revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Articol revista # 127

 

Noi picturi monumentale poloneze în București și Chișinău

 

Din luna septembrie, în București și Chișinău vor apărea noi picturi monumentale semnate de artiști polonezi, având ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală. Proiectul a fost inițiat în anul 2012 de Institutul Polonez din București.

Picturile, care vor împodobi pereții exteriori ai câte unui bloc din cartierul Drumul Taberei – în București, și din Botanica – în capitala Republicii Moldova, sunt realizate de artiști ai Școlii Picturii Murale din Gdańsk: prof. Jacek Zdybel,  Rafał Roskowiński, Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Woźniak.

În Chișinău, lucrarea intitulată „Fluturi ai libertății” a fost dezvelită pe 6 septembrie, pe Bd. Decebal nr. 64). Artiști au propus reprezentarea unui nor multicolor de fluturi, urmărind culorile steagurilor naționale. Desprinzându-se din impersonalul fundal roșu-brun, aceștia se înalță spre cer, al cărui azur simbolizează libertatea.

kiszyniów motyle

 

În București, pictura care va fi dezvelită la 13 septembrie, ora 11, pe peretele blocului C18A din str. Valea Ialomiței 1A va avea ca titlu, și simbol principal, Macarale. Macaralele de la șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdańsk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidarității, dar înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care tocmai acolo, în Șantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980. Ei au început drumul spre libertate în Polonia, iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începerea schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din regiune.

bukareszt dzwigi

Este deja a doua lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din București cu Primăria Sectorului 6. Proiectul decorării blocurilor din București cu opere de artă monumentală are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a zonei, precum și promovarea artei urbane.

În aceeași zi, la ora 17:00, în Gradina Verona a Librăriei Cărturești va avea loc o întâlnire cu pictorii care au realizat muralul, având ca subiect arta în spațiul public.

În acest an, la desfășurarea proiectului care are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a cartierelor muncitorești din capitalele României și Republicii Moldova, precum și promovarea artei urbane, Institutului Polonez din București i s-au alăturat Institutul „Adam Mickiewicz” din Varșovia, Institutul Culturii Urbane și Școala Picturii Murale din Gdańsk, Primăria Municipiului Chișinău și Centrul Cultural European Sector 6, București. Organizatorii mulțumesc firmelor Caparol și Erbașu pentru sprijinul oferit.

www.culturapoloneza.ro

Sari la conținut