RECUPERĂRI – expoziție și conferința Zeppelin #49

16 oct – Casa MINCU / 17 oct.  – BCU Carol I

Un proiect Zeppelin, „Recuperări” vorbește despre Cenușărese: clădiri valoroase, banale sau uneori chiar proaste de tot care primesc o nouă viață, refolosiri ale unor resturi din case vechi, design din produse reciclate, strategii deștepte de recuperare și reinventare. Și în România, vechiul este noul nou, iar reciclarea – prilej pentru cele mai cool proiecte.

EXPOZIȚIA
Miercuri, 16 octombrie, ora 18 – vernisaj / Deschisă până la 16 noiembrie
Loc: CASA MINCU, sediul Ordinului Arhitecților din România 

Casa Mincu (sediul OAR): clădire salvată in extremis și spațiul expoziției

O selecție de recupări recente de arhitectură și design din România. Metamorfoze care dau naștere unora dintre cele mai inteligente, responsabile și poetice proiecte din ultima vreme.  intervenții prin care lucruri umile devin utile și capătă strălucire. Recuperarea e o acțiune etică: aproape mereu e mai sustenabil să păstrezi și să valorifici decât să distrugi; în plus, mai multă grijă azi din partea comunității înseamnă și o salvare a patrimoniului oficial de mâine.

Reciclarea nu e doar o modă, ci și o revenire la o metodă arhitecturală și socială fundamentală. Practic, tot ce a ajuns astăzi până la noi este rezultatul suprapunerii de intervenții asupra unor construcții ințiale, al îngrijirii și adaptării timp de generații. Recuperând clădiri, recuperăm și valori culturale – fără răcnete antimoderne și eforturi stilistice absurde. Poate și de aceea e ceva atât de fascinant în reparație, recompunere, reinventare, în acțiunea minimală și eficientă asupra unui fond existent. [Citește mai mult aici]

 

CONFERINȚA
Joi, 17 octombrie, ora 17.30 / Participarea la conferință e gratuită, dar se face pe baza înscrierii pe site [aici].
Loc: Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, București

Patru prezentări despre renașterea și metamorfoza unor locuri sau obiecte uitate sau disprețuite. V-am pregătit un Zeppelin plin de arhitectură tare, proiecte premiate și strategii câștigătoare.

Vorbitori:

Jan Mannaerts (360 Architecten), Belgia
O veche berărie Stella Artois devine centrul cultural Creative Minds @ The Hoorn, o fostă clădire feroviară devine centru de artă, copii și tineret. Alte proiecte reinventează bucăți întregi de oraș.

 Cosmin Pavel și Cristina Constantin (Abruptarhitectura)
De la casa din garaje premiată la Bienală, la multe alte acțiuni de vaorificare super-eficientă a unui fond existent.

Elias Messinas (ECOWEEK), Grecia & Israel
Despre Intermediate Design – un proces de proiectare inspirat de către Hassan Fathy și dedicat implicării tinerilor profesioniști și studenților în dezvoltarea de soluții sustenabile.   

Șerban Sturdza (Prodid și Pro Patrimonio)
Unul dintre cei mai importanți arhitecți din România e și unul dintre cei mai înfocați susținători ai prezervării și reinventării unui fond existent și a unei proiectări împreună cu comunitățile.

 [Citește mai mult aici]

Prodid și Pro Patrimonio: realizarea unei stații de autobuz din fier forjat, Țibănești

 

Organizator: Zeppelin
În parteneriat cu: Ordinul Arhitecților din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Parteneri:  Rigips, Reynaers
Sponsori: Lafarge, Velux

Sari la conținut