Rockwool - fabricat in Romania

Săptămâna nZEB (nearly Zero-Energy Buildings) la Constanța

nZEB e un concept devenit obligatoriu în construcţii din 2021. E vorba despre Construcții cu consum de Energie aproape Zero, altfel spus clădiri cu performanţă energetică foarte ridicată. O construcție nZEB e o clădire al cărei necesar de energie e acoperit cu cel puţin 30% energie din surse regenerabile. Uniunea Europeană a stabilit o serie de obiective pentru reducerea poluării şi reducerea consumului de energie din surse fosile, deoarece sectorul construcţiilor e responsabil de aproximativ 40% din consumul de energie din surse neregenerabile şi emiterea de gaze cu efect de seră.

Primul eveniment de anul acesta din seria„Săptămâna nZEB”(un eveniment Cluster Pro-nZEB co-organizat de ZEBRO) se va desfășura la Constanța, la VIVO! în perioada 17-19 mai. Evenimentul destinat construcțiilor eficiente energetic se adresează celor care doresc să investească în proiecte imobiliare la malul mării și dezvoltatorilor imobiliari, care caută soluții nZEB pentru proiectele lor, dar și celor care doresc să construiască, să renoveze sau să afle noile soluții destinate construcțiilor eficiente energetic.
Ca urmare a dezvoltării produselor eficiente energetic, în ultimii ani, un număr din ce în ce mai mare de beneficiari de terenuri sau clădiri au ales să construiască ei înșiși clădiri eficiente energetic sau să renoveze clădiri folosind produse cu eficiență energetică ridicată.

În perioada 17-19 mai, la VIVO! Constanța, vizitatorii se vor bucura de:
• Trei zile dedicate construcțiilor eficiente energetic
• Zeci de specialiști în eficiență energetică pregătiți să îi întâmpine
• Consiliere gratuită din partea specialiștilor pentru reducerea consumului de energie în locuințe
• Prezentări la scenă ale speakerilor cu activitate relevantă în domeniul construcțiilor eficiente energetic, care pot fi vizionate pe un ecran mare
• Demonstrații practice în zona comercială destinată soluțiilor nZEB

Cei prezenți vor putea participa gratuit la seminarii, prezentări și workshopuri despre cum se aplică noua legislație, ce materiale și tehnologii pot folosi, dar mai ales despre cum pot îndeplini standardul nZEB.

Evenimentul pune accent deopotrivă pe educarea viitoarelor generații, copiii fiind așteptați în zona dedicată lor, cu ateliere și concursuri pe teme legate de sustenabilitate, arhitectură urbană și construcții ale viitorului. Toți participanții vor beneficia, pe durata evenimentului, în mod gratuit, de informații și consultanță de specialitate personalizată de la cei mai buni profesioniști în domeniu, astfel încât să poată construi mai bine și mai avantajos, mai ales în contextul politic și economic actual.

Expozanți în cadrul evenimentului vor fi mari producători de materiale de construcții, ferestre, tâmplărie, instalații de încălzire și răcire, sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pompe de căldură și panouri fotovoltaice, firme de montaj certificate, producători de case modulare din lemn, metal sau materiale de construcție alternative.

Cei prezenți vor putea participa gratuit la seminarii, prezentări și workshopuri despre cum se aplică noua legislație, ce materiale și tehnologii pot folosi, dar mai ales despre cum pot îndeplini standardul nZEB. În cadrul evenimentului vor fi demonstrații practice, machete și teste, dar și demonstrații teoretice.

Realizarea de construcții eficiente energetic are numeroase avantaje pe termen lung, printre cele mai importante fiind reducerea cheltuielilor lunare de întreținere și protejarea întregii clădiri de condens sau pierderi de căldură în anotimpurile reci și de acumularea de căldură în anotimpurile călduroase.

Clădirile pot fi proiectate pentru a fi eficiente energetic sau pot fi modificate ulterior. Pentru ca o clădire să fie proiectată eficientă energetic, ea trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
• Să fie orientată spre sud pentru a nu genera un consum de energie mai mare în perioadele friguroase
• Să fie termoizolată corespunzător
• Să aibă ferestre care să nu favorizeze pierderile de căldură
• Să aibă sisteme inteligente de încălzire
• Să aibă sisteme alternative de energie
• Să aibă sisteme inteligente care să monitorizeze activitatea întregii încăperi

Ulterior finalizării construcției, eficiența clădirii poate fi îmbunătățită prin:
• Izolarea interioară și exterioară a pereților
• Izolarea acoperișului și a subsolului în construcțiile de case
• Schimbarea ferestrelor sau folosirea produselor care ajută la eliminarea pierderilor de căldură, cum ar fi benzile de etanșeitate la aer sau precadrele pentru ferestre și uși

Materialele din care sunt confecționate produsele eficiente energetic sunt variate: celuloza, cânepa, lâna, pluta, paiele de cereale, polistirenul sau polipropilena și pot avea diferite culori și dimensiuni. Marii producători de materiale destinate construcțiilor nZEB perfecționează mereu structura acestora pentru a obține o eficiență mai mare. Timp de 3 zile, vizitatorii vor putea afla mai multe direct de la producătorii și beneficiarii de astfel de produse și soluții, destinate construcțiilor inteligente, care vor fi prezenți la eveniment în calitate de expozanți.

Clusterul Pro-nZEB

e o asociație non-profit care are ca scop promovarea conceptului de clădire cu un consum de energie aproape egal cu zero (nZEB). Principalele obiective ale Clusterului Pro-nZEB sunt promovarea de produse și soluții tehnologice competitive destinate clădirilor noi și existente și răspândirea numărului de construcții eficiente energetic la noi în țară.

ZEBRO

e o companie care, prin intermediul inițiativelor derulate și a platformelor din portofoliul sãu, își propune respectarea și promovarea noilor standarde din domeniul construcțiilor din România. ZEBRO furnizează soluții inovatoare pentru clădiri cu consum de energie aproape de zero (nZEB). Cu ajutorul platformelor și a inițiativelor sale, ZEBRO aduce sustenabilitatea în prim-planul industriei de construcții.

În România, Caravana nZEB a pornit de la București în luna iulie 2021, iar următoarele 5 evenimente au avut o evoluție ascendentă ca impact la Brașov, Iași și Cluj-Napoca în 2022, respectiv la Timișoara și din nou la București în noiembrie 2023.

„Săptămâna nZEB” este un eveniment organizat pe parcursul mai multor zile, ce are ca obiectiv principal promovarea principiilor, soluțiilor și tehnologiilor pentru clădiri cu nivel ridicat de eficiență energetică.
Ediția de la Constanța este prima din acest an și cea de-a șaptea ediție destinată construcțiilor eficiente energetic, la care vor participa experți din domeniile construcțiilor și eficienței energetice, furnizori de soluții și tehnologii pentru realizarea clădirilor cu o performanță energetică ridicată, reprezentanți ai mediului academic și dezvoltatori imobiliari, care vor oferi gratuit consultanță publicul larg prezent.
Evenimentul se adresează în egală măsură arhitecților, studenților la facultățile de arhitectură și celor care desfășoară activități comerciale și necomerciale în acest domeniu, fiind un prilej de a învăța mai multe despre acest concept.
Educarea publicului și crearea unui viitor sustenabil prin realizarea de construcții eficiente energetic sunt obiectivele pe termen lung ale desfășurării evenimentelor „Săptămâna nZEB” în orașele din România.

Conceptul nZEB (Nearly Zero Energy Building) constă în realizarea de construcții ce au un consum de energie aproape de 0. În România, implementarea standardului nZEB în construcții, la clădirile noi și la renovările majore, a devenit obligatorie în anul 2021, făcând referire la dezvoltatorii imobiliari, proprietarii de clădiri care sunt persoane fizice și la autorități. O clădire este performantă energetic dacă necesarul de energie este foarte scăzut și provine, în proporție de 30%, din surse regenerabile.

Uniunea Europeană a stabilit o serie de obiective pentru reducerea poluării deoarece sectorul construcțiilor e responsabil de emiterea gazelor cu efect de seră în proporție de 40%. Dezvoltarea clădirilor nZEB a devenit posibilă datorită progreselor tehnice și tehnologice din domeniul construcțiilor.

„Săptămâna nZEB Constanța” va avea loc în perioada 17-19 mai 2024 în parcarea VIVO! Constanța – Aurel Vlaicu 220. Zona e ușor accesibilă prin intermediul transportului în comun, având acces la următoarele linii: Linia 43 MARITIMO, Linia 101 MARITIMO, Linia 1, Linia 44 și Linia 3B.

 

 

 

 

 

Sari la conținut