Piața Autonomă Cluj #22 – servicii și bunuri la liber

RO (scroll down for HU and EN)

Devenită deja o tradiție, de 9 ani, Piața Autonomă Cluj revine cu o nouă ediție: o piaţă cu adevărat liberă, un spaţiu liber de bani şi diviziuni sociale, în care au loc ateliere, se oferă şi primesc servicii şi bunuri la liber şi sunt servite mese calde sub egida “Hrană, nu bombe”. Un spațiu unde toată lumea e invitată să se simtă binevenită și egală, măcar pentru câteva ore, fiind așteptată cu mâncare gătită vegană (de post), haine și alte obiecte gratis.

Duminică, 26 ianuarie 2020, între orele 14:00 – 16:00 @ Parcul I.L. Caragiale aka Skate Park, Cluj Napoca

Mâncarea servită la PAC este gătită cu ingrediente primite în semn de solidaritate de la producătorii din piețele agroalimentare din Cluj.

Deoarece organizatorii doresc să nu contribuie la exploatarea animalelor și a mediului înconjurător, meniul va fi unul 100% vegetal. De asemenea, oricine poate servi o masă caldă, indiferent de dietă.

Ca de obicei, vor fi lucruri și servicii gratis, la care suntem cu toții încurajati să participăm. Putem aduce de acasă lucruri de care nu mai avem nevoie sau de care ne putem lipsi și care ar putea fi folositoare altor persoane (ex.: haine de sezon, produse de igienă personală, încălțămințe, pături). În același timp, putem să luăm din orice lucru adus la PAC, dacă ne este necesar, astfel încât să ajungă la toți.

Schimbul este la liber, banii nu sunt necesari sau bineveniți!

Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă. Ideal, aceste schimburi au loc deja voluntar într-o comunitate şi servesc la construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau a unui avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării.

Manifest:

Trăim într-o lume mai bogată ca niciodată. Totuşi, peste 840 de milioane de oameni suferă de foame. Trăim într-o lume în care 15 ţări cheltuie împreună 1338 miliarde € pe armament şi războaie, în timp ce peste 100 de milioane de oameni nu au un acoperiş deasupra capului. Toată avuția generată de munca noastră este monopolizată de aceiași oameni care au provocat criza economică globală, criză ce a dus la șomaj, precarizare și de-a dreptul sclavie, față de instituțiile internaționale de creditare.

Sistemul actual nu poate răspunde nevoilor majorităţii, iar un asemenea sistem ce merge împotriva nevoii primordiale de cooperare a oamenilor este din start sortit eşecului. O lume care are ca ideal acumularea materială şi separarea oamenilor în funcţie de contul din bancă nu face decât să ofere o speranţă falsă de alegere şi progres.

Consumerismul nu este altceva decât o iluzie. O strategie de marketing prin care cei puţini profită de pe urma celor mulţi, lăsându-le în acelaşi timp iluzia că ar avea o alegere, prin care libertatea de a cumpăra este egalată cu libertatea individuala. Ceea ce rezultă este o lume a concurenţei, în care acumularea de capital este scopul suprem, unde oamenii sunt cifre şi relaţiile dintre aceștia se rezumă doar la cum putem profita unul de pe urma celuilalt.

Am fost învăţaţi că nu există alternative, că suntem destinaţi să fim nişte simpli consumatori, că o economie “sănătoasă” înseamnă o lume sănătoasă, că scopul nostru este de a susţine o infrastructură economico-financiară ce nu lucrează pentru noi, pentru simplul motiv că într-o zi am putea ajunge şi noi în vârful ierarhiei. Există într-adevăr egalitate de şanse? Ce se întâmplă când cineva se naste fără bani și fără acces la educație?

Orice comunitate ar trebui să fie bazată pe cooperare, demnitate, pace şi respect, unde alegerea nu înseamnă doar un răspuns la întrebările ”ce voi consuma azi?” sau “cui îmi voi vinde timpul?”, ci libertatea de a munci pentru ceea ce te face să te simţi împlinit şi mulţumit cu propria persoană. O comunitate liberă de săracie, foame și ură, unde ceea ce deţii nu este sinonim cu ceea ce eşti, unde să-ţi ajuţi aproapele nu este un act de altruism, ci o practică normală.

Pentru că o comunitate puternică se poate face doar prin ajutor reciproc, solidaritate şi bunătate. Pentru că nu banii aduc fericirea, ci legăturile dintre oameni, prietenia şi cooperarea. Pentru că materialismul şi consumerismul nu sunt răspunsul la problemele noastre.

Vă invităm, aşadar, cu drag la Piața Autonomă Cluj, ca să faceţi parte dintr-o comunitate care spune NU banilor și consumului excesiv de obiecte inutile dar şi ca să vă găsiţi noi prieteni.

Piaţa Autonomă Cluj funcţionează pe principiul economiei pe bază de dar, unde bunuri şi servicii sunt oferite fără vreun fel de înţelegere explicită sau aşteptări la vreo recompensă. Ideal, aceste schimburi au deja loc voluntar într-o comunitate şi servesc în construirea relaţiilor sociale. Nu totul se rezumă la obţinerea unui profit sau avantaj social, majoritatea schimburilor din societate funcţionează în afara economiei de piaţă, pe principiul bunăvoinţei şi cooperării.

Aşadar, ne propunem ca, sub numele de Piaţa Autonomă Cluj, să ne întâlnim în fiecare lună pentru a crea un spaţiu liber de bani şi diviziuni sociale. Aici vor avea loc ateliere, se vor oferi şi primi servicii şi bunuri la liber şi vom servi împreună o masă caldă sub egida “Hrană, nu bombe”.

SERVICII ŞI BUNURI LA LIBER

Prin oferirea de servicii şi lucruri la liber căutăm o alternativă la sistemul economic actual. Vrem să oferim astfel o oportunitate pentru membrii comunităţii de a împarti bunurile pe care le au în abundenţă. Prin bunuri ne referim la haine, electrocasnice, cărţi, plante etc. dar si la diverse îndeletniciri sau informații care ar putea îmbunătăţi viaţa comunităţii.
Acesta nu reprezintă în niciun caz un act de caritate, ci o încercare de a aduce aproape oameni din toate mediile sociale, de a trece peste barierele impuse de societate şi de a-i aduce pe picior de egalitate, măcar pentru câteva ore, pe toţi participanţii.

ATELIERE

Atelierele sunt menite să încurajeze libera circulaţie a informaţiei prin învăţarea de lucruri şi îndeletniciri noi. Până acum am învăţat cum să reciclăm şi să reutilizăm diferite obiecte, am făcut instrumente muzicale din ţevi, vase şi brăţări din PET-uri, ne-am inițiat in arta fotografiei şi ne-am cunoscut mai bine drepturile.

HRANĂ NU BOMBE

În cadrul fiecărei PAC se va servi mâncare vegană (şi ceai cald), pe care o vom mânca împreună pe parcursul evenimentului. Toată lumea e invitată să servească cu noi cel puţin o farfurie de mâncare şi să stea la o poveste. De ce mâncare vegană? Pentru că animalele sunt şi ele victime ale exploatării şi cruzimii în numele profitului.

Joia asta, între orele 16:00 – 21:00, mai puteți aduce la spațiul Ⓐcasă produse de igienă personală pentru Piața Autonomă Cluj #22. 🤗

Produsele pot fi lăsate în cutia pe care scrie PAC. Vă rugăm să nu fie folosite și să fie în termen de valabilitate. Mulțumim!

*Fb event

 

 

/HU

A PAC visszatér!

Szeretettel meghívunk a 22. Kolozsvári Autonóm Piacra, vasárnap, januari 26-án 14:00 órai kezdettel a Parcul I.L.Caragiale szám alá, ahol néhány óra erejéig egy igazán szabad teret szeretnénk létrehozni, ahol mindenki egyenlő. A megszokott módon ez alkalommal is sok odafigyeléssel és odaadással készült meleg étellel várunk, illetve szabadon cserélnek majd gazdát különböző ruhaneműk, használati tárgyak és szolgáltatások.

Az ételt a kolozsvári piacokról összegyűjtött alapanyagokból készítjük. A piacon árulók szolidaritása nélkül ez nem jöhetne létre, gyertek hát fogyasszunk el együtt egy finom ebédet. A felszolgált étel vegán (100%ban növényi alapanyagokból készült) , mivel nem szeretnénk részese lenni egy olyan elnyomó rendszernek, mely károsítja a környezetet és az kizsákmányolja az állatokat az emberi kényelem nevében. Íly módon szinte mindenki, diétájától függetlenül élvezheti a felszolgált eledelt.

Ahogy a korábbi alkalmakkor, ezúttal is lesznek különböző tárgyak és szolgáltatások, mindenkit bátorítunk a szabad piacon való részvételre: hozhatunk otthonról nélkülözhető vagy nem használt dolgokat (könyveket, ruhaneműt, takarót, játékokat, bármilyen, mások számára hasznos tárgyat), ugyanakkor szabadon választhatunk a hozott tárgyak közül, ha hasznosnak véljük azt.

Ne feledjétek, a pénz nem szükséges és nem szívesen látott.
——–
A Kolozsvári Autonom Piac az adomány alapú gazdaság elvén működik, ahol a javak és a szolgáltatások bármiféle megállapodás vagy haszon elvárása nélkül cserélnek gazdát. Ideális esetben egy közösségben ezek a cserék önkéntesen működnek, elősegítve a társadalmi kapcsolatok fejlődését. Nem minden a profitról és a társadalmi előnyök kovácsolásáról szól, a társadalomban létrejövő cserék a piacgazdaségon kívül történnek, a jószándék és az együttműködés elveit követve

Manifesztum

/EN

PAC is back!

We invite you to the 22nd edition of Autonomous Market of Cluj on January the 26th in I.L.Caragiale Park aka Skate Park as we want to create a really free space for everyone at least a couple of hours. Starting 2 PM until 4 PM there will be vegan food, free clothes and objects.

The food will be cooked with ingredients received in solidarity from local producers who sell their vegetables in Cluj green markets. The menu will be vegan as we try not to be part of an oppressive system, where the environment is destroyed and animals are exploited for human comfort and profit. Thus, almost everyone can have a hot meal regardless their diet.

As always, there will be free objects and persona hygiene products and we are all invited to participate. We can bring from home things we don’t need or we could spare (clothes, books, blankets, toys, anything others could use) or we could take anything we really need.

Don’t forget money are neither NECESSARY, nor WELCOME!

The Autonomous Market of Cluj functions on the „gift economy” principle, goods and services being offered without an explicit agreement or expectations of a reward. Ideally, these exchanges already take place voluntarily in a community and they contribute to building up social relationships. Not everything is resumed to obtaining a social advantage or profit, the majority of exchanges in a society work outside the market economy, and are based on goodwill and cooperation.

Manifesto

Sari la conținut