U.R.M.E

U.R.M.E a implicat zone din sud-estul Europei (Grecia, Spania, Franta si Italia) si din Europa de Est (Romania, Ungaria si Polonia). Fiecare oras partener s-a dovedit o provocare pentru cercetatorii curiosi si entuziasti.

Traseele lor literare au fost o scena in reconstructie – fiecare cladire, strada, pod, cafenea, obiect a reprezentat o piesa dintr-un puzzle complicat care se cerea redescoperit si valorificat. De asemenea, au fost consultate  multe materiale pentru lucrarile finale: fragmente de roman cu actiunea in zonele citadine, corespondenta intre artisti, jurnale de calatorie, memorii, arhive despre tendintele literare, articole din ziare, fotografii, documentare, filme. Descoperirea valorii literare a unui oras, cu harta unui traseu literar al orasului in mana, poate fi un joc captivant atat pentru turist, cat si pentru localnic.

Proiectul a incurajat cercetarea interdisciplinara bazata pe creativitate si cooperare in sistem de mobilitate. Cu siguranta, studiile multidisciplinare care au re-creat atmosfera culturala in momente diferite din dezvoltarea istorica sunt doar o mica parte dintr-un scop  mai ambitios: acela de a lansa fiecarui turist provocarea de a deveni interesat de antropologia urbana.

In final, proiectul a implicat si s-a adresat publicului local si european (cercetatori, studenti, oameni care au facut parte din miscari istorice importante etc.); comunitatilor din orasele partenere, autoritatilor locale si nationale. Unul dintre obiectivele cele mai importante ale proiectului este sa puna bazele unei retele europene de Centre de Creativitate si Cercetare Urbana care vor permite continuarea si extinderea acestui concept in alte orase europene si difuzarea acestuia in sfera sociala.

Sari la conținut