Rockwool - fabricat in Romania

João Gonçalo Lopes: Desvi – spațiu creativ de muncă, Lisabona

Un microoraș pentru a munci, a discuta și a prezenta artă. Resturi din demolări, obiecte găsite și construcții noi, arhitectura și mobilierul, exteriorul și interiorul se hibridizează reciproc și transformă fostul atelier auto într-o extensie a spațiului urban.

Text: João Gonçalo Lopes
Foto: João Matos, Inês Costa Monteiro

Tema inițială a fost aceea de a converti un fost atelier auto de 167 mp într-un spațiu colectiv de muncă și evenimente pentru profesioniștii din domeniul artei. Activitatea a presupus conceperea, coordonarea și construcția elementelor interioare, precum structuri de lemn, mobilă și iluminat.

 

1_A_Joao_Matos_Joֶo Gon‡alo Lopes_Desvio 7

 

Cu porți de intrare mari, spațiul avea potențialul să devină parte din stradă și să aducă înăuntru viața străzii. Proiectul definește o serie de curți, cu caractere diferite, în jurul cărora sunt organizate capsulele de lucru. Această dispunere a fost creată cu gândul la trecerile graduale de la public la privat și la diferitele evenimente care se pot desfăşura în fiecare loc. Scopul său este și acela de a explora întregul volum interior, prin adăugarea unui nou nivel, păstrând în același timp deschiderea și fluxul spațiului generale.

 

2_A_Joao_Matos_Joֶo Gon‡alo Lopes_Desvio 10

 

Încă de la începutul proiectului, scopul nostru a fost să introducem materiale vechi și să explorăm posibilitățile de refolosire. După designul schematic, am trecut la colectarea și inventarierea componentelor vechi provenite din demolări, care au fost apoi utilizate pentru a da formă și pentru a deturna schema spațială de bază.

 

3_B_Joao_Matos_Joֶo Gon‡alo Lopes_Desvio 20

 

Împreună cu plantele în ghivece, paleta de material generează un sentiment de mediu exterior care parcă se prelungește din stradă, în care capsulele devin universurile interioare mici din cadrul acestui spațiu „exterior”, ca într-un mic cartier.

 

JoÆo Gon‡alo Lopes_Desvio 12

 

Am privit capsulele de lucru ca pe niște structuri deschise care urmau să fie contaminate de ocupanți. În funcție de caracterul personal al fiecărui ocupant și de diferitele momente, capsulele ar fi urmat să fie mai mult sau mai puțin deschise. Acest lucru generează gradiente foarte diverse și dinamice de permeabilitate într-un cadru dat.

 

7_A_Joֶo Gon‡alo Lopes_Desvio 9

 

Prin experiența de a construi spațiul noi înșine, am putut să acordăm fiecare element la poziția sa finală, ceea ce ne-a permis să gândim mai aproape de scara corpului. A devenit un proces foarte apropiat și atent, în care fiecare material și detaliu au putut fi aduse la potențialul său maxim.

 

6_AB_Ines Costa Monteiro_JOAO Goncalo Lopes_Desvio 15

 

Această atenție la combinația de materiale ne-a permis să creăm un microcosmos diferit pentru fiecare zonă funcțională în cadrul spațiului general.

 

5_A_Ines Costa Monteiro_JOAO Goncalo Lopes_Desvio 15

 

Materializare

Podeaua de beton existentă a atelierului auto a fost acoperită cu rășină epoxidică de culoare gri, iar pereții au fost reparați și vopsiți în alb.

Pornind de la acest fond în gri și alb, paleta noastră de material provine, în esență, din reutilizarea și combinarea de materiale găsite și structuri de lemn. Am căutat în mod intenționat materiale care să aducă viață și textură în designul interior.

 

 

Majoritatea structurilor de bază și a podelelor capsulelor de lucru au fost construite cu lemn de pin, ceea ce ne-a oferit un cadru de bază pe care l-am putut contamina cu materialele găsite.

Plantele au devenit și ele parte din această paletă: funcționează ca mediatori blânzi între confidențialitate și expunere, rupând și estompând limitele dure ale structurilor din lemn.

 

P01_plan*Plan: 1. Acces, spațiu multfuncțional / 2.Stații de lucru / 3. Bucătărie, loc de luat masa / 4. Studio muzică / 5. Grup sanitar / 6. Spațiu de lucru independent

Info & Credite

Nume proiect: Desvio, creative work space
Terrminat în: 2021
Arie construită: 167 m2
Localizare: Lisbon, Bairro da Estefânia
Program: Creative work and event space
Arhitectură: João Gonçalo Lopes / www.joaogoncalolopes.pt
Echipă proiect: João Gonçalo Lopes, Guilherme Rodrigues
Construcție: João Gonçalo Lopes, Guilherme Rodrigues, Gui Garrido
Instalații electrice: Tiago Domingues, André Santos

BIBLIOTECA
DE PROIECTE
Sari la conținut