– expoziție de instalații interactive
În perioada 1 august – 15 noiembrie s-a desfasurat cea de-a doua editie a proiectului “Seria de Interactivitate Modulab”, finantat de AFCN, ce consta in organizarea a trei workshopuri pentru tineri artisti si designeri.
In cadrul primului workshop, participantii au avut ocazia sa se familiarizeze cu tehnologii de tip interfata creier-computer, sa inteleaga cum functioneaza o casca neuronala de tip electro-encefalogra si cum poate fi aceasta integrate in racticile de arta si design contemporan. Cel de-al doilea workshop s-a axat pe diverse tipuri de tehnologii de interactivitate – prima parte a constat intr-o introducere in Arduino, un micro-controler ce face posibila comunicarea intre computer si lumea fixica prin intermediul diferitelor tipuri de senzori, iar in a doua parte participantii au putut experimenta ei insisi cu aplicatii simple menite sa ii ajute sa integreze aceste cunostinte. Cel de-al treilea workshop a constat in mai multe sesiuni in cadrul carora participantii au venit cu propuneri de instalatii, au lucrat la dezvoltarea conceptuala a acestora, au discutat cu membrii Modulab diferite variante de implementare si productie dar si despre cum se integreaza fiecare in conceptual proiectului, astfel incat sa producă, in mod colaborativ, o expoziție coerenta.
In ultima parte a workshopului, participantii au lucrat, impreuna cu tutorii Modulab, la productia instalatiilor, timp in care au invatat să folosească diferite unelte, să faca studii de fezabilitate tehnică a instalațiilor, dar si să lucreze intr-un cadru colaborativ, in care cunostintele si aptitudinile membrilor echipei sunt complementare una față de cealaltă. Rezultatul constă intr-o expoziție de instalații interactive in care fiecare echipă a explorat, prin intermediul unei instalatii, forta expresiva a tehnologiei. Vernisajul expozitiei a avut loc pe data de 15 noiembrie in cadrul Modulab, pe strada Viitorului 153.
Tehnologia este unul dintre cele mai versatile medii de expresivitate artistică și un puternic generator de metafore, iar în cadrul celei de-a doua ediții a workshopurilor „Seria de Interactivitate Modulab” am explorat, alături de participanți, funcția poetică a tehnologiei din perspectiva interactivității. Poezia este astfel construită în dialogul publicului cu artefactele tehnologice și artiști, o comunicare ce apeleazăla zona fantastică, evocativă, emoțională, (auto)reflexivă, în același timp provocatoare, a acestui tip de relație.
Cele sapte instalatii din cadrul expozitiei techno-poesis au fost dezvoltate în mod colaborativ de echipe mixte de designer, artisti, ingineri, programatori, specialisti in fabricatie. Dinamismul undelor cimatice din instalatia Soundscape fac trimitere la tensiunile interioare ale personajelor din cadrul unei lucrari clasice, “Cina cea de taina”, carora le-a atribuit cate o mostra de sunet ce reflecta tensiunea dramatica a fiecaruia. S.T.E.L.A. (Silver Techno Engineerd Light Artefact) este o structura aleatorie de tije mapata vizual, ale cărei efecte sunt controlate de gesturile vizitatorilor. Evocand trinitatea principiilor vitruviene, instalatia My Inner Third le exploreaza din punctul de vedere al atributelor umane, ajungând la concluzia trialitatii procentuale ce ofera individualitate si unicitate. Techno-forest recreaza, prin sinestezie, experiente asemanatoare unei plimbari prin natura, in timp ce instalatia Faces exploreaza tema identitatii dintr-o perspectiva tehnologica.
participanți: Andrei Antonescu, Ana Cârlan, Paul Popescu, Vlad Osiac, Cosmin Voicu, Miron Ghiu, Ștefan Mihailescu, Matei Popescu, Sabin Șerban, Lidia Ratoi, Larisa Ratoi, Monica Crețu, Alexandru Oprița, Bogdan Toparceanu, Lavinia Gradisteanu, Răzvan Gorgan, Daniela Diaconu, Tristan Daniel, Horia Baldea, Vlad Anghel, Anca Știrbacu, Bogdan Popeea, Ana Ochiana, Mary Stroe
Curator: Paul Popescu
Project director: Ioana Calen
Proiect realizat cu sprijinul AFCN
Parteneri: Revista Zeppelin, Ideas Lab, Think Outside the Box, Fundatia Arhitext, Arhitectura, Atelierul de Proiectare