Our Other Us: Bienala Art Encounters 2021. Modificarea programului de deschidere, conform condițiilor epidemiologice

Intitulată Our Other Us, Bienala Art Encounters 2021 din Timișoara va acorda o atenție specială formelor de conviețuire pe care le putem proiecta, intui și institui astăzi, concentrându-se, de asemenea, asupra transformărilor și derivei care marchează percepția de sine, individuală ori colectivă. Această ediție a Bienalei stă sub semnul oglindirilor și al proiecțiilor pe care le construim cu toții despre noi înșine, despre Celălalt, despre granițe și distanțe, apropieri și contacte, interior și exterior, iar arta contemporană este reflecția cea mai fidelă a acestor dinamici. Bienala din acest an va cuprinde componente distincte, iar în centrul evenimentului stau cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz.

 

MIHNEA MIRCAN, Landscape in a Convex Mirror [Peisaj în oglindă convexă]:

Laure-Prouvost-film-still-video-HD-2019-15-5-1024×768*Laure Prouvost, They Parlaient Idéale, video, 2019, 28’30”. Prin amabilitatea artistei și a Nathalie Obadia (Paris / Bruxelles)

„Expoziția aduce laolaltă forme și figuri – elongate, comprimate ori distorsionate, neclare ori vertiginoase – ale distanței, axe perspectivale redesenate pentru a da seama de obiecte în mișcare, zoom-uri abrupte și panorame, articulând relații telescopice între acestea, într-o sintaxă de puncte oarbe și detalii mărite. În mod indirect, și poate alegoric, aceste noduri de linii de fugă și axe optice, trasând traiectoria unei figuri care cade ori alunecă într-un raport mereu precar cu fondul ei, corespund unei rețele de lacune și fisuri în spațiul social, de bariere imunologice și proximități toxice.

Făcând referire la Autoportret în oglindă convexă, pictura lui Parmigianino din 1524 în care sinele auctorial se dilată anamorfic și umple câmpul reprezentațional, și la reflectoscop, oglinda neagră folosită adesea de pictorii peisagiști ai secolelor 18 și 19, titlul proiectului intersectează imaginea, goală și deformată, a unui fond fără figură, si contra-privirile care o inspectează, protezele tehnologice care ar captura și multiplica, calcula și disemina reflecțiile ei. Rătăcită într-o suspensie fără lume sau în cădere liberă, aproape înghițită de fond sau privată de capacitatea de a acționa vizual ori practic asupra mediului său, ‘figura’ – ecoul sau licăririle trecerii ei – apare în diferitele ‘peisaje’ explorate de lucrările din expoziție, de la biotopuri amenințate la teritoriile abstracte ale acumulării de date pentru computație, spații onirice și incursiuni politice în sfera domestică, ori în ‘peisaje’ temporale marcate de fisura narațiunilor istorice, de anacronisme care se perpetuează. Propriul său punct de vedere prinde contur în locurile în care vertijul lumii intră în coliziune – și în acord – cu liniile in spirală care conduc transformarea sinelui.”

 

KASIA REDZISZ, How to Be Together [Cum să fim împreună]:

Playground-2019-08-5-1024×683*Hana Miletić, Is Not Written Plain (draft III), cu Globe Aroma, 2017. Instalație audio cu 12 pâsle realizate manual (120 x 300 cm) pe suporturi metalice pentru fundal. Prin amabilitatea artistului.

„Conceptul expoziției își are originile în identitatea orașului Timișoara, centru industrial, academic și cultural, care găzduiește comunități diverse. Propunerea mea este inspirată de practicile neo-avangardei locale și investighează relația noastră cu natura și cu cei din jur. Artiștii invitați vor explora noțiuni precum colectivitatea, responsabilitatea socială și sustenabilitatea, și impactul acestora asupra creației artistice și a vieții de zi cu zi.

How to be together [Cum să fim împreună] va include două expoziții: o cercetare istorică ce va investiga relația dintre artiști și natură, precum și o corespondentă contemporană. Împreună, aceste două expoziții vor prezenta o serie de propuneri pentru o existență cu sens. Ele vor constitui mai mult decât o simplă analiză a momentului prezent, devenind o reflecție asupra unor viitoruri posibile.”

 

Programul weekend-ului de deschidere al Bienalei Art Encounters 2021, 1 – 3 octombrie, va avea loc într-un format adaptat evoluției recente a pandemiei COVID-19.

Începând de vineri, ora 14:00, toate expozițiile Bienalei Art Encounters vor putea fi vizitate de public în baza certificatului verde și cu respectarea normelor de siguranță sanitară. Orarul de vizitare va fi 14:00 – 18:00 pentru ziua de vineri, și 11:00 – 18:00, pentru sâmbătă și duminică. Vizitarea se poate face prin prezentarea certificatului verde, cu purtarea măștii și cu limitarea numărului de persoane prezente într-un spațiu expozițional la un moment dat. Spațiile principale ale expozițiilor sunt la ISHO, Fundația Art Encounters, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Muzeul Național de Artă Timișoara. Alte exponate pot fi văzute la Institutul Francez, Galeria Helios și Centrul Cultural FABER.

Noile restricții fac imposibilă organizarea unora dintre evenimentele planificate. Astfel, programul a fost actualizat după cum urmează:

Vineri, 1 octombrie

14:00 deschiderea Bienalei Art Encounters 2021, cu transmisiune live
14:00 – 18:00 soft opening: Bienala Art Encounters 2021 (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii și este permis accesul unui număr limitat de persoane în fiecare spațiu)
15:00 – Tur ghidat alături de curatoarea Kasia Redzisz și o parte dintre artiștii invitați (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Fundația Art Encounters)
15:00 – Tur ghidat – ISHO Office
16:00 – Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”) (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

17:00 – 19:00 soft opening „Aripa Secretă” la Muzeul Național de Artă Timișoara (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)
18:00 Performance – program colateral: VIDEO + RADIO + LIVE (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)

Sâmbătă, 2 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11:00 – 18:00

11:00 Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”) (accesul se realizează cu certificat verde, purtarea măștii, și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)
12:00 Tur ghidat alături de curatoarea Kasia Redzisz și o parte dintre artiștii invitați (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Fundația Art Encounters)
14:00 Tur ghidat – ISHO Offices, Pavilionul ISHO
16:00 Tur ghidat al expoziției „Aripa secretă” (Muzeul Național de Artă Timișoara)

Duminică, 3 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11:00 – 18:00

11:00 – 13:00 Soft opening „1+2+3+4 O aniversare, busolă pentru viitor” la Galeria Jecza, în prezența curatorului (accesul se realizează cu certificat verde, mască și este permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu)
14:00 Discuție Bogdan Ghiu și Marcel Tolcea, transmisă online (Muzeul Național de Artă Timișoara)
16:00 Tururi ghidate cu mediatorii bienalei în toate spațiile expoziționale
17:00 Lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters 2021, online

În ciuda acestui context, expozițiile Bienalei Art Encounters 2021 invită publicul larg să descopere, atât fizic, cât și online, opere semnate de unii dintre cei mai cunoscuți artiști contemporani români și internaționali. Lucrările vor putea fi vizitate până pe 7 noiembrie, iar accesul este gratuit. Programul de vizitare al expozițiilor este: marți – duminică, între orele 11:00 și 18:00 (Fundația Art Encounters, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, ISHO Office, Centrul Cultural FABER), 10:00 – 18:00 (Muzeul Național de Artă Timișoara), respectiv luni-sâmbătă, 11:00 –18:00 (Galeria Helios) și luni-vineri, 12:00–18:00 (Institutul Francez din Timișoara).

artencounters.ro

Sari la conținut