Articol revista # 72

 

StudioBASAR: Pomul cu vrabii

Post de: Alex Axinte, Cristi Borcan
 

Pomul cu vrabii
A
sculta ce vezi

Intr-un decor urban ornat cu impletituri de cabluri atarnate de stalpi, care stau aplecati peste garduri sudate, indecis infipte printre piscoturi sparte si asfalt crapat, pe langa panouri colorate, table si capre metalice legate cu lanturi de bordura, se camufleaza pana la transparenta zeci de cabine telefonice.

Carcase parasite si din ce in ce mai inutile, lasate in urma de avansul tehnologic, o specie urbana pe cale de disparitie, cabinele telefonice stau aruncate in debaraua cu nimicuri ce se numeste acum spatiul public bucurestean.

Am instalat in zona Pietei Universitatii o structura ca o pelerina rosie ce inveleste o cabina telefonica invizibila transformand-o intr-un popas temporar: o platforma cu loc de stat, loc de ascultat si de privit orasul. Odata intrat in pavilionul delimitat geometric din aglomerarea urbana, se putea asculta la telefonul public, inca functional, istoria unui nume: Pomul cu Vrabii, care se referea in trecut la zona din jurul Fantanii de la Universitate.

Afirmam astfel recuperarea si documentarea memoriei minore ce apartine in egala masura unui loc incarcat de monumente si de simboluri emotionale majore, cat si promovarea unei noi atitudini asupra design-ului in spatiul public.

Instalatia a facut parte din proiectul Ars Telefonica, curatori Alina Serban, Anca Benera, Arnold Esteban, Catalin Rulea, ce s-a desfasurat intre 23 si 27 septembrie 2008 la Centrul de Introspectie Vizuala,  Bucuresti, RO (www.pplus4.ro).

Autori instalatie – studioBASAR (arh. Alex Axinte si arh. Cristi Borcan), grafica panou Pomul cu Vrabii – Anca Benera si Arnold Esteban (pplus4), inspiratie poveste Pomul cu Vrabii – Dorel Rusti, Mariana Celac, Florin Mihailescu

Sari la conținut