revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Festivalul zeppelin: Arhitectura, Oras, Resurse

Organizator: Asociatia Zeppelin Partener: Ordinul Arhitectilor din Romania Cu sprijinul: AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ERSTE Stiftung, Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti, NAi – Netherlands Architecture Institute, Archis Interventions SEE, DISC – Dutch Initiative for Sustainable Cities, MNAC – Muzeul National de Arta Contemporana, Goethe Institut, Institutul Cervantes, AIR – Asociatia pentru Arheologie Industriala din Romania, Lafarge, Sensio, Geplast, Armstrong. Parteneri media: Igloo, Arhitext, A10, Oris, Arhitekton, era 21, Spatiulconstruit.ro, Metszet, Decat o revista, Modernism, RFI, 24 fun, Cocor Media Channel, Observator cultural.

Conferinta CITY–MONEY–ARCHITECTURE

Muzeul National de Arta Contemporana, vineri 16 decembrie, 9:30–14:00. Conferinta este in limba engleza, intrarea libera.

Cum pot fi orasele noastre mai atractive pentru locuitorii lor, dar si pentru investitii? Cine si in ce fel ar putea sa implementeze proiecte noi, cum se pot crea parteneriate de lucru, in ce conditii si cum pot fi atrase fonduri pentru toate acestea? Dezbaterea pe care v-o propunem aduce laolalta profesionisti din variate domenii din Romania, Olanda si Germania: arhitecti, urbanisti, experti economici si financiari vor explora posibilitati si scenarii pentru noi proiecte urbane si solutii de business.

Vor prezenta proiecte si vor discuta:

  • Ole Bouman, director Nai – Netherlands Architecture Institute
  • Gheorghe Patrascu, Arhitect–sef Bucuresti
  • Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din România
  • Anca Ginavar, Director General Dezvoltare Teritoriala, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
  • Piet Van Ruler, senior partner pentru dezvoltare urbana, Twynstra Gudde, Olanda
  • Liviu Ianasi, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”
  • Damo Holt, director departament de consultanta imobiliara ECORYS Research & Consulting , Olanda
  • Ellen van der Lei, European Investment Bank, Luxembourg – Urban Development Fund Specialist, JESSICA Si Investment Fund Division
  • Sorina Racoviceanu, Director IHS , Institute for Housing and Urban Development Studies, România
  • Eugen Panescu, partener Planwerk

Moderatori:

  • Kai Voeckler, Director de program Archis Interventions
  • Joep de RooMA , Director Eurodite, Bucuresti

 

Muzeul National de Arta Contemporana / vineri, 16 decembrie,9:30–14:00
Festival Zeppelin / City Money Architecture / Invitati speciali:

 

Serban Tiganas
A absolvit Institutul de Arhitectura Ion Mincu in 1988. A lucrat in birouri de proiectare in Alba Iulia, Brasov si Cluj si a realizat proiecte in peste 30 de orase din Romania. Fondator al grupului Planwerk, partener al firmei Dico si Tiganas, profesor la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, presedinte al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). “Orasul este prea complex pentru a fi gestionat asa cum se intampla acum, fara succes si, as spune, fara speranta in Romania. Atat legislatia cat si practica ne dovedesc faptul ca e nevoie de altceva. A discuta despre economie ignorand arhitectura, sau despre arhitectura in afara relationarii ei cu mecanismele economice e posibil, dar incomplet si poate chiar neproductiv. Iata de ce orasul, banii si arhitectura sunt inseparabile si de ce sper ca aceasta conferinta sa demonstreze din nou acest lucru si sa fundamenteze abordarile viitoare.”

Gheorghe Patrascu
A absolvit UAUIM in 1976 si este Arhitect Sef al Primariei Generale a Municipiului Bucuresti. Membru al Comitetului de conducere al O.A.R.Bucuresti. A realizat aproximativ 35 de obiective de investitii in tara si strainatate. Este autorul cartii “Arhitectura si tehnica populara” (1984, Premiul Uniunii Arhitectilor din Romania) si coordonatorul lucrarii “Ghid de valorificare a patrimoniului rural”. Maestrul sau preferat este arhitectul Horia Creanga:  “Simplitatea e lucrul cel mai greu de inteles. Rezultatul, prapastia care de cele mai multe ori exista intre gustul artistului si gustul posesorului de capital, este umpluta de un compromis regretabil… Arhitectura noastra moderna izvoraste din nevoile generale ale timpului si nu din placerea de a imita”.

Sorina Racoviceanu
Diplomat in arhitectura si urbanism in Bucuresti; Master in management urban la Urban Management Centre, Rotterdam; Doctor in urbanism la Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) din Bucuresti, a lucrat la inceputul carierei profesionale in domeniul elaborarii documentatiilor de urbanism si al cercetarii in planificarea urbana. Din 1997, este angajat la IHS Romania, unde in prezent este director stiintific. Activitatile din ultimii 8 ani cuprind coordonarea de proiecte internationale, consultanta, cercetare si educatie. În domeniul consultantei si al cercetarii, subiectele abordate fac parte din sfera managementului dezvoltarii urbane, referindu-se cu predilectie la planificare strategica, dezvoltare economica locala, marketing urban, revitalizarea zonelor centrale.

Liviu Ianasi
Lector la catedra de planificare urbana si dezvoltare teritoriala UAUIM Bucuresti, stagiu doctoral in arhitectura si planificare urbana la UAUIM Bucuresti; programe educationale la Harvard University, Cambridge si IHS Rotterdam. Membru al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, al Asociatiei Profesionale a Urbanistilor din Romania (secretar) si al  Asociatiei Americane de Urbanism. Coordonator al Conceptului Strategic 2035 pentru Bucuresti. Consultanta in Romania pentru programele UE, USAID si Phare (2011); George Soros Public Administration Board (1999-2009); Consultanta internationala in urbanism si administratie publica in Ungaria, Polonia, Muntenegru, Croatia, Moldova, Georgia(1992-1998); director urbanism la Ministerul Lucrarilor Publice (1991-1998).

Eugen Panescu
Arhitect si urbanist din Cluj. Cadru asociat pentru proiectare de urbanism la Facultatea de Arhitectura a Universitatii Tehnice din Cluj. Delegat al OAR in Consiliul European al Arhitectilor. Invitat la pregatirea candidaturii orasului Cluj-Napoca la titlul de Capitala Culturala Europeana 2020. Activeaza ca arhitect si urbanist independent al studioului Planwerk, al carui co-fondator este si ai carui clienti sunt, in special, autoritati locale din Transilvania, pentru care Planwerk a elaborat, in ultimul deceniu, planuri de urbanism si dezvoltare teritoriala si strategii privind spatiul public si a implementat proiecte de reabilitare a acestuia. O echipa interdisciplinara ce reuneste specialisti in sociologie, economie, antropologie, istorie, mediu si circulatie.

Anca Ginavar
Anca Ginavar este arthitect si urbanist certificat. În prezent este director general al Directiei Generale Dezvoltare Teritorialã in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului si lector la UAUIM Bucuresti. Este instructor certificat in domeniul administratiei publice, cu 10 ani de experienta in profesorat si instruire in domenii precum politici urbane, buna guvernanta, planificare strategica, participare civica si regenerare urbana. Anca Ginavar reprezinta Romania in cateva grupuri de lucru ale Uniunii Europene; este vicepresedinte al Comitetului Înaltilor Functionari ai Conferintei Europene a Ministrilor responsabili cu Amenajarea Teritoriului (CEMAT) a Consiliului Europei; de asemenea, este directorul Autoritatii Nationale in cadrul Comitetului de Monitorizare a Programului ESPON 2013.

Kai Voeckler
Kai Voekler este un urbanist si publicist din Berlin. A publicat pe scara larga pe tematici urbane; în ultimii ani a fost curator invitat al unor institutii culturale europene si a lucrat cu arhitecti si urbanisti la diferite proiecte. Voeckler este co-fondator si director de programe al Archis Interventions, organizatie internationala neguvernamentala care din 2005 lucreaza alaturi de diverse initiative locale la rezolvarea problemelor de dezvoltare urbana. Este profesor la Universitatea de Arta si Design din Offenbach, Germania. În 2008 a publicat o carte despre capitala Kosovo dupa razboi: »Prishtina is Everywhere. Turbo Urbanism: the Aftermath of a Crisis«, Amsterdam: Archis Publishers. (www.kai.voeckler.de / www.seenetwork.org)
Ole Bouman
Ole Bouman este directorul Institutului Olandez de Arhitectura (NAI) din aprilie 2007. A fost curatorul unei serii de evenimente publice pentru reconstructia domeniului public in orase lovite de dezastre precum Ramallah, Mexico City, Beirut si Prishtina. Bouman a predat proiectarea la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din Statele Unite. Este co-autorul enciclopediei The Invisible in Architecture (1994) si Al Manakh (2007) si al manifestelor RealSpace in QuickTimes (1996) si De Strijd om Tijd (2003). A fost, de asemenea, curatorul expozitiilor pentru Trienala de la Milano, Manifesta 3 si Boijmans Van Beuningen Museum. A fost redactor-sef invitat pentru A+D (India) si consultant editorial pentru Urban China. Bouman conferentiaza frecvent in universitati si institutii culturale prestigioase.

Joep de Roo
Joep de Roo activeaza in Romania din 2007,  cand a fost manager de proiect al strategiei de dezvoltare social-economica a orasului Iasi. Fiind convins de potentialul de dezvoltare al oraselor si regiunilor romanesti in noul context european, el a fondat in 2008 compania olandeza-romana Eurodite specializata in strategii, management de proiect/implementare, finantare si comunicare in dommeniul dezvoltarii urbane si regionale. Joep are o vasta retea in Romania si Europa. Punctele sale tari sunt capacitatea de-a pastra perspectiva de ansamblu in probleme complexe, de a gandi si actiona intre si dincolo de niveluri de autoritate si abordarea sa bazata pe actiune. A dezvoltat si condus proiecte si programe de scara locala si internationala cu o larga arie de domenii de interes.

Ellen van der Lei – EIB
Ellen van der Lei a absolvit cursurile de geografie economica ale Universitatii din Groningen, Olanda. Parte din studiile sale au fost in Canada si Ungaria. Din 2001 a lucrat in calitate de consultant in parteneriate public-privat in domeniul regenerarii urbane si ca manager financiar al unor astfel de programe din Olanda. Din 2010 lucreaza ca expert la Banca Europeana de Investitii – fondul pentru dezvoltare urbana si activeaza in cele 27 de tari ale Uniunii Europene. În acest sens, a coordonat un studiu pentru eventuala utilizare a instrumentelor financiare europene (JESSICA) in regiunea metropolitana din Romania, Brasov.

Damo Holt
Damo Holt este un consultant international in dezvoltare urbana si investitii imobiliare, care lucreaza in egala masura pentru segmentul public si cel privat din tarile Europei Centrale, de Est si de Vest, atat in proiecte de de dezvoltare locala si politici nationale de initiative cat si in programe europene de suport (incluzand Fondurile Structurale si initiativa JESSICA pentru investitii durabile in zonele urbane). Este specializat in fezabiltate de piata, economie urbana si mecanisme financiare, expertiza dublata de experienta sa manageriala.

 

Piet van Ruler
Ir. P.J. (Piet) of Ruler este de profesie urbanist. Timp de 16 ani a lucrat pentru municipalitatea din Rotterdam. Din 1996 activeaza la firma de consultanta Twynstra Gudde. Are capacitatea de a coordona proiecte in diferite faze, de la nivelul initial (conceptual) cu un continut complex si o multitudine de cerinte, pana la faza de executie si implementare. Stie cum sa puna partile sa formeze un intreg si cum sa atinga rezultate care conteaza si care contribuie la calitatea spatiului olandez. Prezentarea sa va cuprinde descrierea unor proiecte realizate in parteneriat public-privat in Olanda si a schimbarilor de gandire prilejuite de acestea.

 


Expozitia ACTIVARI URBANE in ROMANIA / 2 noiembrie – 1o ianuarie, MNAC

Segment al programului Patrimoniul ca resursa, expozitia este un studiu pe tema initiativelor independente, a activarii urbane, a antreprenoriatului si a proiectelor inventate: 14 proiecte si tot atatea exemple de atitudini si modalitati eficiente de actiune. Sunt puse in lumina interventii in spatii publice cu implicarea comunitatii locale, conversii si recuperari de spatii sau constructii iesite din uz, re–activari culturale urbane prin mijloace arhitecturale si artistice sau design urban. Totodata, sunt relevate strategii personale si metode viabile privind integrarea sociala si responsabilizarea unor grupuri, crearea de comunitati sau formule de parteneriat cu administratia publica locala.

Proiectele sunt: Operatiunea Verona –Street Delivery / Fabrica de Pensule din Cluj / Club Electroputere, Craiova / The Ark – Centru de industrii creative, Rahova / Tibanesti – ateliere traditionale / 60 de biserici de lemn / Regenerare urbana – Axa Buzesti–Uranus / Ctrl S: Rosia Montana / Interventie urbana in Ferentari – Aleea Livezilor /Magic Blocks / Claca urbana / Fata de Mures / Interventii in spatiul public din Harghita / Rowmania & Canotca.

Vizite ghidate de cladiri si situri industriale din Bucuresti – PATRIMONIUL INDUSTRIAL si o discutie despre un posibil brand cultural pentru Bucurestiul contemporan / 25 si 26 noiembrie

Orasul nostru, avand un fond arhitectural industrial construit in perioada modernismului, ar putea sa profite de el mult mai mult, asa cum fac alte orase europene de succes. In cadrul acestor vizite vor fi puse in discutie exemple de identitati de orase create pe trecutul recent industrial, dar si modalitati de atragere a finantarilor.

Vernisaj: joi, 10.11.2011, la ora 18:30, la MNAC

Realizata in parteneriat cu Goethe–Institut Bucuresti, expozitia pune accentul pe practici alternative, realizate de birouri tinere care lucreaza in afara granitelor Germaniei, intre acestea numarandu–se si echipa Planwerk din Cluj. 14 birouri ale caror practici acopera o gama foarte larga de abordari de la design interior la proiecte de locuinte, cladiri industriale, landscape design, programe culturale sau proiecte de dezvoltare urbana. De o calitate exceptionala, expozitia germana vine sa evidentieze un tip de atitudine orientata spre analiza pragmatica a resurselor existente, pe fructificarea contextului cultural.

Conferinte: Carme Fiol–Costa si Marta Cervelló Casanova / 17 noiembrie, MNAC

Intalniri de arhitectura cu doua dintre cele mai interesante firme de ahitectura contemporana din Spania.

Aceste conferinte sunt organizate impreuna cu Institutul Cervantes.

Un studiu asupra fenomenului urban contemporan din Romania si alte trei tari din regiune – Bulgaria, Ungaria si Serbia. Proiect finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul Cantemir.

Ne gasitit si pe Facebook.

Sari la conținut