Made Expo 2021

“Horia Creangă. O monografie”- premiul Bienalei de Arhitectură

Suntem foarte bucuroși să anunțăm că monografia „Horia Creangă” editată de Zeppelin (autori:  Nicolae Lascu, Ana Maria Zahariade, Anca Iliescu, Florinel Radu, editori: Ștefan Ghenciulescu, Diana Mihnea, design: Radu Manelici) a primit premiul secțiunii „Publicații de arhitectură” al Bienalei Naționale de Arhitectură. Cartea apărută în 2019 a primit în 2020 premiul Anualei de Arhitectură București.

Două lucruri am vrea să spunem, dincolo de mulțumiri, laude, mândrie etc.:

Primul ar fi că, din păcate, în cei doi ani de la apariție, nu am aflat de nici un proiect serios de salvare, restaurare sau măcar de punere în siguranță de urgență al operei lui Creangă. Sigur, pandemie și alte chestiuni. Dar și trăim o perioadă rea pentru patrimoniu, ce este atacat inclusiv de la nivelul puterii, prin tot felul de legi sinistre. Ceva se mișcă la nivelul administrației locale, dar cu greu. Dar chiar nu mai e timp, nici pentru arhitectura noastră modernistă, nici pentru oamenii ce trăiesc în clădiri ce nu vor rezista la viitorul cutremur. Hai cu arhitecții, non-arhitecții, inginerii, oameni cu idei de business, management și PR, Docomomo România, primăriile etc.

Al doilea e mai pozitiv, sperăm. Monografia  s-a epuizat rapid după apariție, și ne-am tot gândit de atunci la o reeditare. Premiile ne onorează, dar ne și obligă să ne apucăm de acest proiect. Însă el va trebui să fie și al vostru.

Vorbim curând.

Despre premiu: Horia Creangă. O monografie (uar-bna.ro)

Despre carte:

Horia Creangăâ. O monografie

Monografia Horia Creangă. O carte dedicată celui mai important arhitect al secolului XX din România

 

 

Sari la conținut