Rockwool - fabricat in Romania

revistă online
ISSN 3008-2986 ISSN-L 2069-721X

Expoziția „Frumusețea unui Oraș” deschide primul sezon cultural de la Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ

ARCEN invită publicul la deschiderea primului sezon cultural al Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC), care va avea loc pe 18 mai cu expoziția „Frumusețea unui oraș”, curatoriată de Pavillon de l’Arsenal din Paris, cu un proiect realizat de artistul Dan Perjovschi, precum și cu un concert Nicolle Rochelle 5tet.

Accesul publicului larg la expoziția „Frumusețea unui oraș” și la concertul Nicolle Rochelle 5tet (disponibil doar pe 18 mai) se va face pe bază de bilet, achiziționat prin www.iabilet.ro, de la acest link. Numărul biletelor este limitat, date fiind constrângerile impuse de spațiu, de aceea doritorii sunt invitați să-și facă rezervarea din timp. Biletele pot fi achiziționate începând de astăzi, 5 mai, iar expoziția poate fi vizitată până pe 2 iulie 2023.

Expoziția „Frumusețea unui oraș” este rezultatul unui proces de cercetare și de consultare publică, care s-a desfășurat la inițiativa Consiliului Municipal al Parisului, de-a lungul a doi ani, pentru a explora noțiunea de frumusețe în arhitectură și planificare urbană. Ea este împărțită în șapte unități tematice: situl (pentru Paris: Sena); morfologia ca echilibru între compoziția urbană și patrimoniul popular, între vechiul și noul Paris; peisajul pietonului care marchează viața noastră de zi cu zi, de la trotuare la piețe, de la străzi la spații comune; arhitecturile, scările lor în funcție de legislațiile succesive; expresia externalităților, toate acele servicii pe care nu vrem să le vedem, dar care fac viața urbană posibilă; locul celor vii, care trebuie redefinit în lumina crizei de mediu; ospitalitatea, care exprimă capacitatea orașului de a primi și de a proteja, dar și de a permite fiecăruia să se recunoască.

Expoziția „Frumusețea unui oraș” de la Pavillon de l’Arsenal Paris are o introducere despre București, se va regăsi la etajul 1 al clădirii istorice și va fi curatoriată de arh. Dorothee Hasnaș. Proiectul cuprinde lucrări ale mai multor artiști, care au surprins în felul lor frumusețea Bucureștiului. În expoziție se regăsesc imagini cu orașul vechi ale lui Alex Gâlmeanu, dar și unele de acum, ale lui Andrei Bîrsan, Alberto Groșescu și ale Anei Vasile, vederi de sus de pe acoperișuri, ale lui Ștefan Tuchilă, vestitul accident din piața Amzei, al lui Roman Tolici, precum și pictura cu praf din Berceni, a lui Nicolae Comănescu, dar și plantele sălbatice ale Irinei Neacșu. Plăcuțele cu poezii ale lui Mugur Grosu. O mică colecție de obiecte care reprezintă Bucureștiul și părțile lui bune. O piatră cubică, o coroană de salcie din Dâmbovița. O eugenie și o minge de pe un acoperiș, ale lui Zoltán Béla. Coconul lui Dumitru Gorzo. O serie de texte care povestesc orașul, prin ochii câtorva dintre oamenii săi.

Am vrut să deschidem sezonul cultural de la Mița Biciclista Stabiliment Creativ cu o invitație la reflecție despre „Frumusețea unui oraș”, pentru că misiunea acestei Case va fi să creeze un safe space cultural, care să ducă la reclădirea stimei de sine a Bucureștiului, cu participarea cetățenilor și a comunităților sale.

Pentru inspirație, am creat un dialog între frumusețea Parisului și frumusețea Bucureștiului, adăugând o componentă locală la proiectul excepțional realizat de Pavillon de l’Arsenal. În plus, de-a lungul sezonului cultural vom avea o serie de conferințe și de evenimente în jurul expoziției, pentru a duce reflecția mai departe”, a declarat Edmond Niculușcă, președinte ARCEN.

Bucureștenii vor putea descoperi expoziția integrată în diferitele spații recent reamenajate ale Casei La Mița Biciclista, experimentând astfel multiplele posibilități pe care aceasta le oferă – spații istorice, cu vechile saloane ale Miței, spații intime, și spații moderne. Fiecare spațiu va rezona cu unul dintre conținuturile expoziției – patrimoniu, experiment, geografie intimă.

Pavillon de l’Arsenal este cel mai important centru de arhitectură și planificare urbană din Europa. În fiecare an, organizează 20 de expoziții, însoțite de 70 de conferințe, pentru a aduce planificarea urbană la îndemâna tuturor.

 

656658a8-014b-4272-b91e-433ad025b32b

Vizitarea LMBSC și a expoziției: reguli, program și prețuri

Vizitarea expoziției și, implicit, a Casei La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, va fi posibilă în fiecare săptămână, de joi până duminică, potrivit programului de mai jos:
Joi 18 mai – Deschiderea pentru public a sezonului cultural cu vizitarea expoziției
„Frumusețea unui oraș” și concert Nicolle Rochelle 5tet: 19.30 – 22.00
În celelalte zile, în perioada 19 mai – 2 iulie 2023:
Joi: 16.00-22.00
Vineri: 16.00-24.00
Sâmbătă: 12.00-22.00
Duminică: 12.00-22.00

Important: Vizitarea expoziției se va face într-un interval de 2 ore, ales de vizitator, în momentul achiziționării biletului. Reprogramarea vizitei, în cazul în care vizitatorul nu a venit la expoziție în intervalul rezervat nu este posibilă, iar banii nu se returnează. Cei interesați pot opta pentru vizite ghidate în persoană, precum și pentru participarea la alte evenimente aflate pe agenda culturală a Casei.

Prețurile biletelor variază în funcție de categorii și de evenimente, după cum urmează:
Acces general expoziție: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Acces conferințe: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Ateliere de imaginație urbană: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari)
Vizite ghidate: 50 lei
ExpoParty: 30 lei
În mod excepțional, în prima zi de expoziție, care include și accesul la concert, prețul biletului va fi 150 lei. Concept curatorial expoziție Paris: Alexandre Labasse
Concept curatorial expoziție București: Dorothee Hasnaș
Arhitectură și adaptare: Attila KIM Architects
Parteneri: Ordinul Arhitecților din România, Institutul Francez din România, OMA Vision, Iabilet.ro.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sari la conținut