În urmă cu patru luni se lansa proiectul „Open Museums Open hearts”, gândit și derulat de asociația culturală Câte-n lună și-n mansardă în parteneriat cu patru muzee din București – Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Municipiului București și Muzeul Național al Literaturii Române. Proiectul a fost conceput cu scopul de a susține, prin cultură și prin crearea unei rețele de sprijin, nevoile reale ale adolescenților ucraineni, astfel încât să le îmbunătățească viața cotidiană prin învățarea de noi aptitudini.
De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „ Open Museums Open Hearts”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.
Forma sub care va fi reprezentat viitorul este monumentul, ca simbol al durabilității și punct de joncțiune pe axa timpului, între trecut, prezent și viitor. Cele 4 monumente construite în jurul ideii ”Rădăcini și visuri”, propusă de artista Ana Petrovici-Popescu, vor fi expuse în curtea sau în interiorul celor patru muzee pe o perioadă de trei luni.
Până în prezent, 291 de adolescenți ucraineni au participat la programele de educație non-formală și de recreere în cadrul proiectului ”Open Museums Open Hearts” în perioada iunie – octombrie. Dintre activitățile organizate în cadrul celor patru muzee, amintim: patru proiecții la Cinema Muzeul Țăranului a două filme ucrainene – ”Stop Zemlia”, în regia Katerynei Gornostai, și documentarul ”Ivan’s Land”, realizat de Andrii Lysetsky, ambele câștigătoare a numeroase premii internaționale, precum și 17 ateliere de introspecție urbană, de jocuri și animație socio-educativă, ateliere de teatru de umbre și de păpuși, atelier de modelaj în lut, de pictură pe sticlă, atelier de storytelling și ateliere de realizare a hărților, realizate de 9 educatori culturali și artiști români, dar și de origine ucraineană. De asemenea, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, alături de Fundația Romanian Angel Appeal, a fost organizată o petrecere la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, la care au participat 43 de copii și tineri ucraineni. Timp pe patru ore, aceștia au avut ocazia de socializa și de a se simți bine ascultând muzica pe gustul lor, dansând și participând la activități de animație socio-educativă.
Pe parcursul următoarelor șase luni, se dorește ca acest demers cultural-educațional să răspundă nevoilor unui număr și mai mare de tineri și de artiști de origine ucraineană stabiliți în București și să creeze în cadrul muzeelor partenere spații sigure, în care să revină și să se exprime creativ, contribuind astfel la creșterea stimei de sine, la integrarea și la crearea unui sentiment de apartenență la un grup/ spațiu/ idee. Pe termen mediu, sperăm ca această inițiativă să ducă la coagularea comunității tinerilor ucraineni stabiliți în București.
Open Museums Open Hearts este un proiect al Asociației culturale Cîte-n lună și-n mansardă, asociație care promovează și susține diversitatea și coeziunea socială și integrarea în viața socio-economică a grupurilor sociale marginalizate, defavorizate sau vulnerabile.
Finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, proiectul Open Museums Open Hearts își propune integrarea comunitară prin cultură și crearea unei rețele de sprijin reciproc, atât pentru tinerii cu vârste între 12 și 18 ani, cât și pentru artiștii și operatorii culturali ucraineni, prin derularea unor activități de consiliere emoțională și a unor programe culturale și de educație non-formală, care să îi susțină în accesarea resurselor interne, dezvoltarea rezilienței și a mecanismelor de coping adaptative.