Locuri uitate ale inimii mele. Solo show Elena Andrei @ ARTHUB

„Locuri uitate ale inimii mele”, expoziția personală a Elenei Andrei curatoriată de Nona Șerbănescu, se deschide luni, 5 decembrie 2022, ora 19:00, la ARTHUB Bucharest, strada Gen. Budișteanu nr.10. Evenimentul face parte din „Vulnerabilia”, proiect organizat cu sprijinul Centrului Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București.

Expoziția poate fi vizitată zilnic până pe 30 decembrie, între 16:00 și 20:00, cu programare telefonică prealabilă la numărul 0758535562, și este totodată evenimentul care încheie programul curatorial pe 2022 al ARTHUB Bucharest.

„Locuri uitate ale inimii mele” prezintă lucrări de pictură, desen și artă conceptuală realizate de artista Elena Andrei în ultimii 3 ani, într-o perioadă dificilă, marcată de schimbări profunde în plan personal. Pentru instalația centrală, intitulată „Cuvinte sparte”, artista a pornit de la propria istorie de abuz și a documentat experiențe de violență verbală și nu numai a peste 30 de femei care i-au încredințat amintirile și traumele lor. Câteva expresii ale agresiunilor verbale au ajuns pe obiecte fragile, delicate, din porțelan, într-o colecție schizoidă de frumusețe și cinism.

Elena Andrei se revendică de la prerafaeliți, o frăție artistică – accentul cade pe „frăție” (grup masculin înrudit, sudat de trainice legături), fapt care, aparent, contravine principiilor estetice contemporan-feministe. Ceea ce ne este ocultat de istoria oficială a artei este că „în spatele” acestei frății se află o serie de artiste cel puțin la fel de valoroase, precum Evelyn De Morgan, Marianne Stokes și celebra, din alte motive decât propria sa artă, Elizabeth Eleanor Siddal – modelul care a pozat în apă rece pentru Ofelia, ceea ce i-a cauzat o severă pneumonie și, pe fondul unei sănătăți șubrede, i-a grăbit apoi moartea.”, precizează curatoarea Nona Șerbănescu.

„Locuri uitate ale inimii mele” se constituie din două registre: unul pictural-sensibil împământat la trecut prin fire intime tocmai cu aceste surori prerafaelite, artiste invizibile cu sensibilități rafinate, muze tăcute; celălalt, militant-terapeutic, contemporan, menit a traduce experiențele traumatice a zeci de femei într-o lucrare tulburătoare cu mesaj social: „Cuvinte Sparte”, se precizează în textul curatorial al expoziției semnat de Nona Șerbănescu.

 

 

Despre expoziție artista Elena Andrei spune: „Cele mai prolifice gânduri și idei îmi vin dintr-un gol interior pe care adeseori îl asociez unui hău. Folosesc armele inocenței pentru a mă scufunda în lumile mele interioare – fragilitatea, efemeritatea, curajul și tot ceea ce ne face atât de profund trecători. Pentru prima oară după mult timp, îmi fac curaj să exteriorizez o parte din trăiri, realizând cât de mult ne deteriorează să ne reducem inimile la tăcere. Sper ca această expoziție, prima personală în mulți ani, să vă plimbe alături de mine în locuri delicate și subtile care să rezoneze cu propriile voastre ființe”.

Organizatori: ARTHUB, Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, WE’RE HERE, Fragile Society, și e finanțat de Centrul Cultural Expo Arte, Primăria Municipiului București
Parteneri: Feminism România, Asociația ANAIS, Centrul FILIA
Parteneri media: Modernism, Propagarta, Zeppelin, Bookhub.ro, ISCOADA, IQads,

ARTHUB Bucharest

Este un proiect care, prin natura sa, ține de oameni și de spațiu, fiind definit de comunitățile (artiștx + public) pe care le deservește și modelat de resursele imobiliare de care a dispus pe parcurs. Obiectivele și oferta ARTHUB Bucharest au variat în funcție de formula colectivului artistic și de caracteristicile spațiului ocupat. Totuși, crearea unor facilități pentru producția artistică și punerea lor la dispoziția comunităților, grupurilor, colectivelor, lucrătorxlor din artă, teatru și alte domenii artistice au rămas prioritare de la început. ARTHUB Bucharest atrage și folosește inteligent, democratic și transparent resurse comune. Este un centru cultural independent de tip artist run care cristalizează un program curatorial propriu pluridisciplinar, fundamentat pe nevoia existenței unei scene bucureștene pentru discursuri artistice articulate politic ca alternativă la narativele oficiale neo-liberale și a unui spațiu destinat expunerii de proiecte feministe, intersecționale sau auto-reprezentative pentru diverse grupuri și comunități marginale sau marginalizate. ARTHUB Bucharest a fost și rămâne un proiect precar, chiriaș pe piața imobiliară liberă, în care echipa artistică gestionează proiectul, ceea ce invariabil menține o presiune financiară permanentă, conduce la instabilitate, burn out și la îngreunarea unei construcții culturale stabile și relevante.

Grădina ARTHUB este cea care vine să răspundă sustenabilității proiectului și funcționează ca principală sursă de venituri, dar și ca scenă, cadru pentru dialog cultural și artistic.

 

Sari la conținut