Hotel Autograph Collection – The Marmorosch

(a) Reconversia băncii Marmorosch Blank, proiectată de arhitectul Petre Antonescu, într-un hotel de 5 stele sub marca Marriott Autograph, a fost o provocare pe toate planurile.

Povestea şi istoria clădirii

Povestea hotelului despre care vom vorbi aici începe acum aproximativ 173 de ani, când în locul său clădirea de azi nici nu exista. Totul a pornit în 1848, atunci când Iacob Marmorosch a hotărât să înfiinţeze o bancă. Este una din cele mai vechi bănci din România, sub formă de casă de bancă, în contextul renașterii politice și naționale a țării. Ulterior, la 1 ianuarie 1864, acesta s-a asociat cu Mauriciu Blank, ceea ce explică şi numele “Marmorosch Blank”. Sediul s-a schimbat odată cu transformarea băncii în societate pe acţiuni. Aşadar, Palatul în care hotelul de azi îşi are locul a fost odată sediul băncii Marmorosch Blank.

Banca a fost una de renume, cunoscută pentru rolul important pe care l-a avut la începutul anilor 1920 şi pentru implicarea sa în politica românească. Însă, cu toate momentele sale de glorie finalul funcţionării băncii a fost inevitabil, iar în 1931 a dat faliment. Acest lucru a precedat închiderea sa în anul 1948. Printre momentele sale de glorie, a devenit cea mai puternică bancă comercială din România în anii 1920. Avea 25 de agenţii în Regat și patru în străinătate (Paris, Istanbul, Viena și New York). O altă realizare a fost că era puternic legată de marile companii din fosta tabără a Aliaților din primul război prin intermediul a 115 firme pe care le controla).

 

20210824_100212-01 (1)

 

Păstrând moştenirea vechii bănci şi venind cu o viziune excepţională, grupul lituan Apex Alliance Hotel Management a hotărât să investească 42 de milioane de euro şi să restaureze vechea bancă, transformând-o într-unul din cele mai frumoase hoteluri din România.

 

Hotel Marmorosch-ICE-075

 

Printre numeroasele realizări ale hotelului Marmorosch București se numără şi faptul că este primul hotel din România care se alătură Autograph Collection Hotels (un portofoliul de hoteluri de lux administrate de Marriot International), fapt datorat nu doar locaţiei şi interiorului superb, cât şi tehnologiei avansate ce a intrat în amenajarea interioarelor.

 

hotel Marmorosh – interior

 

Provocările proiectului

Ca în cazul tuturor hotelurilor, izolarea acustică e cel mai important aspect de urmărit. La proiectul Marmoroch, pereţii acustici între camerele de cazare, precum şi între camere şi coridor s-au realizat cu sisteme de gips carton care să ofere izolare fonică superioară, asigurând în acelaşi timp cerinţele impuse de securitate la incendiu

Pereţii Siniat tip S sunt construiţi din două subsisteme independente, fiecare format din structuri metalice, vată minerală şi plăci din gips-carton. În comparaţie cu un pereţii tradiţionali din zidărie, peretele Siniat tip S este mai performant cu peste 5 dB. Avantajul acestuia este dat de optimizarea configuraţiei sistemului de gips-carton pentru reducerea transmiterii vibraţiilor de pe o față pe cealaltă a peretelui. Ce înseamnă asta? Vibraţiile (zgomotul) generate de echipamentele electronice aflate într-o încăpere, ataşate sau în contact cu o față a peretelui (ex. Boxă audio, Televizor) sunt transformate din energie cinetică la nivelul feței A a peretelui şi nu se transmit către fața B sub formă de sunet în cealaltă încăpere.

În cadrul proiectului de faţă, Pereţii Siniat tip S au fost particularizaţi în funcţie de rolul pe care îl au, corelat cu funcţiunea spațiior pe care le separă (băi şi camere, camere-camere/coridor şi între băi).

 

p1-p2

 

Pereţi Siniat cu izolare acustică superioară

 O caracteristică esenţială pe care o regăsim în fiecare cameră de hotel este izolarea fonică superioară ce oferă intimitate şi confort oaspeţilor.  Acest lucru se poate obţine şi în mediu residențial utilizând plăci de gips-carton Nida Acustic. Principalele sisteme acustice din gips-carton Siniat folosite la acest proiect au fost realizate cu aceste plăci. Astfel, performanţa de izolare la zgomot aerian – Rw [dB] este semnificativ superioară în comparaţie cu sistemele care utilizează plăci standard.

Suport pentru mobilier şi echipamente electronice

Pereţii dintre camere au fost realizaţi cu plăci de gips-carton de înaltă densitate – LaDura, în zonele care au necesitat fixarea mobilierului sau a echipamentelor electronice (televizor).

Placa de gips-carton LaDura poate susţine greutăţi fixate într-un punct până la 65kg .

Hotel Marmorosch-ICE-048_2

 

Amenajarea spaţiilor de wellness cu plăcile Aquaboard

Zonele expuse constant la umiditate severă necesită produse şi materiale specifice care să reziste în timp.  Pentru aplicaţiile din zona piscinei interioare s-a folosit placa specială, AquaBoard. Principala caracteristică a acesteia constă în absorbţia redusă a apei, prevenind astfel apariţia mucegaiului.

 

20210824_092537-01 (1)

 

Hotel Marmorosch-ICE-041

 

Placări acustice Siniat  pentru spaţiile tehnice verticale

În orice clădire, zgomotul se propagă şi prin zonele traseelor de instalaţii. Astfel trebuie acordată o atenţie sporită acestui aspect pentru a obţine izolarea acustică impusă.  În cazul proiectului de faţă, soluţia Siniat a fost realizarea unui sistem de gips-carton tip placare cu performanţă acustică ridicată.

Acest sistem se instalează dintr-o singură parte şi oferă performanțe superioare de izolare acustică şi rezistenţa la acţiunea focului.

 

Soluţii moderne pentru faţade cu plăci de fibrociment Siniat CEMENTEX

Fiind vorba de extinderea unei construcţii existente realizată cu mult în timp urmă, singura opţiune viabilă a presupus utilizarea unor soluţii şi produse noi şi uşoare care să nu afecteze structura iniţială.

Închiderea exterioară a clădirii din zona curţii interioare de lumină s-a realizat cu un sistem de faţadă uşoară termoizolatoare. Anveloparea clădirii pe zona curţii interioare s-a executat cu placa de exterior din fibrociment Cementex, rezistentă la acţiunea mediului exterior.

Foto din faza de executie- curtea interioara de lumina

*foto din faza de execuție

 

„Clădirea existentă, păstrată în mare proporție, a trebuit să fie reconfigurată și adaptată noilor cerințe de siguranță în exploatare, securitate la foc și estetică ale funcțiunii de hotel și în special ale standardelor stricte impuse de Marriott. A trebuit să propunem soluții pentru pereți cu înălțimi foarte mari, exigențe sporite de acustică la camerele de cazare, protecții pentru zone sensibile precum subsolurile sau spațiile exterioare, grosimi de pereți ieșite din standard sau cerințe speciale de rezistențe la foc. Am reușit să găsim răspunsuri la toate aceste probleme împreună cu echipa de la Siniat care a fost întotdeauna promptă și alături de noi de la faza de proiectare până la urmărirea execuției pe șantier. Am primit informații detaliate legate de produse și a fost foarte ușor să le implementăm în modelul nostru BIM, așadar recomand cu căldură colaborarea cu ei.” – Arh. Cristina Popescu –  Cumulus Architecturesiniat

www.siniat.ro

 

 

 

 

Sari la conținut