Articol revista # 99

 

O aluzie la peisaj

Post de: Andreu Arriola & Carme Fiol
 

O statie de pompieri reflecta deopotriva interesul autorilor pentru dialogul cu peisajul inconjurator si nevoia de a asigura un spatiu bine croit pentru un program functional special.

Proiectul este organizat in jurul unui hol central unde sunt parcate autospecialele pentru stingerea incendiilor. Restul cladirii, care include camera de zi cu sala de mese, bucataria si trei dormitoare la etajul doi, apare in plan ca un volum juxtapus acestei incaperi majore unde se desfasoara activitatile principale. Extins la nivel volumetric, acoperisul incaperii centrale a statiei de pompieri cuprinde untreaga cladire si fatadele. Cele patru porti pentru autovehicule, asemenea unor enorme guri patrate, se deschid spre directii diferite, accentuand miscarea din cladire.

Alinierile si modelarea tridimensionala a volumului arhitectural fac aluzie la linia crestata a dealurilor Montsant din fundal. De la bun inceput, cladirea in sine a fost inteleasa ca un accent topografic in peisaj mai degraba decat ca o mica nava amplasata intr-o zona industriala.

Foto: Sergio Belinchón, Beat Marugg, Arriola & Fiol

1