Made Expo

„Sunt în casă cu răul” – un documentar audio despre abuz în cuplurile de adolescenți și despre consecințe

Podcast listening session, Q & A, cu Diana Meseșan și Mara Mărăcinescu

Marți, 30 ianuarie 2018 ora 20, Teatrul Apollo111, Str. Ion Brezoianu 23-25, București

Podcast-ul „Sunt în casă cu răul” este primul material sonor din peisajul audio românesc care îmbină cu eleganță și discreție interviuri, mărturii, înregistrări de teren și muzică într-un documentar bogat, complex și deosebit de frumos lucrat.

SÂMBĂTA SONORĂ vă invită la o ascultare împreună și la o discuție cu autoarele Diana Meseșan și Mara Mărăcinescu moderată de Mihaela Dedeoglu de la RFI.

Diana și Maria au lucrat peste patru luni la acest material.

am câștigat o bursă de jurnalism ca să documentăm violența în cuplurile de adolescenți. Aveam multe contacte printre adolescenți, povești puternice găsite în pre-documentare și credeam că va fi relativ simplu. Dar poveștile s-au evaporat foarte repede, oamenii nu au mai vrut să vorbească și ni s-a cam tras covorul de sub picioare. Ne-am trezit în mijlocul unei camere goale. Ce facem de aici?
Problema de fond era că noi avem în jur de 30 de ani, o vârstă care nu inspiră foarte multă încredere adolescenților. Pentru ei, suntem în aceeași echipă cu părinții lor.

Dar distanța nu pornea doar de la ei. Realitatea e că și noi ne vedeam, într-un fel, în altă barcă, de unde încercam să pescuim povești despre ei. O barcă fără zgâlțâiri, pe o apă mai liniștită, că doar suntem adulți.

Până când am început să ne amintim momente violente din adolescența noastră pe care le uitasem complet. Prietena mea din generală a fost lovită în fața mea, iar eu nu am reacționat. Eu am fost bătută în curtea liceului cu brutalitate și nimeni nu a reacționat. Oameni din jurul nostru, de vârsta noastră, au început să se deschidă, să ne vorbească despre experiențele lor de abuz, doar pentru că auzeau că lucrăm la proiectul ăsta.

Am înțeles treptat că răul e întotdeauna mai aproape decât pare, iar abuzul are enorm de multe nuanțe. Unele sunt vizibile și ușor de condamnat, altele au devenit parte din normalul vieții.

Diana Meseșan lucrează ca jurnalist de șase ani și nu s-a plictisit niciodată de meseria asta. Din 2016 a început să producă povești audio cu proiectul revinin5minute.com.

Mara Mărăcinescu se dedică sunetului ca editor de filme și emisiuni de televiziune, iar ca artist documentează peisajul sonor al orașului natal. S-a apucat de înregistrări de teren în 2009 și de atunci colecționează sunetele Bucureștiului și pe cele ale prietenilor ei de aici. O interesează ecologia acustică și susține ascultarea activă.

Podcast-ul „Sunt în casă cu răul” poate fi ascultat pe site-ul scena9.ro

Ilustrații: Roma Gavrilă

Un eveniment SÂMBĂTA SONORĂ — program de inițiere în sound art, radio art, poezie sonoră, muzică contemporană și improvizată creat în 2009 de Anamaria Pravicencu și Octav Avramescu de la asociația Jumătatea plină.

*Fb event

sambatasonora.blogspot.com

 

1