Asus ZenBook

Primul container din București pentru colectarea hainelor de donat

La inițiativa Ambasadei Republicii Cehe şi a Centrului Ceh, din 10 martie, bucureștenii pot dona articole de îmbrăcăminte și încălțăminte oamenilor nevoiaşi, prin containerul colector instalat în faţa clădirii celor două instituții – pe Strada Ion Ghica nr. 11. Containere asemănătoare există deja în peste 90 de localități din România, dar acesta e primul din Bucureşti.

La începutul proiectului am strâns haine pentru ajutorarea refugiaţilor din tabăra din Serbia. Am organizat tot procesul, am anunţat colecta, am împărţit donaţiile şi ne-am ocupat de transport. Ne-am dat seama că în Bucureşti nu exista încă niciun loc unde să se colecteze haine sau încălţăminte în scopuri caritabile. Ne-ar plăcea ca, prin amplasarea primului container pentru textile în faţa clădirii noaster, să inspirăm şi alte organizaţii să facă locuri de colectare similare“ – František Zachoval, directorul Centrului Ceh.

Hainele pe care oamenii le vor lăsa în containerul din faţa Ambasadei Cehiei vor ajunge apoi la organizaţiile nonguvernamentale locale care le vor distribui oamenilor nevoiaşi din România şi din străinătate. Organizatorii vor astfel să reacţioneze la diferitele situații în care este nevoie de ajutor umanitar şi totodată să ajute grupurile de persoane defavorizate care au nevoie de ajutor permanent.

În Cehia, textilele reprezintă peste 6% din deşeurile mixte. Containerele pentru textile şi haine au un mare potenţial de a salva mediul înconjurător.“ – Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti.

Deocamdată, în România, nu există posibilitatea reciclării textilelor pentru că nimeni nu dispune de tehnologia necesară. De aceea, containerul din faţa Ambasadei Cehiei este doar pentru haine curate, fără defecte, care pot fi redistribuite şi refolosite.

 

container pentru colectarea hainelor de donat -2

1