Hota Smart Eco

Viața cotidiană în România anilor 80. Expoziție și proiecție la Constanța

6 mai 2019 – 12 PM – 7 PM @ Libraria Dorian Gray, BD. Ferdinand 24, Constanța

Funky Citizens invită publicul din Constanța la o expoziție pop-up de o zi, între orele 12-19:

„Știi cum mai auzi povești care încep cu „ehei, pe vremea mea”? Poate ți le-au zis chiar părinții sau bunicii. Poate n-ai înțeles ce vor exact de la tine, sau nu ți-a păsat. E OK. Sau știi cum se plâng unii de „tineretul din ziua de azi”? Că habar n-are pe ce lume trăiește, că nu merge la vot.

Noi suntem Funky Citizens și venim la Constanța să-ți prezentăm ultimul nostru proiect dedicat tinerilor de liceu: am închiriat – în București – un apartament pe care l-am făcut să arate fix ca în anii 80, ca să înțelegi pe pielea ta ce înseamnă lipsa drepturilor și a libertăților. Spoiler alert: în anii 80 lucrurile nu erau tocmai roz în România. Apartamentul se cheamă 80east și e gândit să găzduiască ceva ce noi am numit, pompos, „o experiență educațională interactivă”. Experiență senzorială, inspirată din escape rooms și croită special pentru tine.

Acum aducem la Constanța, preț de o zi, o parte din obiectele care făceau parte din viața de zi cu zi a anilor 80. Spre deosebire de un muzeu, te invităm să pui mâna, să atingi, să te joci, să apeși pe butoane.

De ce facem asta? Pentru că avem nevoie și de ajutorul tău ca să facem o punte cu trecutul, de fapt s-o dăm la pace cu tot ce-a fost în comunism. Un catharsis social necesar ca să evoluăm. Pentru că mulți dintre noi habar n-avem nici măcar cum funcționează democrația de azi, din România. Poate că putem aprecia mai bine drepturile și libertățile pe care le avem azi dacă le punem, ca substanță de contrast, viața cotidiană a anilor 80.

De la ora 18:00 ne uităm la două scurtmetraje: „Tuns, ras și frezat”, debutul regizoral al lui Bogdan Mureșanu din 2013 și ultimul său film, „Cadoul de Crăciun” (în premieră la Constanța), laureat al Festivalului de Film Clermont-Ferrand. După proiecții stăm la o discuție informală cu istoricul Florin Anghel și Cosmin Pojoranu (Funky Citizens) despre insinuările comunismului în viața de zi cu zi a anilor 80. 🖊️ Accesul este liber și se face în limita locurilor disponibile. Rezervă-ți locul aici până luni, 6 mai.”

 

Cadoul de Crăciun (2018)

Scrisoarea unui copil pentru Moș Crăciun transformă seara într-o poveste de groază.

Scenariu și regie: Bogdan Mureșanu
Cu: Ioana Flora, Adrian Văncică, Luca Toma

Tuns, ras și frezat (2013)

În România anilor ’90, la puțin timp după Revoluție, un frizer își recunoaște fostul torționar într-un client.

Scenariu și regie: Bogdan Mureșanu
Cu: Victor Rebengiuc, Alexandru Georgescu, Michel Horațiu Bob

Fb event

1