Concurs de idei: Formează viitorul CAPITOL

Save or Cancel apelează la comunitatea de creativi pentru identificarea unui logo și sistem de identitate pentru ansamblul CAPITOL, luând în considerare istoria, contextul și potențialul monumentului, în viitor.

Text: Cristina Popa
Grafică: Ana Dămoc, Andrei Racovițan

2020 Hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL

Ansamblul prezintă, pentru publicul spectacolelor de cinema, teatru sau de revistă, dar și pentru cel al evenimentelor diverse culturale – un spațiu nou, re-descoperit, aflat în centrul capitalei, într-o zonă recunoscută pentru activități culturale și recreaționale, cu un potențial interesant ca spațiu de manifestare a culturii dar și de generare a acesteia.

incadrare-capitol-bd-elisabeta-constantin-mile

Capitol fatada cinema

Capitol fatada teatru intrare

Capitol fatada teatru interior

 

Spațiul poate fi investit cu o dublă menire.

Prima funcțiune conceptuală are un rol memorial – capacitatea de a integra și prezenta o parte din cultura existentă și funcțiunile aferente acesteia, aducându-le în contemporan, materializate. A doua menire este regenerarea urbană continuă prin “construcția socială a obiectului”, aflată la convergența artefactelor culturii existente cu momentul actual, mereu reînnoit.

În cazul de față, ansamblul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL a ajuns în pragul distrugerii datorită avariilor provocate de cutremurul din 1977 dar și din cauza uitării. capitol-7-1

capitol-9-1-1024x683

Acest spațiu a apărut dintr-o necesitate a orașului în dezvoltare, și a fost animat până la scoaterea lui din uz, și ocazional după acest moment.

img_4404-2-1024x683

În cazul particular al monumentelor istorice, dimensiunea timpului este un factor de o importanță aparte și orice intervenție, cum ar fi conversia, trebuie nu doar să evidențieze această dimensiune, ci și să o potențeze.

Analiza fenomenului de hub cultural, printr-o operație de conversie a patrimoniului construit, ne arată că arhitectura există în dimensiunea timpului și mișcării, despre care Jean Nouvel spune că ”One conceives and reads a building in terms of sequences.” Astfel configurarea spațială poate permite noi seturi de relații, dinamice, între spațiile existente și nevoi actuale, identificate alături de comunitate.Mai mul te despre Capitol şi proiectul de regenerare, aici.

CAPITOL are nevoie nu doar de un logo, ci de un sistem de identitate:

  • Ce elemente ar trebui să păstrăm și dezvoltăm?
  • Cum poate istoria CAPITOL să inspire imaginea unui hub contemporan multidisciplinar?
  • Ce typefaces ar trebui să le folosim și de ce?
  • Cum ar trebui să funcționeze tipografia?
  • Cum ar arăta simbolurile?
  • Cum relaționează site-ul web cu afișele tipărite?

Căutăm o echipă sau o persoană care să contribuie la crearea unei identități de brand întregi pentru CAPITOL. Conceptul câștigător va fi un sistem de design care este expresiv, adaptabil și sustenabil.
Ar putea fi abstract, schimbător, asertiv sau minimal, intrepid sau neobișnuit, emfatic sau low-key. Mai presus de toate, ar trebui să vorbească despre istoria remarcabilă și posibilul viitor CAPITOL.

Oferim:

  • un premiu, în sumă netă de 1000 lei
  • o șansă de a vă perfecționa ideea, cu mai multe informații de la echipa noastră, în întâlniri suplimentare
  • promovare

Ești gata să ajuți la formarea viitorului CAPITOL?

Fișiere necesare:

  • un scurt bio
  • un link către portofoliul tău
  • propunerea ta .pdf cu max. 5 pagini A4, 150dpi.

Data finală de trimitere a propunerilor este 19 Mai 2017.

Regulamentul apelului deschis poate fi descărcat de aici.
Poți participa cu maximum 3 propuneri/persoană sau echipă.
Trimite fișierele ca o singură arhivă la info@saveorcancel.tv
Utilizează wetransfer, dropbox sau gdrive pentru a trimite fișiere mai mari de 6mb.
Acest open call conține o galerie cu imagini, videoclipuri și texte selectate despre Cinema / Teatru de Vară CAPITOL. Utilizează-le pentru a te inspira și informa.
Adresează orice întrebare despre acest apel, prin e-mail sau printr-un mesaj către pagina facebook Teatrul de vară CAPITOL; să ai în vedere, putem publica întrebări frecvente, dacă răspunsurile sunt utile pentru mai mulți participanți.

Selecția ideii câștigătoare:

  • 1/3 – votul publicului, online.
  • 1/3 – votul juriului format din Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată), ilustrator și muralist // Dragoș Motică (Ubikubi), designer și antreprenor // Alina Rizescu și Bogdan Ștefănescu (RIZI), design studio // Paul Dunca (#FLUID), dancer și maker.
  • 1/3 Save or Cancel, prin Cristina Popa, social designer // Andrei Racovițan, arhitect.

Propunerea câștigătoare va fi anunțată pe data de 27 Mai în cadrul conferinței CAPITOL de la CNDB, unde va fi expusă o selecție curatoriată de înscrieri.
Anunțul online – Luni, 29 Mai, pe blog.saveorcancel.tv, feeder.ro și fb.com/teatruldevaraCAPITOL

Landesarchiv Baden-Württemberg - Dokument:

Acest apel deschis face parte din proiectul cultural “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN.

Organizator: Save or Cancel
Parteneri: ArCub, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, Carol 53
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro,  anyplace.ro

10-unnoucapitol-3-sept-1024x768

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

Despre proiectul “hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol 2017-2018″
În 2017-2018, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative.
4 conferințe, 3 instalații artistice, 4 expoziții și 3 apeluri deschise pentru idei vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentele în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

 

Articol conex:

Cinema / Teatrul de vară Capitol: istoric și perspective

Sari la conținut