Biserici de lemn. Reasezarea in comunitate. Boz, Tarnavita, Cervicesti

Fundatia Pro Patrimonio, prin grupul de arhitecti voluntari prezenti la desfasurarea lucrarilor de refacere a invelitorilor de sita de la bisericile din Boz, Tarnavita si Cervicesti, va invita sambata, 8 decembrie, ora 18, la vernisajul expozitiei „Biserici de lemn. Reasezarea in comunitate” , gazduit de Fundatia Culturala “Casa Storck” (str. Vasile Alecsandri nr. 16 / in atelierele casei)

Expozitia isi propune sa povesteasca o experienta vie si sa faca din ea un inceput de drum: inceputul unor impartasiri, unor dezbateri si al multor actiuni menite sa puna in lumina problemele specificie bisericilor de lemn uitate si altele, mai generale, ale satului romanesc de azi.

Parte a proiectului „60 de biserici de lemn”, expozitia e realizata de echipele de tineri arhitecti voluntari care au participat la santierele de interventie de urgenta la bisericile: Boz si Tarnavita din jud. Hunedoara si Cervicesti, jud. Botosani: Ioana Banica, Mihai Bucur, Dan Cioclu, Tudor Elian, Raluca Herman, Razvan Moldoveanu, Dana Ninulescu, Maria Daria Oancea, Alina Panait, Raluca Pestisanu, Sergiu Popa, Simina Ana-Maria Purcaru, Matei Eugen Stoean, Ioana Tilicea, Mara Vasile.

Manifestarea este o etapa in procesul reinsusirii acestor biserici iar scopul expozitiei este de a informa, de a implica, de a discuta si de a dezbate, de a ridica întrebari si de a gasi raspunsuri pentru asigurarea integritatatii si bunei functionari a acestor spatii si pentru a asigura cadrul unor interventii viitoare.

Expozitia va fi deschisa pina in februarie 2013 si va fi completata cu seri de discutii la Cafe Verona (11, 14 si 17 decembrie)

Context
Confruntati cu probabilitatea imediata a distrugerii si pierderii definitive a bisericilor vechi de lemn, abandonate si într-o stare avansata de degradare, problema (re)integrarii acestora în viata si activitatile comunitatilor locale devine una aparent lipsita de importanta. Pentru a evita o situatie recurenta, în care problema integritatii fizice a acestor spatii reapare la fiecare deceniu, proiectul de fata îsi pune problema interventiilor ce pot fi realizate complementar actiunilor de conservare, care sa poata asigura o (re)însusire activa a monumentelor de catre comunitate.

Începutul
Pornind de la aceste premise, fundatia ProPatrimonio împreuna cu Ordinul Arhitectilor Romani au initiat proiectul 60 de biserici de lemn care a condus, în cea de-a doua etapa a sa, la interventii de prima urgenta, menite sa îmbunatateasca starea unei serii de biserici de lemn din Romania, recuperand totodata interesul comunitatilor locale pentru propriul patrimoniu, implicand mesterii locali si revigorand economic zonele ruraleContinuand acest proiect consecvent si de durata, s-au putut cumula de fonduri si donatii pentru a deschide aceste santiere care la randul lor au facut posibila prezenta unor echipe de voluntari, cu scopul de a le documenta desfasurarea, de a inventaria patrimoniul bisericesc si de a initia actiuni de reintegrare a bisericilor abandonate în viata satelor în care se afla.
 

Activitati desfasurate
Prezenta echipelor de voluntari a constituit un prilej atît pentru aprofundarea acestor spatii si a contextului social, cultural si economic de care apartin, cat si pentru a genera un mecanism autosuficient, bazat pe valorile specifice neexploatate. Încercarea de a reînsufleti aceste biserici pentrucomunitatile de care apartin a presupus atat o amenajare a spatiului, prin intervetii menite sa îl faca simtit si trait printr-o prezenta cat mai fidela materialului istoric original, dar mai ales actiuni punctuale specifice contextului local, fie ele activitati desfasurate/ sau obiecte construite, ce îsi propun restabilirea unei interactiuni constante si bilaterale între biserici si comunitate.
Impulsul dat de aceste interventii (amenajari, instalatii, activitati, evenimente) doreste a genera un schimb permanent între biserica, altminteri uitata, si comunitate, implicand satenii în viata bisericii pentru ca aceasta sa îsi poata redobandi ulterior însemnatatea în viata locului.

Expozitia
Consecinta directa a actiunilor întreprinse la fata locului, acest eveniment îsi propune a fi o continuare fireasca, dar de la distanta, a acelor initiative si se va manifesta printr-o serie de activitati, discutii si dezbateri care descopera si adreseaza diferite probleme specifice acestor spatii.Dorim sa promovam spatiul uitat al bisericii de lemn, al valorilor pe care le ascunde si al situatiei critice în care se afla pentru o mai buna întelegere a necesitatii unor interventii si a contextului în care ele ar putea avea loc.
Felul în care luam contact si interactionam cu spatiul expozitional reprezinta o transpunere la scara mica a experientei de la fata locului. Contactul cu bisericile a fost initiat si mediat de catre santier astfel încat, si în cadrul expozitiei, prima interactiune se doreste a fi cu spatiul activitatilor practice. Acesta va gazdui un mic atelier care, pe durata expozitiei, îsi propune sa aduca solutii nevoilor imediate, materiale, ale celor trei biserici, prin realizarea unor obiecte sau ansambluri care sa calatoreasca catre biserici, unde vor aduce o contributie directa.
Realizarea acestor actiuni, considerate esentiale pentru a asigura în cele dintai integritatea fizica si buna utilizare a spatiului prilejuieste, ca si în cazul experientei de pe teren, o cunoastere si aprofundare a contextului de care apartin. Întrebarii firesti „Ce altceva trebuie oferit acestor spatii?” îi cautam raspuns prin propunerea unui spatiu al dezbaterilor teoretice în care, pe langa studiile de caz privind actiuni desfasurate complementar interventiilor de prima necesitate, se doreste orgnizarea unor discutii si prezentari pluridisciplinare, pentru a intui urmatorii pasi.

Scopul acestei etape în procesul reînsusirii acestor spatii, este de a informa, de a implica, de a discuta si de a dezbate, de a ridica întrebari si de a gasi raspunsuri, de a asigura integritatea si buna functionare a acestor spatii, de a asigura cadrul unor interventii viitoare.

Biserici mici. Planuri mari / pagina FB

Sari la conținut