Asus ZenBook

Uleiosul

Proiect pilot de colectare urbană a uleiului alimentar și a grăsimilor alimentare de uz casnic, în București, colectare ce urmează a fi făcută cu ajutorul bicicletelor utilitare (cargo bikes).

Text: Marian Scafaru

uleiul aruncat la chiuveta este gunoiul de sub pres
Uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, iar expunerea lor, chiar și accidentală, în mediul înconjurator afectează grav și pe un termen enervant de lung ecosistemul. În plus, depunerea acestor deșeuri pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări regulate, efecte urât mirositoare, coroziune mai rapidă a țevilor de scurgere și poate afecta buna funcționare a stațiilor de epurare, până la blocarea și distrugerea lor. Ce e mai puțin cunoscut, însă, e că aceste deșeuri sunt reciclabile, ca sursă de energie alternativă. Pentru asta, rămâne doar problema colectării și redistribuirii lor în circuitul bun.

De ce  am pornit un astfel de proiect? Grija față de mediul înconjurător începe din casă, și cred că implicându-ne în zona noastră de confort prin schimbarea unui obicei în aparență minor dar cu consecințe majore, putem deprinde în timp și alte „ticuri” sănătoase, cum ar fi stingerea luminii când părăsim o încăpere, oprirea apei când plecăm din fața chiuvetei sau chiar colectarea selectivă a altor deșeuri. Nu în ultimul rând pentru că îmi doresc să arăt că în București lucrurile se pot face și altfel decât cu o mașină. Într-un oraș sufocat de tot mai multe mașini, în care aerul pe marile bulevarde a devenit irespirabil la orele de vârf, schimbarea percepției că autoturismul este singurul mijloc de transport viabil în orice situație, poate și trebuie să vină și de la noi. De  aici și dorința de a transporta uleiul rezidual colectat cu ajutorul bicicletelor utilitare.

christiana

Cum poți contribui tu la succesul acestui proiect? Colectând uleiul sau untura folosită la gătit în gospodărie – într-un bidon de plastic (de 2 sau 5 litri), o găletușă, cutie de metal etc. Când recipientul ales se umple, ne contactezi și venim după el. Pe gratis!

Mai multe detalii despre efectele nocive ale uleiului de gătit folosit aruncat în canalizare, scopul colectării și reciclării uleiului alimentar uzat sau alte informații utile găsiți pe site-ul proiectului: uleiosul.com

1