Rockwool - fabricat in Romania

Marius Bercea: This Side of Paradise

Fundația Art Encounters aduce la Timișoara prima amplă expoziție a artistului Marius Bercea în România, unul dintre cei mai apreciați artiști români pe scena artei contemporane internaționale.

Vernisajul expoziției „Marius Bercea: This Side of Paradise” are loc pe 31 mai 2024, începând cu ora 19:00, în spațiul expozițional al Fundației Art Encounters (Casa ISHO, bd. Take Ionescu 46C) în prezența artistului Marius Bercea și a curatoarei Diana Marincu. Reprezentând un eveniment marcant pentru scena culturală, expoziția oferă publicului cea mai amplă expoziție a artistului Marius Bercea, reunind picturi și desene realizate între 2010-2024.

Expoziţia va fi deschisă pentru vizitare în perioada 31 mai 2024 – 17 august 2024, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 – 18:00, fiind disponibile și tururi ghidate în fiecare sâmbătă de la ora 17:00. Accesul publicului este gratuit.

Marius Bercea (1979, Cluj-Napoca) face parte din generația artiștilor români cunoscuți pe scena internațională a artei contemporane, expunând în instituții și galerii precum: Royal Academy, ARKEN Museum of Modern Art, La Kunsthalle Mulhouse, Taubman Museum, François Ghebaly Gallery, Blain|Southern Gallery, MAKI Gallery. Mult așteptata expoziție personală ne oferă astfel o prezență binevenită în România a unei opere care explorează vizual și psihologic locurile și oamenii pe care i-a întâlnit artistul, reflectând asupra discontinuităților, paralelelor și transformărilor stârnite de consumerism, capitalism și migrație. Bercea reușește să reconcilieze viziuni dihotomice și să creeze premisele unui punct de întâlnire între ficțiune și realitate, extravaganță și fragilitate, memorie și uitare. Întregul laborator pictural al artistului devine teritoriul infinit al explorărilor, așa cum le numește artistul, unde „arhiva” se intersectează cu „accidentalul”. Contopirea a două zone geografice, Transilvania și California, a generat peisajul „transilfornian”, atât un trop geografic, cât și o caracteristică identitară. Călătoriile continue ale artistului pe coasta de vest sunt întotdeauna îmbibate de poveștile pe care le acumulează, o sumedenie de motive literare, modele vizuale și intuiții surprinzătoare, care alimentează peisajul său utopic și călătoriile sale permanente între două lumi.

,,A existat o serie de acumulări și impulsuri materializate ca o armătură a unei cercetări la fața locului, în spațiul urban și sălbatic californian, începând cu anul 2013. Inițial, setul de lucrări noi pornea de la tipul de peisaj, să-i zicem „utopic” bazat pe cele două mari simboluri: Transilvania și California. Iar mediumul ales este cel tradițional de ulei pe pânză. Am fost mereu interesat de mecanica prin care sunt alcătuite amintirile și de juxtapunerile unor straturi ale memoriei care compun o realitate. Mediul pictural, imensitatea istorică a arhivei picturale descriu pictura ca un mediu cu posibilități infinite, chiar și de a recrea sau distruge o amintire’’- a detaliat Marius Bercea.

Expoziția face parte din misiunea Fundației Art Encounters, de a aduce în fața publicului român opera artiștilor care au fost mai vizibili în instituțiile de artă din străinătate, precum Adrian Ghenie sau Ioana Nemeș, decât în țara natală, subliniind în același timp rolul lor crucial în formarea unei noi generații de artiști. Curatoriată de Diana Marincu, expoziția ne va purta într-o călătorie punctată de repere culturale, geografice și identitare cu care rezonăm cu toții, descoperind o lume personală, eclectică și contrastantă, atent construită de pictor.

,,Cred că ceea ce vedem în pictura lui Marius Bercea din ultimii 15 ani este și o trecere de la căutarea unui spațiu – spațiu geografic și mental – la căutarea unei tipologii umane care să umple acel spațiu. Lucrările lui mai recente recurg la o apropiere mai mare de figura umană, la o dorință de a înțelege discontinuitățile și transformările unei generații care s-a dezvoltat sub ochii noștri”.- a declarat Diana Marincu, curatorul expoziției.

Expoziția ”Marius Bercea: This Side of Paradise” este organizată de Fundația Art Encounters și cofinanțată de AFCN și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara precum și de Banca Transilvania, partenerul strategic al Fundației. Un eveniment făcut posibil cu ajutorul partenerilor ISHO, Cramele Recaș, Volvo Autocardo și al partenerilor media: Radio România Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin, Revista Arta și PropagArta, și colecționarilor Alisa Popa, Radu Ciorba și Lucia Vlasa, Anca si Darius Nath, Ovidiu Șandor, Mircea Pinte și a Galeriei François Ghebaly Los Angeles | New York.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara –Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

*ilustrație: Marius Bercea – The Grace of April Light ( 2022, ulei pe pânză, 403 x 295 cm)

Sari la conținut