Articol revista # 81

 

Sumarul Revistei 81

 

editorial
16 casute, cofrete, cascarabete, politai, bodigarji, noi si ale noastre / Constantin Goagea

public: Snøhetta
18 un aisberg in oras / Echipa norvegiana Snøhetta, castigatoarea Premiului Mies van der Rohe in 2009, a imaginat volumetria Operei din Oslo ca pe un relief artificial ce poate fi escaladat si folosit drept spatiu public reprezentativ. 

locuire: Ryuichi Ashizawa
: 26 douasprezece cutii, o singura casa / O casa ca un mic sat incearca sa se adapteze inteligent la transformarile din viata familiei gazduite si sa integreze organic locuirea cu gradinaritul, cautand interactiunea sociala cu vecinii.

public: Ryuichi Ashizawa
: 32 capela celor cinci simturi / Exemplificand principiul Less is More, o capela isi face loc in holul unui hotel ca un sertar de lemn si se deschide spre peisajul natural, oferind o experienta complexa corporala si spirituala.

public: Virai Arquitectos
: 36 unduind in peisaj / Complexul sportiv situat in La Cendea de Galar, Navarra, pare sa imbratiseze peisajul inconjurator, definind cu atentie un loc intre un teren agricol, elemente de infrastructura si fragmente de tesut urban.

public: Felix Solaguren – Beascoa 
: 42 prefabricare rafinata / Scoala Maria Ossó din Barcelona demonstreaza ca prefabricarea bazata pe un sistem inteligent din beton armat poate sa onoreze in continuare marea traditie a modernismului critic.

locuire: Felix Solaguren – Beascoa 
: 48 responsabilitate ecologica / Ocupand un spatiu urban dens si restrictiv din Barcelona, un bloc de locuinte raspunde cu promptitudine unei liste intregi de imperative „verzi”, fara ca trasaturile sale estetice sa aiba de suferit.

dosar: Li Xiaodong 
Dincolo de dezvoltari urbane delirante, arhitectura chineza contemporana inseamna si abordari alternative, cum ar fi regionalismul critic exprimat de proiectele din acest dosar.

: 54 podul-scoala / Un complex multifunctional in cadrul unei structuri de mica dimensiune si o insertie contemporana intr-un context istoric

: 60 casa pe apa / Apa, materiale naturale,forme arhetipale si privelistea unui peisaj natural minunat devin elementele esentiale ale unui proiect discret si senin.

: 64 insertie atenta / Scoala primara Yuhu si Centrul comunitar din Lijiang sunt fondate pe o cercetare a traditiei sociale si arhitecturale locale si reprezinta un ansamblu complex creat cu un minim de mijloace.

din vecini: ZSK Architects
: 68 doua locuri, doua case, doua atitudini
Insertie versus autonomie afirmata: cele doua vile din Budapesta proiectate de catre biroul ZSK Architects raspund unor contexte urbane radical diferite.

istoria acum: Louis Khan & Tadao Ando
: 76 Louis Khan & Tadao Ando la Fort Worth
Invecinandu-se, Muzeul Kimbell si Muzeul de Arta Moderna din Fort Worth ilustreaza cu succes posibilitatea angajarii actuale a unui modernism critic deschis fata de dialogul cultural mai larg.

concurs
: 86 hanul Gabroveni / Nu raportarea contemporana la istorie, ci o imagine conservatoare a prevalat in determinarea proiectului castigator al concursului pentru restaurarea si extinderea hanului Gabroveni din Bucuresti.

alternativ: Angelo Roventa
: 92 locuinta elastica / Sistemul modular al lui Angelo Roventa permite multiplicarea spatiului de locuit de pana la patru ori prin activarea concomitenta sau secventiala a diferitelor unitati.

urban: Kai Voeckler
: 96 sa traiesti in viitor! orasele germane in perioada postbelica / Cliseul conservator care neaga orice fel de calitati urbanismului si arhitecturii postbelice este contrazis prin aceasta cercetare ce demonstreaza ca identitatea este un produs al unei suprapuneri de evolutii.

design: Radu Comsa
102: che fare / O intrebare fara semn de intrebare. Enzo Mari si Gabriele Pezzini la Galerie Dutharc, Paris, ianuarie – februarie 2010

Sari la conținut