Rockwool

Hai să vorbim despre patrimoniu la viitor

Publicul interesat de patrimoniu, invitat să participe la creionarea agendei Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural

Consultările pentru definirea agendei viitorului Centru național de informare și promovare a patrimoniului cultural continuă cu o invitație adresată publicului, sub forma unui chestionar. Platforma comunității proiectului – laviitor.patrimoniu.ro – găzduiește două versiuni de chestionar despre nevoile și practicile de informare cu privire la patrimoniul cultural din România. Prin intermediul acestora, atât specialiștii din domeniu, cât și toți cei interesați de patrimoniul cultural pot participa la definirea direcțiilor prioritare ale viitorului centru de informare.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a dat, în vara acestui an, startul proiectului In-Herit – Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural și în același timp unei necesare dezbateri naționale despre viitorul patrimoniului cultural românesc. Proiectul – un parteneriat între Institutul Național al Patrimoniului, Fundația ProPatrimonio, Asociația Da’DeCe și Norwegian Crafts Institute (Institutul meșteșugurilor din Norvegia), finanțat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021 – își propune dezvoltarea unui centru de informare și promovare a patrimoniului cultural și îmbunătățirea accesului publicul larg la servicii de informare și educare în acest domeniu fascinant, însă complex și îndelung încercat.

,Patrimoniul nostru cultural este mult mai divers și mai bogat decât decupajele și clișeele care ajung, cel mai adesea, în atenția publicului larg. Interesul oamenilor pentru moștenirea culturală trebuie mai întâi evaluat, iar apoi hrănit cu informație corectă și relevantă. Patrimoniul are un potențial important de a influența pozitiv dezvoltarea comunităților afectate de tranziția postcomunism, migrație, depopulare / supra-populare și, mai nou, de efectele crizei sanitare. Depindem, însă, de cunoașterea nevoilor și practicilor de informare ale publicului cu privire la patrimoniul cultural – esențială pentru reconectarea domeniului la realitățile vremurilor și activarea acestui potențial. Nu puteam porni proiectul Centrului național de informare și promovare a patrimoniului decât printr-o consultare publică cât mai amplă – formalizată, astăzi, prin intermediul acestor chestionare, la care sperăm că vor răspunde cât mai mulți dintre cei care iubesc patrimoniul sau care și-ar dori să-l cunoască mai bine” declară Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului.

Viitorul centru de informare trebuie să răspundă unor nevoi reale și cât mai atent documentate, resimțite atât de comunitatea de specialitate, cât mai ales de publicul doritor de informație și conținut de calitate despre patrimoniul cultural al României. Fie că vorbim despre monumente istorice, patrimoniu mobil, imaterial sau digital, Centrul național de informare și promovare a patrimoniului cultural va oferi deopotrivă informație și mecanisme de educație și promovare care să îmbunătățească accesul publicului larg și capacitatea comunității de specialitate de a acționa în acord cu cerințele și provocările societății actuale.

Proiectul In-Herit – care beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil în valoare de 948 211 lei și va fi implementat pe o durată de 18 luni (iulie 2020 – decembrie 2021) – prevede consultări ample, atât cu specialiștii și organizațiile implicate deja în protejarea și promovarea patrimoniului, cât și cu publicul viitor al Centrului național de informare și promovare a patrimoniului cultural. Platforma https://laviitor.patrimoniu.ro va găzdui în perioada următoare, pe lângă cele două chestionare, o serie de oportunități de consultare, invitații la evenimente și dezbateri publice în jurul principalelor dileme și soluții pentru promovarea patrimoniului cultural.
Publicul interesat este invitat să se înscrie în această comunitate în formare urmând acest link.

 

Sari la conținut