Serile Radio România Muzical 25 continuă cu 2 concerte

24 martie 1997 – prima zi de emisie a singurului post de radio românesc dedicat muzicii culte. Atât prin emisiunile sale, cât și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești, Radio România Muzical s-a impus, în cei 25 de ani de activitate, drept unul dintre principalii actori culturali din România,  un reper al valorii și punct de intersecție între muzicieni și public sub semnul “Muzicii clasice pentru toți”

Din martie 2022, sărbătorim un sfert de veac cu Radio România Muzical, prin emisiuni, concerte și proiecte speciale. Următoarele evenimente vor fi pe 2 și 9 iunie, la Sala Radio

 

Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica

 

serileRRM25_landscape_1920x1080

 

Un nou recital-eveniment pe scena Sălii Radio, organizat de Radio România Muzical ca un cadou pentru ascultătorii săi, la aniversarea a 25 ani de existență: îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19.00.

Lucrări de virtuozitate se îmbină cu opusuri de profunzime dedicate viorii și pianului, programul serii cuprinzând Rapsodia de concert Tzigane de Maurice Ravel, Ciaccona în sol minor de Tomaso Vitali, Suita italiană de Igor Stravinski și Sonata D 574 în La major de Franz Schubert.

Recitalul este urmat de lansarea albumului Lost in translations, apărut în 2021 la Editura Casa Radio, înregistrat de cei doi protagoniști alături de Kamerata Stradivarius, ansamblu înființat de Răzvan Stoica, cu care a cântat deja pe întregul mapamond. La final, Răzvan și Andreea Stoica vor oferi autografe.

Răzvan Stoica este astăzi unul dintre cei cunoscuți și iubiți violoniști români; este una dintre vedetele actuale, descoperite de Radio România Muzical. În 2013, Răzvan Stoica a participat, la propunerea Radio România Muzical, la Concursul New Talent de la Bratislava, derulat sub egida EBU (European Broadcasting Union), o competiție pe care a și câștigat-o, primul român din istorie care a reușit această performanță. Premiul i-a deschis noi oportunități atât la nivel național, cât și internațional. În anii care au urmat, Răzvan Stoica a evoluat în mai multe concerte pe scena Sălii Radio din București și a înregistrat mai multe discuri sub egida Editurii Casa Radio.

Răzvan Stoica cântă pe o vioară Stradivarius din anul 1729, pe care a câștigat-o spre folosință în cadrul unui concurs internațional la care a avut alți 170 de competitori.

Cei doi frați Stoica formează un duo din anul 1996; Andreea Stoica este, la rândul ei, o pianistă de mare calibru. Cei doi au studiat mai întâi în România, apoi, în Olanda, unde s-au și stabilit, însă în prezent revin frecvent în România pentru concerte și multe alte proiecte artistice.

Biletele la recitalul din 2 iunie sunt disponibile în rețeaua iabilet.ro, aici.

 

“Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin

 

MRM_9iun_landscape_1920x1080

 

Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera: joi, 9 iunie, ora 19.00.

Variațiunile Goldberg, o creație capitală din istoria muzicii, un opus emblematic nu numai pentru creația genialului Johann Sebastian Bach, ci pentru întreaga istorie a muzicii, poate fi ascultat, interpretat la pian, pe o scenă bucureșteană, după mai bine de 20 ani.

Iar cel care dă viață acestui opus monumental este pianistul de 28 ani, Cristian Sandrin, absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra și laureat a numeroase și importante concursuri internaționale. Printre premiile obținute se numără și cel pentru interpretarea muzicii lui Bach la ediția din 2019 a Olga Kern International Piano Competition din New Mexico.

De-a lungul timpului, Cristian Sandrin a fost susținut de numeroase fundații din Marea Britanie, recunoscute pentru suportul oferit celor mai talentați tineri muzicieni; a concertat în cele mai importante săli britanice, dar și la Paris, Berlin, Madrid, Veneția, etc.

Mai rar poate fi, însă, ascultat în România; iar proiectul “Moștenitorii României muzicale” îl aduce acasă pe una dintre marile scene românești, Sala Radio. Acesta este și scopul proiectului, în general: de a-i aduce pe tinerii muzicieni români cu o relevantă carieră internațională să cânte în recitaluri, și acasă, în cadrul unor evenimente ce pot fi ascultate și în direct la Radio România Muzical, și care sunt transmise și în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

Proiectul a debutat în 2018; până în prezent au fost organizate 20 de recitaluri și concerte. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei în valoare de 4000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020 și violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021.

Biletele pentru recitalul de la Sala Radio din 9 iunie pot fi achiziționate la casa de bilete a Sălii Radio și în rețeaua iabilet.ro, aici.

Radio România Muzical poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.

Sari la conținut