Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Zeppelin #173: Arhitectură în/din România, 2023-2024. Sumar

Cam pretențios titlul pentru un număr de revistă: o privire de ansamblu asupra arhitecturii dintr-o țară cam are nevoie de o carte. De un anuar, de un catalog, ceva de acest gen. Însă de fapt nici nu e vorba atât de o privire de ansamblu, cât de o selecție de exemple, din perspectiva Zeppelin.

Edito: Arhitectele: unde?

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Olivian Șerban

DOSAR. Arhitectură în/din România, 2023-2024

Intro

Text: Ștefan Ghenciulescu, Cătălina Frâncu

Lucrul cu patrimoniul

ABRUPTARHITECTURA: O casă, o școală, un turn

Text: Cristina Constantin, Cosmin Pavel
Foto: Vlad Pătru

 

_Abruptarhitectura – detaliu turn

„Restaurarea este arhitectură” [contemporană]. Cele trei proiecte din acest articol au valori patrimoniale foarte diferite – de la monument național la un tip de casă care dispare în mod accelerat. Pentru Cristina Constantin și Cosmin Pavel, fiecare situație cere o abordare diferită . Însă toate trebuie salvate și transformate cu grijă, toate trebuie să folosească în continuare, toate au și valoare de model – și niciuna nu ar trebui să devină prilej de copiere și mistificare.

  • O casă-vagon În București

 

Abruptarhitectura_Casa Buc

Realizat între 2017 și 2021 proiectul reprezintă o lucrare importantă pentru noi prin provocarea de a lucra cu un patrimoniu construit modest, dar în același timp relevant pentru caracterul orașului. Este vorba despre o nouă arhitectură, al cărei scop este de-a respecta ceea ce există deja, păstrând, integrând, sporind valoarea și prelungind viața unei case.

  • Școala veche din Tohani

 

ø;

Școala veche din Tohani a fost construită la anul 1907 și poartă numele ctitorilor săi Nicu și Cleopatra Bagdat, mari proprietari de terenuri în județul Buzău, cu moșie și conac în sat. Ei au donat terenul și banii necesari șantierului.

  • Turnul și Bastionul Măcelarilor din Sighișoara

 

Abruptarhitectura_DJI_0058_turn Sighisoara

Turnul și Bastionul Măcelarilor fac parte din centura de fortificații a cetății Sighișoara, sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO. Din cele paisprezece turnuri medievale se păstrează astăzi nouă, dintre care numai patru deschise spre vizitare în 2022. Înaintea proiectului de arhitectură a fost așadar un îndrăzneț proiect de antreprenoriat cultural menit să transforme locul într-un spațiu flexibil, protejat și inspirant pentru sighișoreni și nu numai.

Locuințe pe sit industrial

AAIM, The Lake Home, Sibiu

Text: AAIM
Foto: Vlad Pătru

 

AAIM1 – locuinte pe sit industrial

Clădirea înglobează printr-o suprastructură metalică fostul cămin al muncitorilor în fabrică. Lucrează cu dimensiunea spațiilor fostelor camere de cazare pentru a face noi apartamente și își citează originile prin materialele folosite în fațadă.

Gesturi mici. Acțiuni modeste, impact mare.
Modul 28, Restaurarea și refuncționalizarea anexelor ansamblului bisericii fortificate din Curciu

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Vlad Pătru

 

Modul 28_ Biserica Curciu _Vlad Patru

Intervenția se așază ca gest modest, dar capabil să schimbe întreaga atmosferă a bisericii. Restaurarea reintegrează în circuitul vieții din Curciu și împrejurimi un obiect care odinioară era baza comunității.

Acasă, în altă parte
Centrul Bisericesc Român Ortodox din München

Autori: Şerban Sturdza, Matei Eugen Stoean & Tudor Elian
Birou: PRODID

 

Munchen_2

Ana Maria Zahariade a vorbit cu Șerban Sturdza, Matei Eugen Stoean și Tudor Elian despre proiectarea pentru diaspora, lucrul cu tradiția, spațiu, construcție și memorie poetică

Arhitectura îngrijirii / Îngrijirea ca funcțiune publică
Centru rezidenţial pentru vârstnici „Szilvássy Carola”, Sfântul Gheorghe

Proiect, text: Open works

 

centru varstnici sf Ghe

Cărămida aduce laolaltă peste o sută de ani de arhitectură instituțională din Transilvania și această clădire nouă, cu o arhitectură demnă, reținută și prietenoasă.

Inspirat de modelul olandez, Open works construiește una dintre cele mai subapreciate funcțiuni din România: rezidențele pentru vârstnici. În Sfântu Gheorghe, între blocurile joase de pe vremea comunismului, apare o clădire finisată cu cărămidă, pe trei etaje, care oferă vârstnicilor posibilitatea de a se interna treptat, folosind servicii ambulatorii, internări parțiale sau internări permanente.

O școală în care să te simți bine
Andreescu & Gaivoronschi: British International School, Timișoara

Text: Vlad Gaivoronschi, Simina Cuc
Foto: Ovidiu Micșa, David Dumitrescu, Vlad Gaivoronschi

 

08_A_Library 7_Ovidiu Micsa

Școlile noi (și mai ales cele cu valoare arhitecturală) sunt aproape inexistente în România. I-am rugat pe Vlad Gaivoronschi și pe Simina Cuc, autorii proiectului, să ne povestească despre context, temă, despre cum sunt trăite spațiile de către elevi și profesori.

Densificare pe Strada de Mijloc
JB Architects: Ansamblu de locuințe M99, Brașov

Text: Johannes Bertleff
Foto: Andrei Mărgulescu

 

DCIM100MEDIADJI_0341.JPG

Situl face parte din țesutul medieval al Brașovului, mai precis dintr-o zonă inițial de factură rurală: parohia bisericii săsești Sf. Bartolomeu, cel mai vechi edificu de cult păstrat al orașului. Împreună cu orașul central intra muros din valea Tâmpei și cu alte fragmente urbane istorice (Șcheii Brașovului, Blumăna etc.), cartierul istoric Sf. Bartolomeu formează zona centrală istorică a Brașovului.

Biotop
Vlad Sebastian Rusu și Studio 82: Parcul Feroviarilor, Cluj

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Cosmin Dragomir

 

default

În Cluj, departe de marginea orașului vechi, pe locul unui fost târg de vite de pe Someș, se așază azi un parc mic, dar foarte dens în elemente sociale și ecologice.

Coloană verde, coloană albastră
Subtitlu: PRÀCTICA : Amenajarea malurilor urbane ale Someșului

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Sergiu Răzvan, Imagen Subliminal, Adrià Goula, Municipalitatea Cluj

 

coricor verde

Cel mai proaspăt răspuns la concursul din 2017, Rethinking Someș, este unul dintre primele proiecte care abordează infrastructura albastră: râul Someș din Cluj Napoca.

Faleza pentru toți
Wolfhouse Productions: Amenajarea falezei din Mahmudia

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Marius Vasile

 

Mahmudia_Marius Vasile-07191

Abordare incluzivă și arhitectura bună într-o zonă a țării cu foarte puține proiecte de spații publice. Amenajarea din Mahmudia este pentru locuitori în primul rând, dar are toate șansele să atragă oamenii de peste tot din țară.

ZOOM

„Cover me softly”.
Forme de grijă și reinventare în expoziția centrală Beta 2024

Reportaj: Ilinca Pop
Fotografii: Gabriel Amza, boredin.tm, David Dumitrescu, Cosmin Georgescu, Ilinca Pop, Marius Vasile

Am așteptat deschiderea Beta – Bienala de arhitectură din Timișoara ca pe concertul anului: cover în sine e un termen care vine din muzică.  (…)

Arsmonitor.
Când galeriștii creează spațiul

Text: Cătălina Frâncu
Foto: Arsmonitor

Cum faci o galerie de artă fără să apelezi la un arhitect, cum ai grijă de artiștii pe care îi expui și cum faci ca oamenii să se gândească singuri la ce văd? Și, mai ales, cum spargi bula „lumii artei“?

PLAN

O colecție de planuri de arhitectură într-o revistă-album de colecție.

 

Zeppelin #173: Arhitectură în/din România, 2023-2024. Sumar

Zeppelin#173  e disponibil în librăriile Cărturești, Inmedio și Relay, sau poate fi comandat aici.

Râmânem la înălțime, împreună.

*

Zeppelin #173 a apărut cu sprijinul OAR.

Proiect co-finanțat de AFCN.
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Sari la conținut