Rockwool - fabricat in Romania

Schumann – 200 la Radio Romania Muzical

In 8 iunie 2010 se implinesc 200 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai importanti compozitori din istoria muzicii: romanticul german Robert Schumann.
Compozitor, dar si muzicolog, Robert Schumann a lasat o opera importanta – lucrari pentru pian, lieduri, simfonii, concerte, genuri pe care le-a redefinit prin geniul sau plin de creativitate.


Radio Romania Muzical ii dedica lui Robert Schumann o emisiune-eveniment la implinirea a  200 de ani de la nasterea sa: marti, 8 iunie, intre orele 15,00-21,00. Emisiunea va fi difuzata in reluare sambata, 12 iunie, intre orele 16,00-22,00. De asemenea, in 8 iunie, de la ora 21,00, Radio Romania Muzical transmite in direct un concert din cadrul Festivalului Schumann de la Dusseldorf: Orchestra Simfonica din Dusseldorf, dirijata de Christoph Eschenbach va interpreta un program integral Schumann, cuprinzand uvertura „Mireasa din Messina”, Concertul in la minor pentru pian si orchestra (solist Saleem Abboud Ashkar in varsta de 34 ani, lansat de Daniel Barenboim) si Simfonia a II-a.
Alaturi de cele mai importante lucrari muzicale ale lui Robert Schumann (Simfoniile I si a III-a, Suita „Carnavalul” op.9 pentru pian, opera „Genoveva”, lieduri, concertele pentru  pian si orchestra, respectiv, violoncel si orchestra), realizatorii Monica Isacescu si Stefan Costache au inclus in emisiunea „Schumann-200” si marturii ale unor personalitati legate de figura lui Robert Schumann. Dirijorul Geoffrey Moull va vorbi despre experienta sa legata de montarea in scena a operei „Genoveva” in 1995, an cand lucrarea a revenit in repertoriul teatrelor de opera dupa ce nu mai fusese cantata din 1850. A oferit un interviu si Thomas Synofzik, directorul Casei memoriale Schumann din Zwickau, localitatea in care s-a nascut Schumann.  Se va face referire si la Concursul International „Robert Schumann” de la Zwickau unde de-a lungul timpului au castigat premii si interpreti romani, care de asemenea vor dezvalui din experienta lor legata de muzica lui Schumann: baritonii Ionel Pantea si Dan Iordachescu, pianistele Dana Borsan si Dana Ciocarlie.
Dinu Lipatti, Dan Grigore, Horia Andreescu, Cristian Mandeal – nume romanesti care au lasat interpretari de referinta ale muzicii lui Schumann vor putea fi ascultate in emisiunea „Schumann-200”.
Si nu in ultimul rand, gandurile lui Schumann insusi vor fi prezente in aceasta emisiune, cu extrase din volumul de critica „Din cronicile Davidienilor”, recitate de vocile unor cunoscuti actori.
Emisiunea „Schumann-200” va putea fi ascultata si in arhiva online de pe site-ul www.romania-muzical.ro.

Sari la conținut