doresc, prin acest proiect, educarea publicului prin integrarea profesioniștilor (designeri, arhitecți, artiști) în discursul și proiectul patrimoniului construit, creând prin inițiativa „MEȘTEȘUG GOLESCU” o primă colecție-experiment de obiecte cu design contemporan și meșteșug local, inspirate din elementele de patrimoniu imaterial ale zonei Câmpulung și din însăși Vila și Parcul Golescu.
De ce Meșteșug Golescu?
Pentru că Vila Golescu din Câmpulung, jud. Argeș, a fost donată fundației Pro Patrimonio care a susținut un proces de 5 ani de conservare și reabilitare atentă a vilei și a grădinii, ambele cu valoare patrimonială deosebită.
Locul găzduiește acum ateliere și conferințe dedicate deopotrivă comunității locale, dar și publicului larg interesat de: patrimoniul de arhitectură, peisajul natural și cel amenajat, restaurarea țesăturilor, gastronomia locală, muzică ș.a. Procesul de restaurare, dar și cel de conservare a Vilei Golescu implică meșteșugari specializați pe lucrul cu lemnul, fierul, piatra și alte materiale, care au dovedit o cunoaștere temeinică a meșteșugului. În cele mai multe cazuri, acești meșteri nu au ucenici care să le preia meseria, iar în acest context conservarea patrimoniului construit devine din ce în ce mai dificilă. Municipiul Câmpulung Muscel are unul dintre cele mai bine conservate fonduri construite istorice din sudul țării și considerăm esențială pentru prezervarea lui dezvoltarea tehnicilor tradiționale prin încurajarea celor care ar putea să le păstreze.
Ca urmare, mai declară Mirela Duculescu, „vă propunem o colecție cu geometrie variabilă care poate produce serii experimentale. Ea conține obiecte realizate în spiritul exploratoriu al Fundației Pro Patrimonio: utile și oneste în raport cu istoria și peisajul cultural… Honest goods!”.
—————-
Consultanță: Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, fondatori KraftMade.
Proiectul MEȘTEȘUG GOLESCU este susținut prin programul CentenArt 2016 de către Institutul Cultural Român.
Fundația Pro Patrimonio
a fost înființată în anul 2000, derulând, de atunci, o serie de proiecte care au ca obiectiv principal salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Procesul de salvare a obiectelor de patrimoniu, deseori în regim de urgență din cauza situației grave în care se află, a devenit de fiecare dată oportunitate pentru implicarea specialiștilor și a studenților voluntari din diverse discipline — arhitecți, restauratori, peisagiști, pictori, muzicieni etc. –, precum și a meșteșugarilor și comunității locale.
Având la activ un număr substanțial de programe naționale (60 de biserici de lemn, Casa George Enescu din Mihăileni, Centrul de meșteșuguri tradiționale de la Țibănești, dezvoltat în relație cu conacul P.P. Carp etc.), în prezent fundația derulează, cu ajutorul voluntarilor, o serie de proiecte în jurul mai multor monumente istorice de arhitectură printre care și Vila Golescu din Câmpulung Muscel.