Lansare de carte: “Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940”

Autori: arh. Andreea Cel Mare, arh. Mihaela Criticos, arh. Radu Cornescu, ist. Ciprian Plăiașu
Coordonator Dorothee Hasnaș
Graphic design: Carla Duschka – Atelierul de grafică
Editura Universitară „Ion Mincu”, 2023
Proiect editorial susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură

Joi, 23 martie 2023, ora 19,00, la sediul Filialei Teritoriale București a O.A.R. (str. Sfântul Constantin nr. 32, sector 1) va avea loc lansarea cărții “Goldstein Maicu. Vilele moderne. Constanța. 1931–1940”, care ii are ca autori pe arh. Andreea Cel Mare, arh. Mihaela Criticos, arh. Radu Cornescu, ist. Ciprian Plăiașu, un proiect editorial al OAR, coordonat de arh. Dorothee Hasnaș,

În deschiderea evenimentului vor vorbi Mihaela Criticos, Dorothee Hasnaș și Emil Ivănescu.
Cartea aduce în atenția specialiștilor și a publicului larg o decadă din istoria arhitecturii Constanței, marcată de activitatea foarte prolifică a unui tânăr arhitect evreu, devenit după război o personalitate importantă a mediului profesional și academic și trage, în același timp, un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare și mutilare a imobilelor care au rezistat până astăzi.

Într-un singur deceniu, 1931-1940, tânărul Goldstein a proiectat circa 100 de imobile, în principal în Constanța, unde a avut domiciliul la revenirea de la studiile urmate la Școala de Inginerie Civilă de la Roma.
Cartea își propune să răspundă întrebărilor născute firesc, odată cu descoperirea colecției de arhivă într-o pubelă de pe strada Batiștei în 2014:

Cum arăta peisajul socio-economic al orașului atunci și cine erau comanditarii acestor imobile?
Ce s-a mai păstrat din modernismul constănțean? Ce a supraviețuit brutalelor intervenții contemporane?

 

 

Despre Goldstein Maicu

Haim (Harry) Goldstein participă în mai puțin de 10 ani la construcția a peste 100 imobile. Activitatea sa este suspendată în 1941 din cauza originii evreiești. Va pleca la București, unde îl găsim în noua sa viață profesională, cu nume schimbat, în conducerea colectivelor de proiectare pentru Casa Scânteii, Sala Palatului, Teatrul Național. Cu numele de Horia Maicu va deveni arhitect-șef al Capitalei și profesor la Institutul de Arhitectură Ion Mincu (azi UAUIM).

 

Sari la conținut