În explorarea urmelor naturii de care corpul a uitat: Traces, de Wim Vandekeybus / Ultima Vez

Joi, 9 ianuarie 2020, ora 19 @ Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti

Spectacolul TRACES va fi prezentat în premieră la București, în cadrul festivalului EUROPALIA România, deschizând astfel turneul internațional al companiei Ultima Vez / Wim Vandekeybus, cu o reprezentație unică la TNB..

Coregraful, regizorul de scenă şi cineastul Wim Vandekeybusest s-a născut la Herenthout, pe 30 iunie 1963. După studii liceale, Wim Vandekeybus a plecat la Louvain, pentru a studia psihologia. În 1985, a obţinut o audiţie la celebrul coregraf Jan Fabre care i-a oferit un rol în „The Power of Theatrical Madness”. Un an mai târziu, Vandekeybus a fondat compania internaţională de dans contemporan Ultima Vez, cu sediul la Bruxelles.. Primul său spectacol, „What the Body Does Not Remember”, a devenit un succes internaţional. În toate producţiile sale atât de diferite, Ultima Vez rămâne fidelă propriului limbaj de mişcare. Tensiune, conflict, corpul cu care se confruntă mintea, riscuri şi impulsuri. De fiecare dată, pasiunea, intuiţia şi instinctul vor lua o altă formă în spectacolele sale.

În noul său spectacol, TRACES, Wim Vandekeybus revine la corp, la reacția instinctivă, la energia imediată care a dictat ritmul primelor sale spectacole. Ţinând cont de realitatea contemporană, complexă, haotică şi contingentă a corpurilor. TRACES nu este despre lumea exterioară, despre cultura dezvoltată de om, ci despre explorarea urmelor naturii pe care corpul a uitat-o.

TRACES este o redescoperire a unei vitalități vulnerabile, într-o lume plină de amenințări tehnologice și ecologice. Wim Vandekeybus se uită înapoi la intuițiile de la începutul căutărilor sale coregrafice: la drama impulsurilor și a instinctelor; la jocul energiilor și intensităților. În natura copleșitoare a României, cu ultimele păduri virgine ale Europei, Vandekeybus caută urme mai vechi decât omul și memoria sa. TRACES este evocarea unei „poveşti interioare”, povestea care se desfășoară înainte sau dincolo de limbaj și nu poate fi spusă decât prin impulsurile dansului și muzicii.

 

 

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, in parteneriat cu Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” Bucureşti si Europalia Arts Festival Bruxelles.

Spectacolul TRACES face parte din programul de artele spectacolului al festivalului EUROPALIA Romania și este curatoriat de Andreea Căpitănescu.

Festivalul Internaţional de Artă EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.

 

TRACES / Credits
Direction and choreography: Wim Vandekeybus
Created with and performed by: Alexandros Anastasiadis, Borna Babić, Maureen Bator, Davide Belotti, Pieter Desmet, Maria Kolegova, Kit King, Anna Karenina Lambrechts, Magdalena Oettl and Mufutau Yusuf
Music composed and recorded by: Whitley, Shahzad Ismaily, Ben Perowsky and Daniel Mintseris
Special guest on guitar: Marc Ribot
Movement assistant: German Jauregui, Iñaki Azpillaga and Flavio D’Andrea
Storyline: Wim Vandekeybus
Dramaturgy: Erwin Jans
Costume design: Isabelle Lhoas assisted by Isabelle De Cannière
Scenography: Wim Vandekeybus and Tom de With
Stage Management: Tom de With
Sound Engineer: Bram Moriau
Light design: Wim Vandekeybus and Francis Gahide
Light on tour: Helmut Van den Meersschaut
Bear costume design: Jan Maillard
Set paintings: Patrick [Bob] Vantricht

PRODUCTION Ultima Vez
CO-PRODUCTION Europalia Romania, Concertgebouw Bruges, KVS Brussels and La Rose des Vents Villeneuve d’Ascq
WITH THE SUPPORT OF Tax Shelter measure of the Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius. Ultima Vez is supported by the Flemish Authorities & the Flemish Community Commission of the Brussels Capital Region.

Acest spectacol conține nuditate!!

Fb event  / Bilete

1