Hota Smart Eco

URANUS ACUM. Expoziție, arhivă digitală și instalații în spațiul public

Inițiatori: Zeppelin, Ideilagram

Pe 22 decembrie 1989 se sfârșea brusc nu doar regimul Ceaușsescu, ci și proiectul megaloman de distrugere și reconstruire a orașelor românești. După 30 de ani, memoria colectivă a acestor transformări este din ce în ce mai slabă, în timp ce agresiunile asupra orașelor continuă, chiar dacă într-o manieră complet diferită.

Uitarea uneori voluntară permite intensificarea unui discurs revizionist, care justifică distrugerile brutale prin nevoia „modernizării”, și care se aplică în mod programatic și distrugerilor și construcțiilor excesive actuale.

În aceste condiții, credem că evocările nostalgice sau strict legate de reproducerea unor arhive și alte documente nu mai sunt de ajuns.
Intenționăm prin proiectul propus aici să facem pasul către o reconstituire simbolică și analitică a unui realități urbane eliminate.

 

*Colaj: Radu Manelici. Foto: Andrei Bîrsan, Ștefan Tuchilă

 

Cuvântul-cheie este co-prezența: contopirea realității actuale și a celei dispărute. Nu e vorba doar despre case, biserici, școli, străzi și grădini, ci și despre oameni și poveștile lor.

 

*Strada Ecoului, anii ’80. Foto: Andrei Bîrsan

 

Readucem simbolic înapoi o lume, prin machete 3 D și fizice și prin instalații ce readuc în mod simbolic casele vechi în lumea de azi.
Obiectivul esențial nu constă doar în aducerea aminte și în omagoul adus celor care au suferit și care au luptat sau documentat, ci și în promovarea unei dezvoltări urbane actuale mai echilibrate și mai responsabile.

URANUS ACUM este un proiect despre istoria vie și despre spiritul comunitar și despre legăturile uneori invizibile între epoci ce par radical opuse.

 

*Foto: Andrei Bîrsan

 

Conținut și activități

1. Realizăm o documentare istorică și arhitecturală, ce va avea ca rezultat o arhivă online despre zona Uranus-Izvor (în linii mari, zona dintre Splai, Piața Constituției, Piața Regina Maria, Calea Rahovei, Strada Izvor).

Arhiva va conține imagini și planuri de epocă și noi, sinteze sau extrase din alte cercetări cu discuții cu foștii locuitori sau cu martori ai evenimentelor.

Toate aceste informații vor fi prezentate ca atare, într-un mod structurat, dar vor fi și interpretate. Printre altele, construim un model 3D al zonei: un model dublu, și de fapt contopit, între realitatea fizică anterioară operațiunii lui Ceaușescu și cea actuală.

Arhiva va putea fi accesată și descărcată în mod liber și gratuit de pe platforma e-zeppelin.ro

2. O expoziție „interioară” va avea loc la Muzeul Național de Artă Contemporană. Expoziția va prezenta o selecție din documentația descrisă mai sus, însoțită de proiecții de filme, fragmente din construcțiile demolate, obiecte păstrate de către locuitori etc. Unul din elementele principale ale expoziției va fi o machetă concomitentă, un model fizic al celor două realități.

 

*Co-prezență. Imagine simbolică a aducerii împreună a trecutului și prezentului. Colaje: Radu Manelici. Foto: Andrei Bîrsan, Ștefan Tuchilă

3. O expoziție „exterioară” va fi compusă dintr-o serie de instalații temporare, amplasate în spațiul public sau în cel aferent unor instituții din zonă.

Instalațiile iau forma unor machete 1:1 realizate din materiale ușoare. Acestea reconstituie fragmente din construcțiile demolate și se așează în spațiul public exact în locurile pe care le ocupau înainte și devin suportul pentru accesul la alte informații – imagini și planuri de arhivă, interviuri cu locuitorii etc.

 

*Vizualizare a machetelor 1:1. (vezi și fotografia titlu). Reconstruirile simbolice ale unor case și biserici vor fi așezate exact pe locul acestor construcții dispărute și vor servi drept suport pentru o realitate augmentată – imagini și povești despre clădiri și familii

 

4. Expoziția va fi însoțită de o masă rotundă, precum și de evenimente dedicate copiilor (printr-un partneriat cu De-a Arhitectura). Studenții de la Universitatea Ion Mincu sunt implicați în realizarea arhivei digitale, a proiectelor și a construcțiilor efective.

*Arheologia memoriei urbane. Plan reconstituit al cartierului suprapus cu situația actuală (detaliu). Niciunul din elementele vechi din imagine (biserica, străzile, casele) nu a supraviețuit.

 

Echipa proiectului :

Curatori: Dorothee Hasnas, Ilinca Păun-Constantinescu, Ștefan Ghenciulescu
Experți: Nicolae Lascu, Hanna Derer, Sorin Vasilescu
Cercetare arhitecturală, design expozițional: Dorothee Hasnas, Ilinca Păun Constantinescu, Ștefan Ghenciulescu, Tudor Constantinescu, Gabriela Belcineanu, Iulia Păun, Alexandru Păun
Cercetare sociologică și istorică, interviuri: Oana-Valentina Suciu, Andrei-Răzvan Voinea, Iris Șerban, Silvia Schechter
Fotografii noi și de epocă: Andrei Bîrsan, Dan Perry, Ștefan Tuchilă
Design grafic: Radu Manelici

Colaborare cercetare arhitecturală, reconstruire planuri, model 3D: Ana Băbuș, Anca-Bardan, Bogdan Diaconu, Teo Neagu, Diana Necula, Octavian Dragoș Puiu, Andrei Subțirică.

Expoziție:Muzeul Național de Artă Contemporană, 17 oct. – 15 nov. 2019
Vernisaj: 17 octombrie 2019, ora 18.00

 

CREDITE

Proiect cultural susținut de către Administrația Fondului Cultural Național – AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural finațat de către Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii

1