Articol revista # 94

 

Vecinul linistit

Post de: Anca Bordean
 

Locuinta de la periferia Sibiului se aseaza in mod delicat pe un teren dificil si gaseste un echilibru subtil intre deschidere si protectie.

Locuinta se afla intr-o zona rezidentiala cu parcele ale caror forme si dimensiuni rezulta in urma lotizarii unui teren abrupt. Dupa Revolutie, aceste parcele, avand acces dublu dinspre strazile care le delimitau, au fost subimpartite intr-un mod necontrolat.

Astfel, parcela pe care s-a realizat casa este neregulata si de dimensiuni mici, in schimb, are un avantaj important – perspectiva deschisa catre oras, de la partea superioara a terenului. In aceste conditii, proiectul raspunde temei printr-o organizare atipica a spatiilor. Solutia inverseaza conformatia obisnuita a unei locuinte pe doua nivele: zona de zi ramane la nivelul superior (catre strada), pentru a beneficia de perspectiva si a facilita accesul, iar zonei de noapte coboara la nivelul curtii, pentru a capata o mai mare intimitate. Modul de aranjare a volumelor si vizibilitatea de la nivelul strazii odera protectie suplimentara. Astfel, este expus corpul ce inglobeaza zona de zi sub forma unei prisme, din care este decupata doar zona de acces, iar restul cladirii reuseste sa ramana ascunsa, datorita diferentei de nivel de 4m intre cota trotuarului si cota curtii.

Constructia este amplasata pe limita de proprietate, insa exista o zona tampon intre trotuar si parcela – o fasie de teren in panta – care induce intr-un mod subtil o anumita independenta a volumului casei fata de zona publica. In acelasi scop a fost gandita si suspendarea corpului parter, printr-o consola pe toata lungimea acestuia, care confera astfel un plus de claritate volumului ce pluteste deasupra terenului. Relatia interior-exterior dintre parter si spatiu public poate fi manipulata prin intermediul obloanelor prevazute spre strada. Deschise, permit o legatura directa cu exteriorul, iar inchise, se pierd in volumul alb, creand imaginea unui corp unitar si etans.

Pastrarea unei inaltimi reduse la nivelul strazii continua linia constructiilor vecine si totodata permite cladirilor de vis-à-vis o perspectiva neobturata inspre oras. Demisolul este impartit in doua unitati distincte care au acces separat din strada si sunt legate printr-o terasa acoperita, oferind posibilitatea reorganizarii functionale.
Un alt punct in favoarea flexibilitatii spatiale este dat prin realizarea unor deschideri ample ale structurii, asa incat, desi imobilul a fost gandit ca locuinta, momentan functioneaza ca sediu de firma.

Foto: Vlad Florut, Ciprian Pasca

1