Uranus Conciliere. O expoziție în spațiul public

Vă invităm la o căutare de comori: am răspândit 11 instalații pe ceva mai mult de 1 km2 în zona Uranus-Izvor, în jurul și în curtea Palatului Parlamentului, în parc și pe terenuri virane, în spatele cortinelor de blocuri și pe străduțe istorice.

17 Mai – 20 Iunie 2022

Explorăm urme ce au supraviețuit tăvălugului totalitar din anii 1980 și discutăm scenarii și propuneri pentru transformarea democratică și coerentă a zonei.

 

02*Biserica Schitul Maicilor, ascunsă în spatele cortinei de beton 

 

Expoziția „Uranus Acum” din 2019 reconstituia analitic și simbolic o realitate urbană eliminată.

În 2022, programul se concentrează pe două subiecte principale, ce determină și cele două secțiuni ale expoziției:

 

Secțiunea „Urme”

10 instalații sunt amplasate în teritoriul fostului cartier, luând forma unor panouri stradale și de informare.
Sunt semne despre străzi care nu mai sunt, așezate în locuri unde elemente urbane de dinainte de anii 1980 au dispărut complet s-au sau păstrat sub forma unor fragmente. Instalațiile prezintă biserici ascunse sau demolate, ruine ale unor clădiri de patrimoniu, bucăți de pavaj și echipamente urbane, case prețioase.

 

03*Fragment din fosta stradă a Salvatorului. Foto: Vlad Bâscă, 2021

 

04_20210904_190558*Casa de la numărul 15, singura rămasă de pe fosta stradă a Salvatorului 

 

Vorbim despre istorie urbană și istorii familiale, prin imagini de arhivă, hărți vechi și noi.

Am studiat ce au găsit alții în ultimii ani, am descoperit noi înșine și vă invităm să explorăm împreună cât de multe lucruri au rămas acolo unde, aparent, nu a mai rămas nimic.
Link-urile din cadrul panourilor dau acces la o arhivă digitală, cu informații mai multe și mai complexe, inclusiv arhive de imagini (multe inedite) și interviuri.
Scopul proiectului nu este doar de a carta aceste urme (de altfel, ele reprezintă doar o selecție), ci și de a milita pentru prezervarea și protecția lor.

 

07*Recuperarea urmelor pentru un oraș mai bun. Imagine din propunerea echipei Uranus Acum

 

Credem că aceste urme ale trecutului trebuie să devină o resursă pentru viitor. Ne gândim la integrarea lor într-o operație sau în regulamente urbanistice pentru zonă. Împreună ele ar putea sprijini o regândire urbanistică, de la refacerea unor trasee de străzi și elemente în cadrul unor absolut necesare spații publice noi la compunerea unui parc memorial peisager, o rețea de locuri individuale și parcursuri pe întreaga suprafață a zonei, armonizat cu construcțiile și amenajările noi.

 

05-*Un model: Gedenkstätte Berliner Mauer – Memorialul Zidului, Berlin

Referință:  Berlin Wall Memorial

 

Pentru o renaștere urbană și un urbanism democratic. Secțiunea „Mai departe”

Am amplasat această secțiune tot în spațiul public, dar în mod compact: în parcul Izvor, în preajma așa-numitului „Rond al Bicicliștilor” (link Google Maps). Așa cum spuneam și mai sus, ea este dedicată unor idei și principii pentru viitorul zonei, precum și unor propuneri civice, arhitecturale și urbanistice. Veți vedea teme care se tot repetă(dar a căror importanță fundamentală devine cu atât mai evidentă): deschiderea Orașului Interzis (terenul aferent Parlamentului), recoaserea orașului, regenerarea cartierelor din jur, spații și trasee pietonale, parcuri, intervenții delicate, reașezarea dezvoltării….dar și moduri foarte diferite de a pondera și echilibra aceste principii. Deocamdată, majoritatea instituțiilor și politicienilor sunt reticenți sau indiferenți față de această problemă. Acțiuni concrete depind de pornirea unei discuții și de dorința cetățenilor de își cere dreptul la oraș.

Expoziția nu va avea vernisaj. Însă v-am pregătit o hartă, cu link-uri Google Maps ale fiecărui loc – cele 10 instalații individuale și secțiunea „mai departe” din parcul Izvor. Puteți să o printați sau să o luați cu voi pe mobil.

 

harta*Preview al hărții cu cele 11 instalații. 

 

Am construit o platformă digitală dedicată programului general. Secțiunea aferentă expoziției este locul către care trimit link-urile de pe panouri și cel în care găsiți direct mai multe informații despre proiect.

uranusacum.ro/uranus-acum-conciliere-2022

Dacă vreți să aflați mai multe întâi și să vă plimbați după, intrați pe secțiunea cu Locuri ale memoriei. Fiecare articol conține propriul link către locul de astăzi.

Contact: povesti@uranusacum.ro

 

CREDITE
Această expoziție integrează materiale din cadrul etapelor din 2019–2021 ale proiectului general „Uranus Acum”: imagini noi și de arhivă, cercetări, interviuri, texte, desene etc. Autorii imaginilor au fost creditați în cadrul panourilor. Mulțumiri speciale vechilor locuitori ai cartierului și martorilor implicați, membrilor echipei restrânse – Oana-Valentina Suciu și Iris Șerban, membrilor Ideilagram, echipei extinse, voluntarilor, tuturor celor care ne-au furnizat informații și ne-au sprijinit.

Un proiect Zeppelin & Ideilagram

finanțat de Ordinul Arhitecților din România prin timbrul de arhitectură

Curatoriat, coordonare:
Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun-Constantinescu
Cercetare:
Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ciprian Plăiașu
Parteneri:
Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Senatul României, Academia Română, re-act now, Inițiativa Parcul Uranus, MNAC București, DC Communication

Design expozițional:
Dorothee Hasnaș, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun-Constantinescu, Tudor Constantinescu, Artemisa Pascu, Andrei Grosu
Design grafic:
Local Design Circle (Artemisa Pascu, Andrei Grosu)
Design tip de literă Triumf:
Bogdan Dumitrache
Colaboratori cercetare, design, proofreading:
Andrei Badea, Cătălina Frâncu, design publicații: Gabriela Belcineanu
Producție expoziție:
Fabricate
Website Uranus Acum:
Dorothee Hasnaș, Ciprian Plăiașu
Colaborare proiectare, producție, montaj:
Ideogram Studio
Video:
Alexandru Păun
Proiectare rezistență instalații:
Adrian Brânzoiu

uranusacum.ro

 

 

Sari la conținut