Rockwool - fabricat in Romania

Istoria acum

Istoria acum – prezentare

E o casă terminată acum? Nu, e din anii ’50 sau ’70! Construim o arhivă de arhitectură (mai ales românească) din secolul XX – cu fotografii și texte noi, planuri redesenate vectorial + arhive și articole vechi.

CITEŞTE MAI MULT

Edificiul roman cu mozaic (Tomis) – Construcția de protecție, Constanța (1959–1967)

Arhitecți principali: Richard Bordenache (șef grupă proiectare), Ruxandra Banu Twardowski

Autorii proiectului de final: director tehnic pentru proiectare DMI Gheorghe Curinschi, șef grupă proiectare și director DMI Richard Bordenache, șef proiect Ruxandra Banu Twardowski, arhitecții: E. Chefneux, S. Negoescu, V. Andronic, C. Lucopol, S. Ignat, inginerii: V. Barbu, A. Drăgulin, E. Donescu, I. Constantinescu, C. Peșteși, tehnician M. Chiriță.

Gara de călători Predeal (1967-1968)

Arhitecți: Irina Rosetti, Ilie Dumitrescu
Ingineri: Mircea Mihailescu, Ildikó Bucur Horváth

Pentru români, Gara din Predeal e sinonimă cu vacanța; e un simbol consensual și o clădire modernistă iconică. Relația cu locul e fericită, și întreg proiectul e un exemplu de inovație și optimism.

Teatrul Național din Craiova (1969-1974)

Arhitect: Alexandru Iotzu

M-a întrebat odată cineva, unde îi punem firma. (…) Mi-a venit atunci pe buze: «Ce rost are să scrii pe o lebădă albă cu litere negre: lebădă albă». Cam așa e. E foarte frumos”. (Amza Pellea, convorbire cu Mircea Lupu și Alexandru Iotzu, în revista Arhitectura, nr. 1/1974)”.

Sunt rare clădirile moderniste care sunt opere de arhitectură excepționale, dar și intervenții sensibile în oraș și repere iubite de locuitori. Iată poveștile uneia dintre ele.

Fackelmann-Biserica Catolica Orsova 1976

Inaugurat în 1976
Arhitect Hans Fackelmann, sculptor Peter Jecza, pictor Gabriel Popa

Unul din rarele exemple de construcții ecleziale noi din perioada socialistă. Proiectul a beneficiat de un client și un buget deloc tipice epocii dar și de o echipă de creație (și nu doar proiectare) interdisciplinar.

23 septembrie 2018…

Harta

Sari la conținut