Cu focus pe analiza naturii și culturii ca forme de cunoaștere, CSV (Centrul de studii vizuale) este un artist-run space care își propune să treacă dincolo de aparențe și de simpla reprezentare estetică, adâncindu-se în biologie, istorie naturală, etologie și etică, ecologie și evoluție pentru a sintetiza informația relevantă despre viu prin artă.
CSV și-a deschis porțile pe 4 iulie 2022, în București, pe strada Măcelari 1, cu rezidența unui grup de masteranzi la secția Grafică de la Universitatea Națională de Arte, care au avut acces la microscoape, aparatură foto-video, cărți și resurse științifice, precum și la însoțirea oferită de artiști, cercetători și specialiști în mediu.
Joi, 24 noiembrie, de la ora 18, Centrul de studii vizuale deschide expoziția „Perspective naturale”, un dialog între tineri artiști și percepțiile lor asupra naturii care aduce împreună lucrări ale masteranzilor UNARTE Gabriel Demeter, Iulian Florea, Raluca-Cristina Ghita, Nuriye Gursoy, Adela Holdon, Georgiana Lapusneanu, Luiza Pomohaci, Gabri Rosca, Oana Sas, Flavia Stanciu (curator Cristian Neagoe, Greenpeace Romania).
Perspectiva naturală este un concept ambiguu, folosit de Leonardo da Vinci într-unul din jurnalele sale, în contrast cu „perspectiva artificială”, considerată monstruoasă pentru ochiul uman. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să reproducă fidel ceea ce văd prin metode științifice, doar că percepția „naturală” s-a dovedit a fi o nucă prea tare pentru modelele geometrice artificiale.
Titlul expoziției trimite, așadar, în două direcții, precum două puncte de fugă. Una dintre ele este studiul biologiei ca morfologie infinită și ca vastă sursă de inspirație — rezidenții CSV au acces la aparatură foto-video performantă, microscoape, terarii, insectare, colecții de plante, cărți de mediu, întâlniri și discuții cu specialiști. A doua direcție este însuși conceptul de perspectivă de-a lungul timpului și felul în care aceasta va evolua pe măsură ce înțelegem tot mai bine lumea, viața, ființele care o populează.
Pentru studenții masteranzi, „întâlnirile CSV au funcționat ca o reevaluare a studiului artistic prin apropierea de morfologii naturale — fie prin intermediul microscopului, fie prin cercetarea directă a mostrelor colectate în cadrul spațiului. UNARTE are două direcții științifice majore pentru cei care se specializează în practica artelor vizuale: perspectiva și anatomia. Ambele științe, mai mult sau mai puțin exacte, sunt de importanță pentru studiul în cadrul CSV, unde punem lucrurile în context și le redăm caracterul holistic. Ne interesează să cunoaștem lumea care ne înconjoară prin date științifice, studiu și observație experimentală, prin acumularea de experiență și informație. Am apelat astfel la statistică, ecologie, apicultură, biologie, invitând specialiști precum Valentin Sălăgeanu (director Greenpeace România), Ruben Iosif (Conservation Carpathia, specialist în statistică și studiul urșilor în habitatul lor natural), Eliza Căuia (Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură), Ana-Maria Prelipcean (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice), care au oferit prezentări și au discutat cu studenții în cadrul rezidenței CSV„, spune Cătălin Rulea, artist și fondator al Centrului de studii vizuale.
Rezidențele CSV sunt deschise studenților din toate domeniile conexe studiului vizual, de la arhitectură și biologie până la științe politice și literatură sau muzică, și își propun să îmbogățească experiența celor care aleg să treacă pragul acestui laborator artisitc prin abordări interdisciplinare, cu o aplecare predilectă asupra ecologiei și studiului naturii.
Expoziția poate fi vizitată până pe 15 decembrie la Centrul de studii vizuale (str. Măcelari nr. 1 București) și încheie anul expozițional 2022 pentru CSV. O primă parte a proiectului a fost găzduită în august-septembrie de Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.
CSV este susținut de Greenpeace România, Universitatea Națională de Arte București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Administrația Fondului Cultural Național*.
Vernisajul expoziției este susținut de Alira.
Centrul de studii vizuale își ține porțile deschise pentru cei interesați de intersecțiile dintre arte și științele vieții, dintre ecologie și etică, dintre ecosofie și estetică. Pentru a programa o vizită, sunteți invitați să
Cătălin Rulea, artist, fondator CSV: catalin@creativelaboratories. ro
Cristian Neagoe, curator, PR GPRO: cneagoe@greenpeace. org