„TEEN TALKS: Heritage Edition” antrenează noua generație în problematica patrimoniului Dobrogei

Asociația ARCHÉ dă startul unei noi serii de evenimente dedicate patrimoniului constănțean: TEEN TALKS: Heritage Edition. După scanarea 3D a Cazinoului, este rândul tinerilor să dea UNLOCK și REFRESH patrimoniului cultural construit și simbolului orașului lor.

În cadrul atelierelor, tinerii vor afla care sunt cele mai noi metode de valorificare a patrimoniului cultural și cum să-și prezinte eficient ideile, lucrând în echipă pentru a le putea pune ulterior în practică. Totodată, proiectul le va crea o altă perspectivă asupra culturii și le va da posibilitatea să se implice în schimbarea orașului lor: o Constanța mai altfel, ce-și respectă moștenirea culturală.

Participarea este gratuită, însă liceenii care doresc să ia parte la unul, două sau chiar la toate cele trei ateliere propuse trebuie să se înscrie până cel târziu marți, 26 martie, completând acest formular.

TEEN TALKS: Heritage Edition este conceptul care antrenează noua generație în problematica patrimoniul cultural al Dobrogei.
Patrimoniul nu e de domeniul trecutului. El exprimă, într-adevăr, istoria noastră, dar, în același timp, ne definește prezentul și reprezintă fundamentul pentru construirea unui viitor prosper. Patrimoniul e o resursă strategică pentru dezvoltarea unei societăți prospere și democratice. O societate în care tinerii să se regăsească și să se simtă reprezentați. De aceea este important ca vocea tinerilor să fie prezentă în deciziile care se iau privind patrimoniul cultural, astfel încât viitorul nostru, al tuturor, să fie acela pe care ni-l dorim.

Programul celor trei ateliere este următorul:

UNLOCK Misterele Patrimoniului • vor fi selectate atracțiile culturale cele mai relevante pentru tânăra generație, care vor fi, ulterior, incluse într-o aplicație pentru mobil.
Vineri, 29 martie, orele 16:00 – 20:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Locuri disponibile: 50

REFRESH Cazinoul prin Noile Tehnologii • cu ajutorul metodologiei design thinking vor fi identificate cele mai potrivite metode și tehnici digitale new media pentru valorificarea Cazinoului din Constanța
Sâmbătă, 30 martie, orele 9:00 – 18:00, Atelierul Digital al Universității Ovidius (Sala Google)
Locuri disponibile: 20

STORY Tururi Culturale și Povești • posibile trasee culturale vor fi explora prin storytelling pentru a aduce într-un mod creativ patrimoniul cultural local mai aproape de inimile tinerilor
Duminică, 31 martie, orele: 9:00 – 15:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Locuri disponibile: 50
Pentru orice alte informații, contact@arche.ro

 

Teen Talks: Heritage Edition este un eveniment organizat de Asociația ARCHÉ, în parteneriat cu Consiliul Elevilor din Constanța, Evonomix, Desing Thinking Society, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța.

Cele trei ateliere reprezintă o parte integrantă a proiectelor mAPP my Europe (29 și 31 martie) și Patrimoniul cultural prin obiectiv (30 martie).
Proiectul „mAPP my Europe” este finanțat prin programul Erasmus+ și își propune facilitarea accesului tinerilor la educație privind patrimoniul cultural. Printre rezultatele proiectului se numără o aplicație pentru dispozitive mobile, destinată tinerilor din șase state europene, dar și un manual de educație non-formală în domeniul patrimoniului cultural, adresat profesorilor și trainerilor.
Proiectul „Patrimoniul cultural prin obiectiv” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și urmărește valorificarea patrimoniului cultural prin diverse mijloace moderne în scopul unei mai bune conștientizări a valorilor identitare, economice și sociale pe care acesta le are. Scopul nostru este de a găsi cele mai bune metode prin care noile tehnologii pot valorifica patrimoniul cultural, atunci când acesta este înțeles și utilizat ca resursă. Beneficiarii diferitelor activități organizate sunt tinerii, în mod particular liceenii.

Teen Talks: Heritage Edition face parte dintr-un demers amplu al Asociației ARCHÉ, inițiat în contextul nominalizării Cazinoului din Constanța pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa, program derulat o dată la doi ani de Europa Nostra, principala organizație de patrimoniu europeană. Mesajul transmis de către reprezentanții Europa Nostra subliniază faptul că acest monument reprezentativ din punct de vedere identitar este „în pericol de a fi pierdut, dacă comunitățile locale nu vor fi angajate în păstrarea sa”. Astfel, nominalizarea constituie un catalizator pentru consolidarea vocii și activității noastre, a tuturor.

La sfârșitul anului 2018, în cadrul proiectului „Cazinoul invizibil”, a fost scanată laser 3D întreaga clădire, atât interiorul, cât și exteriorul. Acest set de date constituie baza pentru organizarea pe tot parcursul anului 2019 a unor ateliere educative, la care organizatorii-și propun să aducă tinerii cât mai aproape de patrimoniul cultural construit prin utilizarea unor elemente specifice mediului digital (noile tehnici digitale și media), atât de familiare acestei generații.

Sari la conținut