Made Expo

Inverted House la Bucureşti

Ne bucurăm, aici la Zeppelin, că Inverted House, o lucrare pe care am publicat-o și noi și care ne place foarte mult, face acum obiectul unei expoziții la București. O expoziție nu doar cu poze noi, ci cu lucruri care nu prea au mai fost publicate: procesul, schițe, detalii, povești despre casă și loc. Cu ocazia expoziției, primim și prezentări sau discuții între arhitecți și profesori importanți.

Joi 19 Octombrie, Casa Mincu, ora 18.30: Vernisaj expoziție ’Inverted House’
„Despre școală”: discuție între Neven Mikac Fuchs și Florian Stanciu
*Fb event

Vineri 20 Octombrie, Grădina Verona, ora 18.30: Conferință Raphael Zuber
* Fb event

Inverted House în Zeppelin – aici

Despre casă și eveniment

Construită în Japonia, cu o poveste neobișnuită, casa ‘inversă’ este o intersecție între mai multe culturi, un proiect care interoghează limitele dintre casă și natură, dintre confort și adăpostire, dintre școală și realitate. Vă invităm la un schimb de viziuni pe marginea lui, cu invitați din Norvegia, România și Elveția.

Expoziția (19 Octombrie – 5 Noiembrie, Casa Mincu), va cuprinde fotografii recente ale casei încă nepublicate, dar și machete, imagini și schițe din șantier. În seara vernisajului, Laura Cristea, parte din echipa proiectului, va susține o scurtă prezentare. Neven Mikac Fuchs, profesor la școala de arhitectură din Oslo și coordonator al proiectului, și Florian Stanciu, arhitect și profesor la UAUIM, vor discuta despre școală, din perspectiva lor de dascăli cu îndelungă experiență.

Vineri, 20 Octombrie, arhitectul elvețian Raphael Zuber, și el parte din echipa Inverted House, va susține o conferință despre viziunea sa arhitecturală.

Inverted House:
Proiectul câștigător al 5th LIXIL International University Architectural Competition, 2015, construit pe insula Hokkaido, Japonia, s-a bucurat de publicări în reviste importante de arhitectură: The Architectural Review, Schinkenchiku, A+U, Zeppelin.
Echipa de studenți și profesori de la The Oslo School of Architecture and Design (Laura Cristea, Mari Hellum, Stefan Hurrell, Niklas Lenander, Neven Fuchs-Mikac, Thomas McQuillan, Raphael Zuber), asistată de Kengo Kuma and Associates, a avut o șansă unică de învățare și experimentare.


Cu cine vă întâlniți la eveniment?

NEVEN MIKAC FUCHS

Neven Mikac Fuchs este arhitect și unul dintre cei mai importanți dascăli ai școlii norvegiene. Își reinventează atelierul în fiecare semestru invitând un alt arhitect să predea alături de el. Printre invitații lui semestriali s-au aflat Junya Ishigami, Christian Kerez, Tony Fretton, Takaharu Tezuka, Raphael Zuber, Anne Lacaton, Ryue Nishizawa, și alții. Neven Fuchs va vorbi despre ceea ce el numește hard-core architecture, și va împărtăși din experiența sa ca dascăl. Mai multe detalii aici 

FLORIAN STANCIU

Florian Stanciu conduce, alături de Iulia Stanciu, biroul de arhitectură Starh. Au câștigat un număr considerabil de medalii și nominalizări la Bienala de Arhitectură și la Anuala de Arhitectură București, și au apărut în mai multe publicații internaționale. Acum este conferențiar, șef de atelier la catedra anilor 2-3, UAUIM. Prin bogata experiență ca dascăl și preocuparea constantă despre sensul școlii, al învățării, Florian Stanciu este de nelipsit în discuția despre cum, de ce, cine și pe cine învață în școala de arhitectură. Mai multe detalii aici 

LAURA CRISTEA

Laura Cristea și-a început studiile de arhitectură în cadrul UAUIM, la atelierul profesorului Florian Stanciu, și a absolvit studiile masterale la Oslo, sub tutela profesorului Neven Mikac Fuchs. În prezent lucrează ca asistent la ETH Zürich, la atelierul lui Raphael Zuber. Prin organizarea acestui eveniment la București, își propune un dialog critic între diferitele școli și experiențe profesionale pe care a avut șansa să le întâlnească.

RAPHAEL ZUBER

Raphael Zuber a absolvit ETH Zürich în 2001. Printre proiectele publicate și premiate internațional se află școala din Grono, clădirea rezidențială din Domat/Ems, muzeul etnografic Neuchâtel, campusul universitar SUPSI din Mendrisio și casa de weekend din insula Harris, Scoția. Începând din 2006, a fost profesor invitat la mai multe școli de arhitectură, printre care și școala din Oslo, devenind parte din echipa Inverted House. În prezent este profesor invitat la ETH Zürich. Raphael Zuber va vorbi despre proiectele sale, dar și despre importanța și specificitatea spațiului arhitectural. Mai multe detalii aici 

Un proiect organizat de arh. Laura Cristea, împreună cu OAR – Ordinul Arhitecților din România
Cu sprijinul: OARB – Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, AHO – The Oslo School of Architecture and Design, Cărturești / Café Verona, NOD Makerspace
Parteneri media: Zeppelin, Reviste și cărți de Arhitectură

Articol conex:
Să locuiești în natură, de-adevăratelea. Inverted House, Hokkaido

1