Prezentare de carte: Adrian Spirescu – 3 clădiri publice

Marți, 18 iunie 2019, ora 18:00 @ Centrul de Cultură Arhitecturală – UAR, Str, Jean Louis Calderon 48, București

O carte din seria Zeppelin ZOOM cu 3 proiecte recente, prezentate de la schițe la detalii de execuție: restaurarea sediului BNR Craiova, Grădinița Americană din București și Centrul cultural și Aula din Campusul Universității Politehnice din București.

Despre carte:
Deși are la activ și case individuale, profesorul Adrian Spirescu este în primul rând autorul principal al unor proiecte la scară mai mare; printre altele, Muzeul Național de Artă Contemporană – unul dintre puținele muzee apărute după 1989 – și o inserție contemporană în Palatul Parlamentului; dar și Crystal Tower, o clădire de birouri de pe Șoseaua Ștefan cel Mare.

Ei bine, cele trei clădiri din această carte au în comun un caracter public de principiu (am zis de principiu, pentru că accesibilitatea lor e foarte diferită). Altfel, scările și programele sunt cât se poate de diferite.

Sediul Băncii Naționale din Craiova este o restaurare respectuoasă a unei clădiri relativ mici de la sfârșitul secolului al XIX-lea, amplasată în centrul istoric.

 

Grădinița americană este cea mai nouă clădire din ansamblul Școlii Americane de la periferia Bucureștiului și este gândită pornind de la pedagogiile noi, ideea de adăpost și cea de spațiu-structură.

 

Proiectul cu cele mai mari dimensiuni este și cel mai public: centrul cultural din incinta Universității Politehnice din București deschide campusul către oraș și creează locuri pentru artă, dar și pentru întâlniri.

Date tehnice:
Format finit: 185 x 270 mm
144 pagini color
Text bilingv (română-engleză)
Editor: Zeppelin
Autori: Ștefan Ghenciulescu, Andrei Mărgulescu, Adrian Spirescu
Preț: 22 RON

 

1