Made Expo

PEOPLE OF ROMANIA

Lansare proiect și vernisaj: 1 noiembrie 2017, ora 18 @ galeria Simeza – B-dul Gheorghe Magheru nr.20, București
Expo: 8-19 noiebrie 2017

Cu: Vlad Petri, Ioana Moldovan, Adi Bulboacă, Chloe Sassi, Mihai Sibianu, Daniel Popa, Maria Balabaş, Mugur Grosu, Răzvan Papasima și Maria Miruna Rădan.

TATAIA și Doctor’s Studio anunță lansarea oficială a proiectului PEOPLE OF ROMANIA. Vernisajul primei expoziţii va avea loc în București pe data de 8 noiembrie la galeria Simeza începând cu ora 18:00, unde vor fi prezentate lucrările şi poveştile artiştilor implicaţi până acum în proiect. Fotografiile și inregistrările audio au fost realizate cu ocazia unei incursiuni de documentare în 20 de sate din Valea Hârtibaciului (jud. Sibiu) de către o primă echipă de fotografi, scriitori, antropologi şi manageri culturali: Vlad Petri, Ioana Moldovan, Adi Bulboacă, Chloe Sassi, Mihai Sibianu, Daniel Popa, Maria Balabaş, Mugur Grosu, Răzvan Papasima și Maria Miruna Rădan.

*Costică, satul Brădeni. Foto: Adi Bulboacă 

Împreună au cules poveşti despre oamenii care locuiesc în Valea Hârtibaciului din judeţul Sibiu, zonă din centrul României, aleasă simbolic pentru această prima documentare. Poveştile oamenilor de aici reflectă specificul influenţei istorice şi multiculturale din zonă, dar oglindesc şi greutăţile traiului izolat din România rurală.

*Adrian, satul Ilimbav. Foto: Vlad Petri 

Vlad Petri, regizorul filmului „Bucureşti, unde eşti?”, despre rezidenţa de pe Valea Hârtibaciului:
Mi-a plăcut mai ales <întâmplarea>, faptul că în fiecare zi plecam la drum fără să știm pe cine întâlnim, fotografiem, cu cine stăm la o poveste, la un pahar de vin, sau în ce curte sau casă o să petrecem câteva ore. Am fost la o stână, am văzut prepararea cașului, ne-am urcat în bisericile săsești de unde am văzut împrejurimile, am vizitat un târg de cai și am asistat la tranzacționarea cailor și porcilor, am auzit povești despre viața de la noi și despre cum se câștigă pe-afară, am vorbit despre acum, dar și despre perioada lu’ împușcatu’, am primit slană și caș și țuică… Mi-au plăcut drumurile prin pădure, cerul cu nori de furtună, serile cu prelucrări de fotografii sau cele de lângă focul de tabără și dormitul sub cerul liber.

*Albert, târgul din Brădeni. Foto: Vlad Petri 

PEOPLE OF ROMANIA este un proiect ambiţios care își propune o incursiune artistică, subiectivă și sensibilă, asupra poveștilor de viață ale românilor din zilele noastre, indiferent de gen, vârstă, etnie, de locul de rezidență sau de statutul social. Poveştile strânse sunt exprimate prin fotografie, istorisiri orale, mărturii scrise şi videoclipuri scurte.

*Florica, satul Ilimbav. Foto: Ioana Moldovan

Mai mult decât un proiect cu valoare artistică, PEOPLE OF ROMANIA îşi propune să dezvăluie în primul rând povestea necunoscutului de lângă noi, alături de care ne împărţim viaţa de zi cu zi. Suntem o comunitate online deschisă atât profesioniştilor cât şi tinerilor talentaţi şi pasionaţi de fotografie, film, scris şi explorări antropologice care pornesc în căutarea acelor experienţe şi emoţii care ne aduc mai aproape unii de alţii.

*Voinea, satul Retiş. Foto: Mihai Sibianu 

Despre platforma TATAIA
TATAIA captează şi expune mentalul colectiv, documentând istoria actuală. TATAIA îţi contaminează imaginaţia creativă. Este un producător de conţinut cultural transdisciplinary care populează scenă de artă contemporană cu artişti, lucrări şi idei pe care le arată în premieră. TATAIA este un conglomerat de viziuni subiective despre cultură românească, despre oameni şi viaţă din România, să-i zicem folclor românesc contemporan (mainly).

Despre Doctor’s Studio
Producem și promovăm proiecte artistice cu strânse și evidente legături cu România și lumea în care trăim. Suntem pentru experiment și inovatie in artă, și credem în educarea publicului prin cultură.

*Fb event / Fb page
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri: Active Watch, Noeland, Art Safari, Uniunea Artistilor Plastici, Galeria Simeza

Articol conex:

O inițiativă privată: Muzeul interetnic al Văii Hârtibaciului. De vorbă cu Ștefan Vaida

1