Scene improbabile ale unui viitor optimist: ”Future Nostalagia”, de Codruța Cernea

Expo: 15 februarie – 29 martie 2019 @ Galeria Mobius, Str. D.I. Mendeleev nr. 2, București.
Vernisaj: 15 februarie, 19:00 – 22:00

Expoziția ”Future Nostalgia” prezintă seria de noi lucrări a artistei Codruța Cernea, în care aceasta reușește să sintetizeze tehnici dezvoltate în perioadele artei suprarealiste, constructiviste, pop și realist-capitaliste. Reevaluând relațiile acestora cu fotografia, filmul, new media, producția experienței individuale, precum și a memoriei colective, artista reconfigurează, în vopsele polimerice sintetice pe pânză, un scenariu fictiv, propagat în imaginația contemporană, asupra zilei de mâine. Lucrările ei descriu interioarele unei nave cosmice de croazieră în care ființe umane visătoare își continuă viețile, departe de consecințele devastatoare pe care comportamentul irațional de distrugere a mediului natural le-a avut asupra Pământului. Asupra acestei lumi fantastice, în care viața organică modificată genetic se străduiește să înflorească, Codruța sugerează cu empatie o profundă atmosferă nostalgică. Devenind însăși arhitecta acestei lumi, ea concepe un scop alternativ pentru călătoria acestora în spațiu.

Picturile ei sunt scene improbabile ale unui viitor optimist, ce reprezintă delicate omagii în fața capacității umane de a dezvolta noi strategii sofisticate prin care acesta să se comporte irațional într-o manieră rezonabilă. Practica artistică a Codruței este informată de întrebări actuale cu privire la dezvoltarea culturală a conceptelor de natură scenică, politica de mediu și bioinginerie, democrație, carbon capitalism și a semnificației fericirii. Călătorii ei intergalactici devin înfăptuitori ai unor monumente de frumusețe terestră, pe care îi redescoperim ca subiecți ai experienței estetice față de acest posibil deznodământ. ”Future nostalgia” răstoarnă etosul individualist dominant și evită patosul naționalist. Viitorul propus înspre reflecție nostalgică este acela în spațiul căruia putem contempla un prezent față de care avem încă opțiunea de a-l schimba.

În perioada expoziției va fi publicat și un catalog al lucrărilor artistei, ce va fi lansat în curând.

*Pool landscape – acrylic on canvas / 80 x 140 cm / 2014

 

Absolventă a Universității Naționale de Arte din București, preocuparea pentru pictură a Codruței Cernea a generat o practică influențată de cerințele și plasticitatea inerentă a mediului, evoluând permanent la unison cu un proces reflexiv centrat pe introspecție. În lucrările Codruței regăsim un joc aparte al texturii, pensulației și culorii, care se hrănește însă la nesfârșit din miezul operei ei. Există o continuitate conștientă în fiecare dintre seriile sale, legată în mod inextricabil de o suprapunere a tărâmurilor personale și artistice: Singuri Împreună (evocând un eveniment din intimitatea vieții de cuplu prin straturi fine de culoare), Zboară, Alunecă, Plutește (un exercițiu de autodisciplină marcat prin contraste cromatice stricte, liniare) și Viitoare Nostalgie (o sinteză a seriilor anterioare, extinsă însă în compoziții mai complexe). Codruța Cernea își păstrează interesul pentru complexitate compozițională în lucrările ei viitoare, sperând să imprime estetica unei ordini meditative cu aceeași aură de mister și reverie prezentă în explorarea sa artistică actuală.

(n. 1979) Artista locuiește și lucrează în București, România

Expoziții (selecție): The Rough Aura of Experience, Cărturești Carusel, București (2018, solo); E adevărat, din moment ce l-am pictat, Camera K’arte, Târgu-Mureș (2017, solo); Zboară, alunecă, plutește, H’art Gallery, București (2017, solo); No Other Time, No Other Place, Atelier am Eck, Düsseldorf (2017, solo); 100 Years of Art in Masterpieces: Going East, Institutul Cultural Român, Londra (2017); Mogodorf 10×10, Atelier am Eck, Düsseldorf (2017); Memory Leaks – NAG Retrospect, ARCUB, București (2016); 11172014 Project, ArtYourself Gallery, București (2014); Singuri Împreună, atelier 030202, București (2012, solo); Zoomania.ro, MNAC, București (2010)

 

*Canoe in Blue – acrylic and spray on canvas / 142 x 130 cm / 2015

 

codrutacernea.com

*Fb event

1