Rockwool

UrbanEye Film Festival continuă online

Până pe 20 noiembrie puteți vedea și online filmele celei de-a 9-a ediții UrbanEye Film Festival – Transform, despre cum se transformă orașele, arhitectură, artiști și comunități.

Selecția include:

  • filmul sold out din deschidere, Best in the world/ Cel mai bun oraș din lume

 

O nouă perspectivă asupra orașului Copenhaga, dincolo de imaginea idealizată a acestuia. Copenhaga a fost desemnată în 2022 și 2021 drept cel mai potrivit oraș în care să locuiești. Dar situația nu a fost mereu la fel. Acum treizeci de ani, era un oraș industrial ce se afla în pragul falimentului și a fost necesară o transformare totală a capitalei nordice. Însă cu ce cost? Atuurile orașului încep să fie depășite de dezavantaje. Astazi Copenhaga este accesibilă mai degrabă celor bogați, devenind o sursă de inegalitate, și tot mai mulți oameni încep să se întrebe dacă orașul degradat din trecut nu era într-un fel de preferat celui actual.

 

  • The New Bauhaus / Noul Bauhaus

În anii 1920, artistul maghiar László Moholy-Nagy a predat la școala revoluționară Bauhaus din Weimar, Germania, alături de personalități precum Paul Klee, Wassily Kandinsky și Marcel Breuer. Un emergent în cadrul acestui grup apreciat, Moholy s-a impus ca un vizionar, iar abordarea pe care a dezvoltat-o ​​în timp ce preda aici, înainte de a fi forțat în exil în SUA de către venirea naziștilor, a devenit etosul muncii sale: formarea artiștilor pentru a trăi „vieți mai fericite în modernitate”. Obiectele care sunt acum omniprezente în cultura noastră, cum ar fi săpunul Dove, au fost concepute de studenți și absolvenți ai Noului Bauhaus, fondat în 1937 de Moholy-Nagy, în Chicago. Absolvenții Institutului de Design au devenit fotografi renumiți de artă plastică și pionierii designului digital în primele zile ale internetului. Un documentar fascinant despre viața, ideile și influența lui László Moholy-Nagy, în artă, design și dincolo de ele.

 

  • Battleship Berlin / Luptând pentru Berlin & Ikony/Portrete – Iľja Skoček

 

 

Povestea unui ansamblu de clădiri din Berlin, aparținând arhitecturii brutaliste, aflat în pericol de demolare. Este vorba despre Institutul de Cercetare în Medicină Experimentală, cunoscut sub numele de Mouse Bunker și Institutul de Igienă al spitalului Charité. Un grup tenace de galeriști, arhitecți și militanți pentru conservarea patrimoniului fac presiuni pentru a valorifica și reutiliza aceste obiecte unice de arhitectură.

 

  • My Socialist Home & Mahalaua – Iancu Bacalu

My Socialist Home explorează relația dintre identitate și locuire în perioada socialistă. Filmul reunește microistoriile a șase personaje pe fundalul reformelor lui Nicolae Ceaușescu privind creșterea demografică, demolările și construcția masivă de blocuri de locuințe din anii ’70-’80. My Socialist Home este o poveste nuanțată despre felul în care apartamentul de bloc ca spațiu domestic personalizat devine în perioada comunistă un refugiu al individualității în fața uniformizării cenușii dorite de regimul politic. Prin învestirea afectivă și transformarea fizică a unui apartament standardizat într-un cămin personalizat, experiența locuirii devine o adevărată construcție identitară, modelând traiului casnic, relațiile între generații, felul de a munci, relația cu corpul.

 

Un film cu caracter de document și tușe etnografice despre casa din Iancu Bacalu numărul 11. Casele noastre ne-au format dar inevitabil și ele dispar la fel ca oamenii, făcând loc altei generații…de oameni, de clădiri.

 

  • Escher: Journey Into Infinity / Escher: Călătorie în infinit

Narat de Stephen Fry, filmul spune povestea faimosului artist grafic M.C Escher și este bazată pe peste 1.000 de scrisori, jurnale și prelegeri pe care acesta le-a scris de-a lungul vieții. Îi auzim povestea spusă cu propriile cuvinte despre viața sa, fricile și îndoielile sale, idealurile sale, munca și uimirea pe care le simte în mod repetat. Filmul călătorește în locuri care l-au inspirat pe Escher, punându-i în valoare moștenirea și prezentând modul în care munca sa continuă să inspire filme, benzi desenate sau reclame.”

 

  • Ikony / Portrete Ivan Matuší, Ferdinand Milucky, Štefan Svetko

– Ivan Matušík este unul din primii absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Bratislava STU, unde a absolvit în 1953. Munca sa este bazată pe principiul funcționalismului, pe care le-a combinat abil cu avantajele oferite de arhitectura modernă europenă și internațională. Deja la vârsta de treizeci de ani câștiga concursul pentru proiectul Kamenné námestie din inima Bratislavei, iar în 1961 a devenit arhitect șef al State Project Institute of Commerce în Brno, Studio Bratislava.

– Un portret al arhitectului Ferdinand Milučky, care a devenit faimos pentru opere precum Crematoriul din Bratislava sau Casa Artelor din Piešťany. Filmul nu tratează doar contribuția artistică în domeniul arhitecturii, ci ne introduce și în caracterul artistului însuși și expunând impactul lucrărilor sale asupra societății.

– Štefan Svetko (1926 – 2009), a studiat arhitectura la Praga și a lucrat la Bratislava toată viața. Soluțiile tehnice inovatoare și căutările formale definesc lucrările lui Svetko. Arhitectul s-a implicat activ și în planificarea urbană, prin ansamblurile de locuințe proiectate sau prin contribuția la planul general urbanistic al Bratislavei. În 1968 s-a ridicat împotriva ocupației și a activat și în societatea civică în 1989, în timpul Revoluției de Catifea.

 

 

Un bilet pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentele sunt 40 de lei. Dacă ai cumpărat deja abonament pentru UrbanEye 9 avem o veste bună, este valabil și pentru proiecțiile online.

eventbook.ro/festival/urbaneye-film-festival

Un bilet pentru vizionarea unui film este 15 lei, iar abonamentele sunt 40 de lei. Dacă ai cumpărat deja abonament pentru UrbanEye 9 avem o veste bună, este valabil și pentru proiecțiile online.

Bilete și informații pe urbaneye.ro.

Sari la conținut