Grupul Floreasca: De azi, PUZ – Hala Ford nu mai este valabil!

O victorie importantă obținută de Grupul Floreasca.

Consiliul General al municipiului București urma să decidă joi, 28 aprilie 2016, dacă aprobă prelungirea planului urbanistic zonal care ar permite construirea a patru turnuri cu înălțimi de 15- 25 de etaje, pe Calea Floreasca nr. 159 – 165, lângă Hala Ford, monument istoric de clasa A, și restaurarea halei. Grupul de Inițiativă Civică Floreasca a solicitat consilierilor generali să nu aprobe proiectul, deoarece infrastructura în zona respectivă este subdimensionată, iar cele patru turnuri vor aduce mașini in plus, trafic crescut, noile construcții afectând monumentul istoric, fiind la o distanță foarte mică de el.

În urma apelului public inițiat de Grupul Floreasca, pe site-ul PMB s-au înscris la cuvânt 8 persoane, reprezentanți și susținători ai grupului, locuitori ai cartierului Floreasca. Dintre aceștia, doar 4 au fost primiți în sala de ședințe a CGMB, și doar unei persoane i s-a acordat dreptul la cuvânt, motivația fiind că locurile destinate publicului sunt limitate, restul membrilor și simpatizanților fiind invitat în fața unui ecran de televizor.

Încă de la debutul ședinței, a fost propusă scoaterea de pe ordinea de zi a discutării PUZ Calea Floreasca 159-165, pe motiv că nu ar fi fost discutat în cadrul Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului și, în consecință, nu ar avea raportul comisiei, care ar fi trebuit să se întâlnească la ora 12.00, în aceeași zi. Precizam ca reprezentantii Grupului Floreasca au așteptat începând cu ora 12.00 intrarea la Comisia de Urbanism – aceștia au solicitat informații și îndrumări, însă s-au lovit de o totală lipsă de transparență, fiind plimbați de la un birou la altul. Au aflat abia la începutul ședintei CGMB faptul ca această Comisie nu se intrunește, fapt total netransparent în opinia noastră. Reamintim că această comisie este formată din 9 membrii, după cum urmează: Comănescu Mihai – Preşedinte (P.N.L.), Radu Richard – Vicenţiu – Secretar (INDEPENDENT), Florescu Dragoş (P.S.D.), Nicolae Andrei (P.N.L.), Drăghici Aurelia – Graţiela (P.S.D.), Ilina Ion Cosmin (P.N.L.), Văduva Silviu (P.N.L.), Raicu Mircea Cristian (P.N.L.), Bologa Cătălin – Gheorghe (P.C.).

Mentionăm că reprezentanții Grupului au reușit să intre la Comisia de Mediu – ședinta durând aproximativ 25 de minute – interval în care s-au analizat mai multe proiecte cu posibil impact asupra mediului.

 

Hala Ford

Grupul de Inițativă Civică Floreasca le mulțumește consilierilor prezenți la ședință, precum și celor care au susținut cazul Halelor Ford prin luări de cuvânt, adresând-ule în același timp următoarele întrebări și recomandări:

1.    Din moment ce scoaterea de pe ordinea de zi a PUZ Floreasca a fost realizată înainte de începerea ședinței, oare nu știau domniile lor că membrii Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului nu aveau să se întlnească în acea zi?
2.    Pornind de la presupunerea de bună credință că nu au știu acest lucru, este oare fezabil ca un proiect de o asemenea anvergură, aflat în dezbatere publică și contestat de către cetățenii direct afectați, să fie discutat într-o ședință de mai puțin de 1 oră? (NOTA BENE, în intervalul alocat comisiei se discută TOATE SUBIECTE de pe ordinea de zi ce pot avea impact în materia urbanismului, de exemplu). În acest caz, nu putem decât să le admirăm viteza și profesionalismul membrilor comisiei.
3.    În condițiile în care ședințele CGMB sunt publice, iar înscrierea la cuvânt a cetățenilor se poate face online, oare consideră domnii consilieri că 10 locuri pentru public, într-un oraș de 2 milioane de locuitori, sunt suficiente? De asemenea, nu înțelegem de ce a fost necesară înscrierea la cuvânt, dacă nici pe acele locuri nu am fost primiți cu toții.

În aceste condiții, Grupul Floreasca, alături de susținătorii săi, anunță continuarea demersurilor pe lângă autoritățile publice locale și centrale, amintind, în același timp că interesele locuitorilor din Cartierul Floreasca (care se întinde nu numai în sectorul 1, dar mai ales în sectorul 2*) primează și sunt dincolo de orice interese electorale, indiferent de direcția din care vin acestea.

* Este de menționat că, între sectoarele capitalei, Sectorul 2 este pe ultima poziție în ceea ce privește spațiile verzi și numărul de arbori pe cap de locuitor.

 

foto-mars-4

Amintim că Grupul de Inițativă Civică Floreasca este o rețea civică, cu peste 1.000 de simpatizanți, de implicare cetățenească și comunitară, care militează pentru conservarea spațiului verde dintre blocuri și a parcurilor, conservarea caracterului rezidențial al cartierului, înființarea unui centru socio-cultural comunitar, coagularea simțului civic al locuitorilor din cartier.

grupulfloreasca.wordpress.com /Fb.com/GrupulFloreasca

 

1