ORICE MOARTE E O POARTĂ – o instalație performativă

19 – 29 noiembrie 2022 la ArtHUB București (Str. General Constantin Budișteanu nr. 10)

Pornind de la propria experiență a pierderii unor oameni dragi în timpul pandemiei, artista Rucsandra Pop, membră fondatoare a Fragile Society, invită oamenii să ia parte la un ritual colectiv de procesare a doliului și de acceptare a morții. Instalația performativă este construită în jurul ideii că ORICE MOARTE E O POARTĂ și este o instigare de a căuta în moarte sensul vieții.

Moartea nu este un rit de trecere doar pentru cea sau cel care se duce, ci și pentru cei care rămân și pe care acest eveniment îi transformă fundamental. Întâlnirea cu moartea bulversează ordinea interioară a fiecărui individ, însă îi oferă și șansa de a se redescoperi și de a se reinventa.

ORICE MOARTE E O POARTĂ propune o serie de 13 performance-uri cu un număr limitat de participanți. Instalația performativă va avea două zone separate: una a morții – de fapt a onorării celor care nu mai sunt printre noi – și una a vieții și a viilorului. În fiecare dintre aceste spații sunt propuse celor care aleg să participe la instalația performativă niște acțiuni ritualico-artistice în timpul cărora fiecare să poată reflecta, în mod conștient, la propriul proces de doliu, dar și la propria transformare. La fiecare reprezentație vor participa maxim 15 persoane, astfel încât experiența să fie intimă și profundă. Participanții la instalație vor fi invitați să aducă câte un obiect sau o haină care le amintește de cineva drag care nu mai e printre noi și de care sunt pregătiți să se despartă. Aceste obiecte și haine vor deveni parte din instalație. La fiecare reprezentație, vor fi prezenți și psihologi care să poată conține emoțiile celor care trec prin această experiență, dacă va fi cazul.

ORICE MOARTE E O POARTĂ propune un exercițiu de autoreflecție, e un spațiu safe în care fiecare om se poate gândi care sunt obiectele, gândurile, sentimentele, amintirile din trecut de care are nevoie pentru construcția noului sine/eu. În travaliul de doliu obiectele sunt încărcate cu și mai mare semnificație decât au în mod normal. Păstrarea unor obiecte care ne amintesc de cei care au murit ne oferă iluzia că despărțirea de cel care a murit nu e iremediabilă. Mirosurile, texturile, formele și culorile declanșează amintiri și ne ajută să arhivăm într-un fel relația cu omul care nu mai este.

Proiectul este o producție Fragile Society în parteneriat cu Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, EXPO Arte București și este găzduit de ARTHUB Bucharest.

ISCOADA este de asemenea partener în proiect.

Proiectul este finanțat de comunitate.
Cei care vor să susțină proiectul o pot face donând.

 

expo orice moarte e o poarta

 

Echipă:
Rucsandra Pop – inițiatoare a proiectului și performer;
Iuliana Dumitru – curatoare;
Irina Botea Bucan și Jon Dean – video; Ioana Flora – consultantă regie;
Gabriela Alexe – ambient sonor;
Raluca Moșescu-Bumbac și Laura-Maria Ilie – gazde performance-uri;
Iulian Eremia – montaj instalație
Psihologi: Elena Iorga, Gabriela Olteanu, Andreea Găzdaru, Nora Neghină, Lorena Sofia Mardale, Victor Fluieraș, Oana Bulmez, Claudia Crișan, Dana Anghel, Alina Tomșa Bogdanffy.

Având în vedere că numărul de participanți la performance-uri este limitat, este necesară înscrierea la unul din link-urile de mai jos:

Sâmbătă, 19 noiembrie
Ora 17:00

Sâmbătă, 19 noiembrie
Ora 19:00

Duminică, 20 noiembrie
Ora 17:00

Duminică, 20 noiembrie
Ora 19:00

Luni, 21 noiembrie
Ora 19:00

Marți, 22 noiembrie
Ora 19:00

Joi, 24 noiembrie
Ora 19:00

Vineri, 25 noiembrie
Ora 19:00

Sâmbătă, 26 noiembrie
Ora 17:00

Sâmbătă, 26 noiembrie
Ora 19:00

Duminică, 27 noiembrie
Ora 17:00

Duminică, 27 noiembrie
Ora 19:00

Marți, 29 noiembrie
Ora 19:00

Sari la conținut