Articol revista # 97

 

Urban / Periurban

Post de: Mihai Dutescu
 

Solutia arhitecturala a acestui bloc de locuinte se datoreaza mai ales raportarii critice la un context nefericit si negocierii dintre individual si colectiv.

Dezvoltat intr-unul din celebrele orase-dormitor-satelit ale Bucurestiului, intr-o zona linistita dar lipsita de orice caracter – in afara aceluia dat de niste constructii autoreferentiale scumpe si anacronice, itindu-se din spatele unor garduri uriase – acest proiect a stat de la bun inceput sub semnul distantarii critic-ironice de context.

De la primele discutii cu clientul, tema de proiectare a fost formulata in termenii acestia, cumva ideali. In schimb, numeroasele constrangeri, care au tinut de mijloacele tehnice si constructive disponibile (structura pe diafragme, zidarie cu goluri si termosistem la fatade), orientarea (fatada principala la nord) si proportiile terenului (37 x 27 m), reglementarile impuse in certificatul de urbanism (specifice mai degraba arhitecturii rurale, invitand la o densificare agresiva pe parcela si la obtinerea unui volum masiv si nefunctional) au limitat considerabil spectrul optiunilor si au ajutat de fapt la configurarea proiectului.

In acest sens, curtea interioara, ca element tipologic caracteristic, a generat organizarea spatial-volumetrica a intregii cladiri. Alegerea curtii s-a impus datorita latimii terenului in raport cu retragerile minime obligatorii si cu necesitatea stabilirii unui anumit grad de iluminare si ventilare a spatiilor interioare, pe de o parte, dupa cum si din necesitatea stabilirii unei ierarhii public-privat, pe de alta parte. Dispusa la nord, pe latura dinspre strada principala de acces, curtea interioara da nastere unei volumetrii in „U”, cu spatiile de serviciu ale apartamentelor si casa scarii deschise spre ea. De aici se face accesul pietonal in imobil, mijlocit de anumite „praguri” abstracte definite de peretii sau copertinele ce marcheaza diferitele limite ale cladirii.

Programul functional e tipic pentru un astfel de imobil: parcaj subteran pentru 10 masini; parter, etaj 1 si 2 cu cate trei apartamente pe nivel (dintre care cele amplasate la parter au terase si curti private), in timp ce etajul 3 contine doua apartamente mari, fiecare cu terase ample.

Intrucatva limitata, cum spuneam, de folosirea sistemelor constructive si a finisajelor traditionale, expresia arhitecturala face referire la modernismul clasic romanesc, alterat insa in mod deliberat prin utilizarea catorva elemente specifice mai degraba arhitecturii vernaculare (peri)urbane: intretaieri si fracturi pe orizontala in punctele de inflexiune a doua fatade perpendiculare, juxtapuneri pe verticala, parazitari, rectificari si „greseli” – toate, in ideea unei raportari critice la context.

titlu lucrare: Imobil apartamente
amplasament: Voluntari, Pipera, jud. Ilfov
arhitectura: Atelier Mihai Dutescu s.r.l. – Mihai Dutescu (sef de proiect / design arhitect), Cosmin Dragomir, Oana Avram, Elena Balan, Anca Lucia Costache, Daniel Bolojan, Luiza Balaceanu
rezistenta: M & M Birou de Proiectare s.r.l. – Rodica Secman, Ciprian Spulber, Octavian Manoiu
instalatii: AD Clima Consult s.r.l., DD Eurocom s.r.l. – Andrei Minteuan, Silviu Ulmeanu
arie desfasurata: 1680 m²
an realizare: 2011.

Foto: Cosmin Dragomir

1