HI-TECH made in Romania

(a) Cu Florin Popescu, Business Unit Director, ROCKWOOL Balkans, despre fabrica locală, produsele de ultimă generație, reabilitarea clădirilor, ecologie și dezvoltare în timpul pandemiei

 

Chiar înainte de pandemie, perioada era excelentă, cu vânzări ce creșteau accelerat. Ele au scăzut, evident, însă nu s-au prăbușit. Am reușit să ne ținem la un nivel bun, datorită încrederii pe care clienții noștri o au în noi după mai mult de 20 de ani pe piață, existenței fabricii din România și unei echipe ce s-a mobilizat exemplar.

Nu a fost de fapt vorba despre rezistență pasivă, ci, așa cum vom vedea imediat, de o strategie și un program de perfecționare și de dezvoltare a capacității.

Prima fabrică ROCKWOOL din România a reprezentat o investiție în valoare de 50 milioane euro. Are o capacitate de aproximativ 45.000 de tone pe an, fiind cea mai mare unitate de profil din țara noastră. Fabrica este amplasată pe un teren de 30 de hectare, în parcul industrial Ploieşti West Park din localitatea Ariceștii Rahtivani, în apropiere de Ploiești.

Materia primă pentru producția de la Ariceștii Rahtivani provine în cea mai mare parte din țara noastră, vata minerală bazaltică fiind obținută prin procesarea bazaltului, o rocă vulcanică naturală care se găsește în abundență în România.

Fabrica livrează soluții complete pentru izolarea fațadelor, acoperișurilor și teraselor, pardoselilor, pereților despărțitori și mansardelor.

Au fost instalații roboți industriali performanți, care fac procesele de producție mai eficiente. Iar în prezent se lucrează în mod intensiv, în patru schimburi, inclusiv la produse de ultimă generație.

Ne bucurăm de faptul că, și la noi în țară, inovația devine un factor de dezvoltare.

Tehnologia “Dual Density”permite realizarea de produse pe bază de vată minerală bazaltică cu 2 densități diferite. Stratul superior, în grosime de până la 20 mm, are o densitate mărită care îi conferă rezistenţă superioară la acţiuni mecanice şi impact. Stratul inferior are o densitate care îi conferă un coeficient de izolare termică îmbunătăţit.Am lansat primele produse realizate în ţara noastră prin tehnologia “Dual Density”. Acestea se încadrează în gamele Hardrock şi Frontrock.

Produsele Frontrock fac parte din sistemele de termoizolare exterioară de tip ETICS. Ambele straturi de vată sunt hidrofobizate in masă. Plăcile se adaptează pereților neuniformi, stratul superior având o densitate mărită. În funcție de cerințe, se poate alege între FRONTROCK MAX PLUS (coeficient de conductivitate termica liniara λ= 0,035 W/mK), FRONTROCK EXTRA – FRONTROCK RENO, cu un strat exterior extrem de rigid (ceea ce le conferă anduranta la șocuri mecanice și asigură o aplicare facilă a stratului de armare) sau FRONTROCK RP-PT, ce sunt destinate realizării de termosisteme cu grosime redusă, fiind recomandate atât pentru lucrări de restaurare.

Restaurarea monumentelor și reabilitarea clădirilor existente sunt, de altfel, subiecte esențiale pe plan european și sunt foarte importante și pentru compania noastră. Și, așa cum se vede mai jos, ele reprezintă unul din factorii fundamentali ai redresării economiei europene.

 

Aceeași metropolă – Londra , două programe cum nu se poate mai diferite: îmbunătățirea acusticii la Olympic Park Stadium , asigurarea rezistenței la foc pentru Shakespeare’s Globe Theatre

 

Perspective

Ne bazăm pe punctele noastre tari, pe succesul măsurilor din această perioadă, precum și pe semnele exterioare. Din această ultimă categorie fac parte finanțările UE așteptate (prin programul Next Generation, de exemplu, se vor acorda  30,5 mld Euro ptr recuperare economică, dintre care 11,3 mld conform principiilor Green Deal). Suntem încrezători în atu-urile noastre – calitatea de top internațional a produselor ROCKWOOL, existența fabricii din țară, ce ne permite livrări rapide și de calitate către clienții noștri, precum și brandul puternic pe care l-am construit în acești ani.

Perspectivele mai puțin pozitive sunt date de direcțiile neprevăzute în care poate evolua economia la nivel mondial, ce ar putea afecta revenirea economică.

 

rockwool.ro

Sari la conținut