Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Mischa Kuball, Oglinda lui Platon

“Alegoria Pesterii din Cartea a 7-a din Republica lui Platon reprezinta unul dintre cele mai influente texte ale literaturii europene. In aceasta alegorie, Platon creioneaza o distinctie clara intre doua forme ale realitatii: realitatea lumii vizibile si realitatea (adevarata) a ideilor. Aceasta diferentiere intre o realitate ‘falsa’ a aparitiei si o realitate ‘autentica’, accesibila numai celor iluminati a avut un impact puternic nu doar asupra crestinismului, dar si asupra intregii filosofii a Renasterii. Fara alegoria lui Platon, nici catedralele gotice caracterizate prin simbolistica luminii si nici pictura, sculptura si arhitectura caracteristice Renasterii mature nu ar fi fost posibile. 
 
Desi Nietzsche respinge virulent platonicismul – inteles ca o forma inversunata de negare a lumii vizibile si tangibile – , dezbaterile cu privire la ideile lui Platon au ramas o tema majora in filosofia secolului XX (ex: Karl Popper, Alain Badiou) precum si o sursa de inspiratie pentru filme de succes (ex: trilogia Matrix).
 
Ca artist, Mischa Kuball se implica ca nimeni altul in analizarea fenomenului luminii, alegoria Platoniciana devenind la un moment dat, prin forta lucrurilor, o tema majora in opera sa. Cu ajutorul unor instalatii simple, insa extrem de eficiente, folosind proiectoare, folii de argint, fotografii si clipuri video, Kuball creaza spatii de perceptie si experiente  celor intalnite in textul Pesterii Platoniciene. In acest sens el traduce relatiile complexe dintre sursa de lumina, reflectie, siluete si reprezentare in stagii de transformare aparent interminabile ale realitatii, constituite ca realitatea propriei sale reflectii si vice versa.
 
Angajamentul lui Mischa Kuball fata de alegoria Pesterii are loc intr-o era in care conceptul realitatii abia mai este luat in considerare din punct de vedere filosofic, sociologic sau politic. Fascinatia actuala a performativitatii a tot ce este real pare sa neutralizeze problematica a ceea ce ar putea fi de fapt considerat real. Kuball pune sub semnul intrebarii daca problema realitatii poate fi atat de usor eliminata prin declararea acesteia ca fiind constituite numai din punct de vedere social. El analizeaza daca ratio si intelectul sunt inca operative atunci cand vine vorba de a intelege distinctia intre realitate si aparitie. In acest sens, opera lui Kuball nu poate fi privita doar ca o incercare de a-l reactualiza pe Platon, ci mai ales ca o incercare de a se intreba din nou asupra clasicii conexiuni intre metafora luminii si ideea Iluminarii.” Leonhard Emmerling
 
Expozitia Mischa Kuball Platon’s Mirror Institutul Goethe si MNAC Bucuresti.
 
Mischa Kuball (n.1959), traieste si lucreaza in Düsseldorf. Din octombrie 2007, este seful catedrei de arta media, holografie si light art la Kunsthochschule für Medien Koln.  Cele mai recente expozitii includ: ‘Platon’s mirror ‘, ZKM Karlsruhe, Artspace Sydney (2011), public alphabet, Muzeul  si Galeria DKM, Duisburg (2010), ‘Private Light for the Raday Utca’, Goethe Institut Budapesta (2008), ‘Metaphases’, Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Graz (2007), ‘Space – speed – speech’, Galeria de Arta Moderna, Glasgow (2005), ‘Flash Planet’ 2005, IMA Institutul de Arta Moderna, Brisbane (2005), ‘Public Eye’, Kunstmuseum Bonn, Bonn (2002).

Mischa Kuball, Oglinda lui Platon

Curator: Andreas F. Beitin
7.03 – 25.03.2012
Vernisaj: miercuri 7.03, 19h00
 
Conferinta: Prof. Mischa Kuball, Public space / public lab / politics of light. Introdus de  Ruxandra Balaci
joi 8.03, 18h00
Sari la conținut