Articol revista # 57

 

Livio Vacchini: Piazza del Sole, Bellinzona

 

Piata Soarelui propriu-zisa a fost edificata in secolul al XVIII-lea. Anterior, aceasta zona (care era numita Poarta Germana sau Poarta Ticineza) era in general ocupata de balti si constant expusa revarsarilor provocate de raul Ticino si torentul Daro, care alimenta groapa din afara centurii de protectie a Borgo di Bellinzona.

In 1981 a fost organizat un concurs de arhitectura pentru a da o noua infatisare Pietei Soarelui, o piateta lipsita de forma in mijlocul caselor ingramadite la baza fortaretei Castelgrande.

Proiectul de concurs castigat de arhitectul Vacchini (realizat apoi abia in 1996) propunea conferirea unui nou rol Pietei si fortaretei Castelgrande prin demolarea acestor case. Lucrarile de restaurare ale arhitectului Aurelio Galfetti curatau fortareata, detasand-o de tesutul urban inconjurator.

Demolarea formase un spatiu intre roca, spatiile locuite, apropiatul supermarket si zidul de centura. Era necesara modificarea acestui spatiu pentru a grupa si a lega impreuna diferitele elemente urbane care se prezentau dezordonate si fara legatura. Anii treceau, proiectul si tema se schimbau, Piata Soarelui devenea acoperisul unui garaj auto subteran. Forma geometrica potrivita in acest scop era desigur patratul, o geometrie care reactiona in acelasi fel in orice directie si care gasea loc aproape in mod natural in baricentrul spatiului gol.

Astazi, Piata Soarelui este un patrat cu latura de 60 de metri si are rol de covor pentru roca si castel. Nivelul este mai scazut cu 40 cm fata de cel al asfaltului.
La fel ca si in cazul unei cladiri, noul spatiu se raporteaza la tot restul printr-un prag, o strada, intrari.
In jurul lor se formeaza strazi care reglementeaza raportul cu cladirile inconjuratoare.
Piata este un loc special, inchis si deschis, delimitat. Ea este definita de mai multe  elemente: rampa de acces la vehiculele din garajul subteran, cele patru posturi de control de la iesiri, diferenta de nivel cu asfaltul.
Este un loc in care se desfasoara activitati de orice tip, intrarea in piata este ca si cum ai urca pe o scena si ai traversa-o, ceea ce inseamna sa participi la viata oraselului.

Materializarea propune un desen din placi din granit, 43 x 43 cm, asezate intr-o maniera aparent intamplatoare. Placile astfel inserate in ciment alcatuiesc o pardoseala lipsita de adaugiri. Numarul lor si pozitionarea lor permit cimentului sa nu creeze fisuri de dilatare.
Cele patru corpuri emergente, cu forma lor speciala ascutita, lasa sa se intuiasca garajul din subteran. Sunt forme nefinisate,  patru piramide rasturnate si sectionate care intra cu varful in sol, un varf care in mod abstract atinge fundul autogarajului.

Noaptea, Piata Soarelui este iluminata de un singur far mare. Lumina este albastra, pentru a se distinge de lumina galbena care inunda cele trei castele din Bellinzona.

Foto: Alberto Flammer

Sari la conținut