Șase case în fotografie: arhitecturi de Petre Antonescu

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, 17:00-18:00 @ Fundația Löwendal – Piața Gheorghe Cantacuzino nr. 1, București

În cadrul proiectului coordonat de Fundatia Lowendal – “Detalii neoromânești în arhitectura lui Petre Antonescu. Exterioare și interioare ale vilelor bucureștente”, arhitectul și fotograful Andrei Mărgulescu va susține o prezentare despre cum a inteles si a fotografiat arhitecturile a șase case bucureștene și neoromânești ale lui Petre Antonescu: Vila Mavrodin, Vila Ion I.C. Bratianu, Vila Doctor Ciru Iliescu, Vila Vintila Bratianu, Vila Oprea Soare și Vila Nicolae Malaxa.

Alegerea lor nu este întâmplătoare, constituind o perioadă bine conturată din cadrul operei lui Petre Antonescu, în care poate fi constatat că a fost foarte preocupat de acest subiect, ele reprezentând un exerciţiu la scară mică pentru construirea şi aplicarea noului stil la lucrările sale de anvergură.

Şi pe măsură ce se împlineau căutările mele, care mă făceau să cred uneori că mă aflam în faţa unor adevărate descoperiri, creştea şi tezaurul imaginilor de zidiri cu înfăţişări şi cuprins nou, pe care le păstram şi pe care încercam a le organiza în mintea mea cu firească nerăbdare. Un gând de lămurire şi un plan de sinteză se contura astfel tot mai precis în mintea mea – începeam a gândi arhitectura pe româneşte„. -Petre Antonescu (1873 -1965)

Prezentarea va dura o oră și va avea loc într-o casă proiectată chiar de Antonescu, unde Andrei Mărgulescu va împărtăși cât mai mult din modul in care a construit, fotografiat, postprocesat aceste serii fotografice pentru ca în final, cu ajutorul si prin acestea arhitectura să poată fi lizibilă, integră, revelatoare.

Fb event

www.cladirineoromanesti.ro

Sari la conținut